Στο τέταρτο, «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου κινδύνου περνούν από αύριο το πρωί οι περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης όπως ανακοίνωσε εκτάκτως απόψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

 

Μοναδική εξαίρεση από τα μέτρα του 4ου επιπέδου συναγερμού, θα αποτελέσουν έως την Δευτερά οι χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές μετακινήσεις από και προς τις περιοχές αυτές και το συγκεκριμένο ζήτημα θα επανεξεταστεί συνολικά όπως είπε ο υπουργός. 

 

Τα ενεργά κρούσματα ανά περιφέρεια και ο μέσος όρος ηλικίας

 

Η απόφαση βασίζεται στις μετρήσεις των τελευταίων ημερών, καθώς η Θεσσαλονίκη έχει πλέον 1.955 ενεργά κρούσματα και 4.399 στενές επαφές των φορέων σε κατ' οίκον απομόνωση. Ο μέσος όρος των κρουσμάτων στην συμπρωτεύουσα είναι τα 35,2 έτη. 

 

Αντιστοίχως στη Λάρισα υπάρχουν 343 ενεργά κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη και 721 στενές επαφές. Στη Ροδόπη οι υγειονομικές αρχές έχουν εντοπίσει 217 ενεργά κρούσματα μέσης ηλικίας 30 ετών και 488 στενές επαφές. 

 

Κατά τον υφυπουργό, ο μέσος όρος ηλικίας και η καθημερινή ιχνηλάτηση, καταδεικνύουν πως η μετάδοση συνδέεται με την διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες και τις μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις - γεγονός που θα λάβει υπόψιν της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην πρόταση για τα νέα μέτρα. 

 

Τα μέτρα που ισχύουν για τις «κόκκινες περιοχές»

 

Το επίπεδο 4 στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για τον κορωνοϊό είναι το ανώτατο που μπορεί να μπει ένας νομός ή μια πόλη.

 

Στο επίπεδο 4, εμπορικά καταστήματα και σχολεία παραμένουν ανοικτά σε αντίθεση με το καθολικό lockdown που είχε ενεργοποιηθεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά επιβάλλεται πλήρης αναστολή λειτουργίας συνέδρια και εκθέσεις, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ζωντανά θεάματα και ακροάματα, κινηματογράφους, παιδότοπους, κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ, μουσικές σκηνές και γυμναστήρια.

 

Επιπλέον, τα καταστήματα λιανικής συνεχίζουν να λειτουργούν, σύμφωνα με το υφιστάμενο ωράριο λειτουργίας, έχοντας όμως τον περιορισμό βάσει εμβαδού 1 άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), ενώ τα καταστήματα εστίασης εξυπηρετούν μόνο με υπηρεσίες take away και delivery.

 

Τέλος, επιβάλλεται αναστολή συναθροίσεων, ενώ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενεργοποιείται περιορισμός επιβατών στο 65% της πληρότητας. Στα ταξί επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης, ενώ ισχύει ο περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ (μέχρι 3 άτομα).

 

Τα μέτρα που ισχύουν στο Επίπεδο 4:

Μάσκα
Καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

 

Καταστήματα τροφίμων - Σουπερμάρκετ
Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν και το Σαββατοκύριακο, με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε προσωπικό και κοινό. Επίσης, ισχύει ο περιορισμός για ένα άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), ενώ προβλέπεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια.

 

Λαϊκές αγορές
Στις λαϊκές αγορές επιτρέπεται το 50% των πωλητών, με απόσταση 3 μέτρων μεταξύ πάγκων και η λειτουργία των παράλληλων αγορών, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους. Εμποροπανηγύρεις και υπαίθριες κυριακάτικες αγορές αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας.

 

Μετακινήσεις
Απαγόρευση μετακινήσεων από 00.30 έως 05.00, με εξαίρεση τους λόγους υγείας (φαρμακείο, νοσοκομείο) και εργασίας (με βεβαίωση εργοδότη).

 

Δομές πρόνοιας (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ξενώνες, κλπ)
Σε δομές όπως γηροκομεία και οίκοι ευγηρίας, υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίου.

 

Νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα
Στα νοσηλευτικά ιδρύματα επιβάλλεται η χρήση μάσκας στο προσωπικό και όλους τους εισερχόμενους, ενώ επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή. Επίσης περιορίζονται οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στο 60%. Εξαιρούνται τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

 

Δομές φιλοξενίας προσφύγων
Στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων επιβάλλεται αναστολή εξόδου.

 

Σχολεία-Εκπαιδευτικές δομές
Λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση. Στα ΑΕΙ ισχύει αποκλειστικά τηλεκπαίδευση.

 

Χώροι Λατρείας
Επιτρέπονται έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

 

Κομμωτήρια
Σε κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε προσωπικό και πελάτες, με μέτρα περιορισμού βάσει εμβαδού. Επίσης ισχύει διευρυμένο ωράριο λειτουργίας μόνο με ραντεβού.

 

Πλήρης αναστολή λειτουργίας στο επίπεδο 4:

- Συνέδρια και εκθέσεις
- Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία
- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες (δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση)
- Κινηματογράφοι
- Παιδότοποι
- Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
- Μουσικές σκηνές
- Γυμναστήρια

 

Αναφορικά με την άθληση, οι προπονήσεις γίνονται μόνο ατομικά, ενώ τα κλειστά γυμναστήρια αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

 

Σχετικά με τους λοιπούς χώρους άθλησης ισχύουν τα εξής:

Γήπεδα ποδοσφαίρου
- Γήπεδο για 11x11 80 άτομα κατ' ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας)
- Γήπεδο για 7x7 40 άτομα κατ' ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας)
- Γήπεδο για 5x5 25 άτομα κατ' ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και των ζωνών ασφαλείας)

 

Λοιπές εγκαταστάσεις
- Στάδια στίβου 150 άτομα κατ' ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)
- Ανοικτά γήπεδα καλαθοσφαίρισης/πετοσφαίρισης/χειροσφαίρισης 30 άτομα κατ' ανώτατο όριο (εντός του γηπέδου και του περιβάλλοντος χώρου)
- Λοιπές ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις 1 άτομο ανά 12 τ.μ. για τα πρώτα 600 τ.μ. 1 άτομο ανά 20 τ.μ. για άνω των 600 τ.μ.
- Κλειστά γήπεδα και γυμναστήρια 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για τα πρώτα 400 τ.μ. 1 άτομο ανά 20 τ.μ. για τα άνω των 400 τ.μ.
- Γυμναστήρια με όργανα 1 άτομο ανά 10 τ.μ. για στατικές ασκήσεις 1 άτομο ανά 15τ.μ. για κινητικές ασκήσεις

 

Ανοικτά κολυμβητήρια
- Διαστάσεις πισίνας 50x25 Έως 12 άτομα ανά διαδρομή ή 120 άτομα συνολικά.
- Διαστάσεις πισίνας 50x20 Έως 12 άτομα ανά διαδρομή ή 96 άτομα συνολικά
- Διαστάσεις πισίνας 33x25 ή 33x21 Έως 6 άτομα ανά διαδρομή στη διάσταση των 25μ. Έως 8 άτομα ανά διαδρομή στη διάσταση των 33μ. ή 80 άτομα συνολικά (χωρίς διαδρομές)
- Διαστάσεις πισίνας 25x15 ή 25x12 Έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 36 άτομα συνολικά
- Μικρότερες διαστάσεις 1 άτομο ανά 5τ.μ. επιφάνειας νερού

 

Κλειστά κολυμβητήρια
- Διαστάσεις πισίνας 50x25 Έως 10 άτομα ανά διαδρομή ή 100 άτομα συνολικά
- Διαστάσεις πισίνας 50x20 Έως 10 άτομα ανά διαδρομή ή 80 άτομα συνολικά
- Διαστάσεις πισίνας 33x25 ή 33x21 Έως 5 άτομα ανά διαδρομή στη διάσταση των 25μ. Έως 7 άτομα ανά διαδρομή στη διάσταση των 33μ. ή 65 άτομα συνολικά (χωρίς διαδρομές)
- Διαστάσεις πισίνας 25x15 ή 25x12 Έως 5 άτομα ανά διαδρομή ή 30 άτομα συνολικά
- Μικρότερες διαστάσεις 1 άτομο ανά 8τ.μ. επιφάνειας νερού

 

Παράλληλα, από τις έξι το πρωί της Πέμπτης, στο «πορτοκαλί» επίπεδο περνούν Πέλλα, Δράμα, Έβρος, Ξάνθη, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Καβάλα, Πιερία και Ημαθία. Από το «πράσινο» στο κίτρινο επίπεδο περνά «Μεσσηνία» και «Αρκαδία». Κατά τον κ. Χαρδαλιά, η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο και «κάθε εξέλιξη είναι πιθανή» και, όπως σχολίασε «οι επόμενες ημέρες είναι πραγματικά κρίσιμες». 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr