Πέτσας: Στείλαμε απάντηση στους Financial Times - Περιμένουμε να τη δημοσιεύσουν

Πέτσας: Στείλαμε απάντηση στους Financial Times - Περιμένουμε να τη δημοσιεύσουν Facebook Twitter
Απάντηση στο δημοσίευμα των Financial Times για μία τροποποίηση στον ελληνικό ποινικό κώδικα σχετικά με τα οικονομικά εγκλήματα, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας
0

Απάντηση σε χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times για την τροποποίηση στον ελληνικό ποινικό κώδικα σχετικά με τα οικονομικά εγκλήματα, έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

 
«Έχουμε στείλει απαντητική επιστολή (σ.σ στους Financial Times) για τις παρελθούσες υποθέσεις. Περιμένουμε σήμερα τη δημοσίευση της επιστολής», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για το χθεσινό άρθρο των FT, σχετικά με μία επίμαχη αλλαγή που επιτρέπει την επιστροφή «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων σε δικαιούχους που θεωρούνται ύποπτοι οικονομικής απάτης.


Κατά τους FT η τροποποίηση του ποινικού κώδικα, που εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης, εξασφαλίζει σε ύποπτους για εγκληματική απάτη ή ξέπλυμα χρήματος να ανακτήσουν «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία αν δεν δικαστούν σε διάστημα 18 μηνών, με τον κ. Πέτσα να απαντά τώρα πως οι Financial Times δεν έλαβαν καθόλου υπόψιν τους τη μεταβατική διάταξη για τις παρελθούσες υποθέσεις, η οποία δίνει χρονικό περιθώριο τριών μηνών στον ανακριτή ή στο δικαστικό συμβούλιο, να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την έρευνα της υπόθεσης έως και για 18 μήνες.

Για την ίδια διάταξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η Ελλάδα εναρμονίζει το ποινικό με το οικονομικό ζήτημα, επικαλούμενος την προστασία των δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Όπως είπε, κάποιος κατηγορούμενος μπορεί να προφυλακιστεί έως και 18 μήνες χωρίς να του έχει ασκηθεί δίωξη αλλά για τα οικονομικά αδικήματα, το «πάγωμα» λογαριασμών ή και οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου, συνεχιζόταν για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι σωστό. Δεν υπάρχει αντίρρηση», ισχυρίστηκε ο κ. Πέτσας. «Όλοι θέλουμε να απονέμεται δικαιοσύνη, όλοι επίσης θέλουμε σε ένα σοβαρό κράτος δικαίου όπως είναι η Ελλάδα, να μην κρατούνται όμηροι πολίτες οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα», πρόσθεσε, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιπολιτευτική διάθεση, με αιχμή την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο δημοσίευμα των FT αλλά και το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή για το θέμα.

Όπως υπογράμμιζαν χθες οι FT, συμφωνα με το διεθνές Παρατηρητήριο κατά του ξεπλύματος χρήματος Financial Action Task Force αλλά και κατά το Greco, το όργανο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά της Διαφθοράς, τόσο μετρητά όσο και λοιπά περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια ερευνών, θα πρέπει να παραμένουν «παγωμένα» έως ότου ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπέβαλε την τροπολογία «λεπτά πριν την τελευταία συνεδρίαση (...) χωρίς να δώσει νομική εξήγηση για τους λόγους που η Ελλάδα "σπάει" την πρακτική που ακολουθούσε προηγουμένως», σημειώνουν οι FT, σχολιάζοντας πως ανάμεσα σε εκείνους που θα ωφεληθούν από την αλλαγή είναι δεκάδες Έλληνες εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες που ερευνώνται για ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση εξουσίας. «Παρότι περιουσιακά τους στοιχεία ήταν "παγωμένα" για δύο με εφτά χρόνια, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ σε δικαστήριο», συνεχίζει η εφημερίδα.

Οι Financial Times σημειώνουν πως η τροπολογία προβλέπει τη δημιουργία δικαστικών επιτροπών σε όλη την Ελλάδα, που θα εξετάσουν περίπου 900 υποθέσεις για ξέπλυμα χρήματος, μέσα σε διάστημα τριών μηνών, και θα αποφασίσουν σε ποιες από αυτές τις περιπτώσεις δικαιολογείται η επέκταση του «παγώματος» περιουσιών για 'άλλους 18 μήνες.

Όμως αξιωματούχος σε υπηρεσία αντιμετώπισης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος δήλωσε στους FT ότι ο όγκος των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων των τελευταίων τριών ετών, αγγίζει τα 1,02 δισεκατομμύρια ευρώ και τα περισσότερα από αυτά θα πρέπει τώρα να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους που παραμένουν ύποπτοι. «Είναι απίθανο οι επιτροπές να είναι σε θέση να ταυτοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία που ήταν προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας, κάτω από τόσο στενά χρονικά περιθώρια», λέει ο ίδιος αξιωματούχος.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM