Προανακριτική: Συνεδρίαση για την απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης για τη Novartis ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Προανακριτική: Συνεδρίαση για την απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης για τη Novartis ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, με αντικείμενο την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Novartis, ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, με κοινή δήλωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην προανακριτική κατηγορούν τη ΝΔ για επιχείρηση μετατροπής της επιτροπής σε παραθεσμικό και αντιδημοκρατικό εργαλείο συσκότισης της αλήθεια και παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης.

«Σήμερα, ξεπέρασαν ακόμα και τον χειρότερο εαυτό τους. Δυστυχώς για την Δημοκρατία ο πολιτικός τους κατήφορος δεν έχει τέλος. Μετέτρεψαν την προανακριτική επιτροπή σε παιχνίδι στα χέρια ενός ιδιώτη που με τις παράνομες πρακτικές συμπαρασύρει τη ΝΔ και την κυβέρνηση σε έναν επικίνδυνο παρακρατικό βούρκο», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική επιτροπή, στην οποία ο Σάμπυ Μιωνής προσκόμισε ιδιωτική πραγματογνωμοσύνη για τη συνομιλία του με τον Νίκο Παππά, σύμφωνα με την οποία το ηχητικό είναι γνήσιο.

«Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για το παράνομα κτηθέν υλικό που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής. Ενώ έχει ζητηθεί επίσημη πραγματογνωμοσύνη από την ΕΛΑΣ και ενώ μόλις χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όρισε ως επόπτη στην έρευνα εισαγγελέα Εφετών, Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ ευτελίζουν για ακόμη μια φορά το Κοινοβούλιο επιχειρώντας να μετατρέψουν την προανακριτική σε παραθεσμικό και αντιδημοκρατικό εργαλείο συσκότισης της αλήθεια και παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κόσμος βοά από την κυνική ομολογία Novartis ότι ακολουθούσε παράνομες και αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα και διέφθειρε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ωστόσο, ΝΔ και κ. Μητσοτάκης επιχειρούν τον ύστατο αντιπερισπασμό. Προσπαθούν να θάψουν το σκάνδαλο Novartis και τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, όπως αυτές ξεκάθαρα περιγράφονται στο κείμενο συμβιβασμού της πολυεθνικής εταιρείας με το αμερικανικό Δημόσιο», αναφέρουν ακόμη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το αίτημά τους ζητούν να συγκληθεί εκ νέου η προανακριτική επιτροπή «προκείμενου να συζητήσει την απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης για την Novartis καθώς το έγγραφο αυτό αποτελεί το πλέον αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο. Προηγουμένως ζητάται η επίσημη μετάφραση του κειμένου προκειμένου να περιληφθεί στο πόρισμα της Επιτροπής».

Επίσης, οι βουλευτές υπέβαλαν με την αίτησή τους τα εξής ερωτήματα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής:

α) εάν νομίμως και προσηκόντως η Επιτροπή δια του προέδρου της δέχεται υπομνήματα και έγγραφα από μάρτυρες που ήδη έχουν εξεταστεί ενόρκως ενώπιόν της, ιδίως δε έγγραφα και υπομνήματα μετά την αναστολή λειτουργίας και συνεδριάσεων της 25η Ιουνίου 2020

β) εάν μπορεί να παραδοθούν οι πορισματικές εκθέσεις των ομάδων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή χωρίς να έχει προηγουμένως μεταφραστεί αρμοδίως και επισήμως, χωρίς να καταστεί νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς να σχολιαστεί από αυτές (ομάδες κομμάτων) το έγγραφο του προαναφερόμενου Συμβιβασμού Υπουργείου Δικαιοσύνης και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ΗΠΑ-Νovartis».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM