Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Τζόνσον για Brexit, τουρκικές προκλήσεις και πανδημία

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Τζόνσον για Brexit, τουρκικές προκλήσεις και πανδημία Facebook Twitter
EPA
0

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, το Brexit, καθώς και τις εξελίξεις και τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο όπου κλιμακώνεται η ένταση με την Τουρκία. Παράλληλα συζητήθηκαν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημία και η προοπτική ανάπτυξης ενός εμβολίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου τα προβλήματα που δημιουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο η συμπεριφορά της Τουρκίας κι επανέλαβε τη διάθεση της Ελλάδας για εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε επίσης η προοπτική του Κυπριακού μετά και τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επισημάνθηκε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα ήταν προς όφελος όλων.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν επίσης οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, οι δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις και οι προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν ώστε να βρεθεί συμφωνία.

Τέλος οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ενώ ειδική αναφορά έγινε στη συμμετοχή της Βρετανίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία το 1821.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ