Μακρά είναι η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, θα τεθούν επί τάπητος μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα προωθηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Στην κορυφή της ατζέντας, θα βρεθεί η κατάρτιση -στο πλαίσιο της κατ' αρχήν συμφωνίας των κομμάτων- του νομοσχεδίου που θα δίνει στους εκτός της Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

 

Επίσης, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για ΔΕΗ - ΔΕΠΑ - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

 

Όπως είχε εξηγήσει σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, οι ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση της επιχείρησης από γραφειοκρατικές ρυθμίσεις σε θέματα προμηθειών και προσλήψεων, που εμποδίζουν τη δραστηριοποίησή της στον ανταγωνισμό.

 

Την ίδια στιγμή, οι διατάξεις για τη ΔΕΠΑ θα ρυθμίζουν το νέο πλαίσιο αποκρατικοποίησης της εταιρείας, καταργώντας επί της ουσίας το μοντέλο που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Με τις νέες διατάξεις θα υπάρξει διαχωρισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων από τα δίκτυα και θα προχωρήσει η πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου, που ελέγχει σήμερα το 65 % των μετοχών, από τις πρώτες.

 

Επί τάπητος θα τεθούν και οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, με το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται στον απόηχο των αλλεπάλληλων κρουσμάτων βίας του τελευταίου διαστήματος, με βασικό εξ αυτών την εισβολή χούλιγκανς στο παιχνίδι για το Τσάμπιονς Λιγκ των νέων, μεταξύ του Ολυμπιακού και της Μπάγιερν.

 

Επιπρόσθετα, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της χώρας ενόψει του Brexit, αλλά και η επιλογή Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

 

Τέλος, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα ΜΑΖΙ, το οποίο αφορά στην υποστήριξη και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Πρόκειται για ένα εξελιγμένο πληροφοριακό σύστημα με το οποίο θα μπορεί ο Πρωθυπουργός να ελέγχει την πορεία του έργου των υπουργών ανά τομέα και συνολικά. Θα ελέγχεται η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται αλλά και η εκτέλεση ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος της υλοποίησης του προγραμματισμού που περιλαμβάνεται στους φακέλους που παρέλαβαν τα στελέχη της Κυβέρνησης.

 

Το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Προγράμματος θα μπορεί να:

 

▪ Τροφοδοτείται με όλα τα έργα / ενέργειες, που συνθέτουν το κυβερνητικό πρόγραμμα σε σχέση με τους αντίστοιχους στόχους και δράσεις

▪ Προσδιορίζει τα κατά περίπτωση συναρμόδια Υπουργεία, καθώς και τους συναρμόδιους φορείς

▪ Ελέγχει τον προγραμματισμό κάθε δράσης με βάση τον προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα

▪ Περιλαμβάνει τις εκθέσεις προόδου για την πορεία κάθε προγράμματος

▪ Υποστηρίζει την επικαιροποίηση του προγράμματος με προσθήκη νέων έργων κατά την διάρκεια της 4ετίας.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr