Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια- Τσαβούσογλου, τι συζήτησαν

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια- Τσαβούσογλου, τι συζήτησαν Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν σχετικά με τις συνθήκες που θα τους επέτρεπαν μία συνάντηση στο προσεχές διάστημα, έγραψε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του.


Η επικοινωνία έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1. Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι όσο το Oruc Reis πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν υπάρχουν συνθήκες για συνάντηση, αλλά σε γενικές γραμμές η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει κόστος η επιδείνωση των σχέσεών της με την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, είπε πως τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί κατά πόσο θα αποφέρει καρπούς το περιθώριο που δόθηκε στη διπλωματία.

«Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της γειτονικής χώρας, πάντως, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή της στάσης της. Η Τουρκία, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να φέρεται προς την Ελλάδα ως τη δυνάμει καλύτερη φίλη της», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι οι κινήσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα αποδεικνύουν ότι δεν επιθυμεί προς το παρόν εποικοδομητικό διάλογο με προκαθορισμένους κανόνες και πλαίσιο.

«Αντί να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, επέλεγε να διαμορφώσει ένα κλίμα που τις καθιστά αδύνατες. Σε κάθε περίπτωση, όσο οι παράνομες τουρκικές δραστηριότητες συνεχίζονται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει δυνατότητα έναρξης εποικοδομητικού διαλόγου. Εμείς καλούμε την Τουρκία να σταματήσει ας προκλητικές ενέργειες και να πάψει να χρησιμοποιεί παρελκυστικές τακτικές», συμπλήρωσε.

Στην ίδια συνέντευξη, σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μερική επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και πότε, ο κ. Δένδιας απάντησε:

«Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια με βάση τη Σύμβαση του OHE για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει ήδη αποφασιστεί η επέκταση στο Ιόνιο και στο υπουργείο Εξωτερικών επεξεργαζόμαστε τα επόμενα σχετικά βήματα. Είναι σαφές ότι το ίδιο αποκλειστικό μας δικαίωμα ως παράκτιου κράτους υφίσταται και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και θα ασκηθεί όποτε κριθεί σκόπιμο με βάση τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM
Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM