Στον Έβρο ο Μητσοτάκης - «Δεν θα περάσει κανείς παράνομα»

Στον Έβρο ο Μητσοτάκης - «Δεν θα περάσει κανείς παράνομα» Facebook Twitter
«Τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης» τόνισε από τον Έβρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Eurokinissi)
0

Στην Αλεξανδρούπολη έφτασε λίγο πριν τις 10.30 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψής του σε Φέρες και Κήπους, στον Έβρο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

«Το ηθικό είναι ακμαιότατο, κάνουμε τη δουλειά μας, όλη η κοινωνία ενωμένη, καθώς είναι εθνική η προσπάθεια, δεν θα περάσει κάνεις παράνομα», δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Αλεξανδρούπολη. «Τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος και η Θράκη πάντα όρθια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τις Ένοπλες δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και τους κατοίκους που «βάζουν πάντα πλάτη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στον Έβρο ο Μητσοτάκης - «Δεν θα περάσει κανείς παράνομα» Facebook Twitter
Στον Έβρο ο Μητσοτάκης - «Δεν θα περάσει κανείς παράνομα» Facebook Twitter
Στον Έβρο ο Μητσοτάκης - «Δεν θα περάσει κανείς παράνομα» Facebook Twitter
Στον Έβρο ο Μητσοτάκης - «Δεν θα περάσει κανείς παράνομα» Facebook Twitter

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται στη συνέχεια να επιστρέψει στην Αλεξανδρούπολη όπου και θα υποδεχθεί τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Νταβίντ Σασόλι, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.

Στην Αλεξανδρούπολη θα βρεθεί και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, μαζί με τον πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας Νταβόρ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι συμμετέχουν στην επίσκεψη λόγω της προεδρίας της χώρας στην ΕΕ.

Πτήση πάνω από τα ελληνοτουρκικά

Στο πλαίσιο του διπλωματικού μαραθωνίου, στον οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναμένεται να πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας προκειμένου να διαπιστώσουν και οι ίδιοι τις συνθήκες στην περιοχή, μετά την κίνηση Ερντογάν τις προηγούμενες ημέρες να ανοίξει τα σύνορα για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει λόγο για ασύμμετρη απειλή ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες συνταγματικές κινήσεις για την προστασία των συνόρων της.

Την επίσκεψή του στα σύνορα είχε προαναγγείλει με tweet του από την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα στον Εβρο με την Τουρκία μαζί με τον Σαρλ Μισέλ την Τρίτη. Και πάλι, μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα μετά την πτήση πάνω από τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσγειωθούν στις 14:15 στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο ενώ στις 15:30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών. Στις 17:30 ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

Απετράπη η παράνομη είσοδος 5.138 προσφύγων

Την ίδια ώρα, από τις 06.00 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας ως τις 06.00 το πρωί της Τρίτης απετράπη η παράνομη είσοδος 5.138 προσφύγων από τα τουρκικά σύνορα προς την ελληνική πλευρά, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ενώ συνελήφθησαν 45 άτομα κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο και Μπαγκλαντές.

Οι ελληνικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας συνεχίζουν να επιτηρούν σε αυξημένη ετοιμότητα όλα τα σημεία κατά μήκος των χερσαίων συνόρων και του Έβρου ποταμού ενώ την ίδια ώρα αναμένεται και η ενίσχυση των δυνάμεων από τη Frontex.

Τι ζητά η ελληνική πλευρά από την ΕΕ

Μεταξύ των μέτρων που ζητά η ελληνική κυβέρνηση από την ΕΕ για την αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, είναι η επιτάχυνση των αλλαγών στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί χορήγησης ασύλου, ο καταμερισμός των μεταναστευτικών ροών ροές μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και η άσκηση πίεσης στον Ερντογάν, προκειμένου να αναστείλει την τακτική «εργαλειοποίησης» του μεταναστευτικού ζητήματος προς όφελος της Τουρκίας.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM