Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

 

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κοινωνική πρωτοβουλία τυγχάνει της στήριξης πολιτικών δυνάμεων πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Πάνω από όλα η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές και για αυτό το νομοσχέδιο αφορά στον σεβασμό στον δημόσιο χώρο».

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων τον ορισμό υπευθύνου συνάθροισης, ο οποίος θα έχει αστικές και ποινικές ευθύνες, αλλά και τη δυνατότητα διάλυσης κάθε συγκέντρωσης με δικαστική παρέμβαση. Παράλληλα, εξετάζεται ερύθμιση για «προσωπικό ασφαλείας» για τις απεργίες στα μέσα μεταφοράς. Η σύνταξη του νομοσχεδίου έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και προβλέπει την προαναγγελία κάθε συγκέντρωσης τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. Επίσης περιλαμβάνει πρόβλεψη για «αναλογική κατάληψη δημοσίου χώρου», ώστε αυτή να μην είναι δυσανάλογη ούτε με το μέγεθος της διαδήλωσης, ούτε, όμως, με τα σημεία από τα οποία θα περάσει, αλλά και τις συνθήκες τη συγκεκριμένη μέρα (όπως για παράδειγμα, μέρα κατά την οποία βρίσκεται κάποιος επίσημος στην πρωτεύουσα, γεγονός το οποίο ήδη δυσκολεύει το κυκλοφοριακό)

 

Τον λόγο στο υπουργικό συμβούλιο πήρε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να ενημερώσει για τις επαφές που είχε σε Μέση Ανατολή, Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο. Χθες έγινε γνωστό πως στις 2 Ιανουαρίου του 2020, θα υπογραφεί συμφωνία για τον EastMed, στην Αθήνα, μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ ενώ σύντομα να. συνυπογράψει και η Ιταλία στην οποία καταλήγει ο αγωγός.

 

Το όριο για το επίδομα γέννησης

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ενημέρωσε για το κοινωνικό μέρισμα και, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, θα δοθεί σε περίπου 300.000 οικογένειες. Επί τάπητος τέθηκε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας σχετικά με το επίδομα γέννησης και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το εισοδηματικό όριο θα πει στα 70.000 ευρώ. 

 

Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό που θα περιλαμβάνει και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, οποιαδήποτε παροχή θα χορηγείται αυτόματα με πρωτοβουλία της διοίκησης «αρχής γενομένης από το επίδομα θέρμανσης».