Στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ενημερώσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μετέβη ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσνταντίνος Τασούλας.

 

Η κα.Σακελλαροπούλου, αφού ευχαρίστησε τον κ.Τασούλα «για το μήνυμα» που της μετέφερε και τα «ευγενικά του λόγια», διαβεβαίωσε πως έχει «πλήρη συνείδηση του βάρους που αναλαμβάνω» και δεν παραγνωρίζει τις προκλήσεις των καιρών μας.

 

«Σε συνεργασία με τη Βουλή, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση θα συνεργαστούμε για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση» ανέφερε χαρακτηριστικά στο πρώτο της μήνυμα ως Προέδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας».

 

«Προσβλέπω σε μία κοινωνία που επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του Συνταγματικού μου ρόλο», κατέληξε.

 

Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως στο πρόσωπο τής κας.Σακελλαροπούλου επαληθεύεται μία αριστοτελική περιγραφή του τετάρτου βιβλίου των Πολιτικών για τις νομοκρατούμενες πολιτείες: «Εν μεν γάρ ταις κατά νόμον δημοκρατούμεναις (Πολιτείαις) ου γίνεται δημαγωγός, αλλ' οι βέλτιστοι των πολιτών εισίν εν προεδρία» (Γιατί όταν οι δημοκρατίες στηρίζονται στον νόμο δεν νοείται να υπάρξει δημαγωγός και διευθύνουν τα κοινά οι καλύτεροι από τους πολίτες). Ο ίδιος, μάλιστα, κατά την προσφώνησή του επικαλέστηκε και τους στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη:

 

«Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο

πρέπει με το δικαίωμά σου να 'σαι

πολίτης εις των ιδεών την πόλι.

Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι

και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν.

Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέτας

που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης».

 

«Μετά την επάξια εκλογή σας εύχομαι από καρδίας αντάξιά της θητεία σας για το καλό του Εθνους και του λαού μας» κατέληξε ο κ. Τασούλας.