Παπαθανάσης: Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις για το πώς θα ανοίξει η αγορά

Παπαθανάσης: Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις για το πώς θα ανοίξει η αγορά Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς θα ληφθούν «πιθανώς» τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση.

«Η κυβέρνηση οφείλει να έχει σχέδιο άμεσης εφαρμογής ώστε να ανταποκριθεί χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση στην ανάγκη της αγοράς για επαναλειτουργία», λέει ο κ. Παπαθανάσης, επισημαίνοντας πως το σχέδιο επανεκκίνησης της αγοράς θα ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα που επισήμως θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός, κατόπιν εισήγησης της επιστημονικής κοινότητας ότι λήγει η γενική απαγόρευση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναγνωρίζει πως οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν περιορίζονται μόνο στο διάστημα κατά το οποίο ισχύει το lockdown, επισημαίνοντας πως η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε φάση ανάταξης έναντι του δευτέρου τριμήνου, μέχρι και τη δεύτερη φάση της πανδημίας, που «είναι εμφανώς σκληρότερη και πιο επώδυνη από την πρώτη»

40 δισ. ΕΣΠΑ

 

«Δουλεύουμε εντατικά και δημιουργούμε τους μηχανισμούς έτσι ώστε πολύ γρήγορα να απορροφηθούν εμπροσθοβαρώς τα απαιτούμενα χρήματα» λέει ο αναπληρωτής υπουργός υπενθυμίζοντας ότι, εκτός από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, η χώρα θα διαχειριστεί επιπλέον 40 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ '21 -'22 και άλλων ταμείων.

Για το ταμείο ανάκαμψης οι δεσμεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2023 και οι εκταμιεύσεις έως το 2026. «Στόχος μας είναι να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή απώλεια πόρων. Δημιουργούμε τους μηχανισμούς έτσι ώστε πολύ γρήγορα να απορροφηθούν εμπροσθοβαρώς τα απαιτούμενα χρήματα.»

Επενδύσεις μεγάλων εταιρειών

 

Μιλώντας στον Αθηναϊκό Πρακτορείο μεταξύ άλλων για επενδυτικό τοπίο του τεχνολογικού κλάδου στην Ελλάδα, εκτιμά πως «η σημαντική επένδυση της Microsoft [...] καθιστά χωρίς αμφιβολία τη χώρα μας επενδυτικό προορισμό και στον τομέα των νέων τεχνολογιών.»

Στόχος της κυβέρνησης, δεν είναι μόνο η αύξηση του οικονομικού αποτυπώματος του τεχνολογικού κλάδου στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος πενταετίας αλλά να ανέλθει στο 10% σε ορίζοντα δεκαετίας. Σε αυτόν τον τομέα, προστίθενται και άλλες σημαντικότατες επενδύσεις. Πρόκειται για επενδύσεις μεγάλων εταιρειών, όπως η Cisco, η Pfizer, η TeamViewer, η P&I, η Beat, η Sparkle, η Profile Software. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες και ο αμερικανικός κολοσσός Digital Realty ανακοίνωσε την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Lamda Hellix, εταιρείας που εξειδικεύεται στον τομέα των κέντρων αποθήκευσης δεδομένων.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν τη χώρα μας στρατηγικό κόμβο των πολυεθνικών εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, τη μετατρέπουν σε διεθνές κέντρο αναφοράς R&D (Research & Development) για τις παραπάνω περιοχές.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM