Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις για το μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης έστειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η συμφωνία αυτή θα καταρρεύσει και θα τεθεί σαν ζήτημα και στο Συμβούλιο της ΕΕ.

 

«Σε σχέση με την Τουρκία διαμορφώνονται δύο μέτωπα», είπε κατά την ομιλία του στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο: «Πρώτον, η επιθετική στάση της Τουρκίας, που απλώνεται και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Αιχμή, το άκυρο έγγραφο που η Τουρκία βάφτισε "συμφωνία" με τη Λιβύη. Και δεύτερον, το μεταναστευτικό».

 

Όπως υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, «Τα κείμενα που επικαλείται η Τουρκία δεν θα κυρωθούν. Και οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. Μπορεί χτες στην τουρκική βουλή να ενέκριναν ένα χαρτί που έγραψαν μόνοι τους, αλλά δεν το αναγνωρίζει κανείς και θα καταρρεύσει. Δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση για να το επικυρώσει στη Λιβύη».

 

«Τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν αποτέλεσμα, πούτε θα κυρωθούν. Όχι μόνο επειδή είναι ανιστόρητα, καταργώντα από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά γιατί έχουμε πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Αμερική, Ρωσία, Αίγυπτος και Ισραήλ καταδίκασαν τη στάση της Τουρκίας. Ακόμα και μέσα στο ΝΑΤΟ, που τηρούσε πάντα ίσες αποστάσεις, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση γείτονος χώρας, με πρώτο τον Μακρόν που έθεσε φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Μάλιστα ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται τη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα. Και έχει ήδη εκφράσει στον ΟΗΕ την κάθετη διαφωνία τους για τη συμφωνία, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Το θέμα θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Είμαι σίγουρος ότι η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας που υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

 

Παρά την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις μας με την Τουρκία υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ειδικά στο θέμα διαχείρισης των μεταναστών. Τους κάλεσα να κάνουν αυτό που οφείλουν, κατέληξε.