Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον διοικητή της ΕΥΠ - Αποχώρησαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον διοικητή της ΕΥΠ - Αποχώρησαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 Facebook Twitter
1

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροπολογία για τα τυπικά προσόντα του διοικητή της  ΕΥΠ που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Συνολικά στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν 220 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 150 βουλευτές της ΝΔ και κατά 70 από τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης. Από την διαδικασία αποχώρησαν οι ΚΟ ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει ότι «για τον διορισμό στη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ απαιτείται η κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση».

Με την ίδια τροπολογία επαναπροσδιορίζονται οι αρμοδιότητες της ΕΥΠ και επεκτείνεται το πεδίο συνεργασίας με φορείς, όπως δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις, σχετικά με τη δυνατότητα σύναψης μνημονίων συνεργασίας, σύστασης μη αμειβόμενων ομάδων εργασίας, ορισμού μέλους του προσωπικού της ΕΥΠ ως συνδέσμου συνεργασίας.

Επίσης, συνιστώνται εκ νέου οι Γραμματείες του διοικητή και των υποδιοικητών (συνολικά 4 γραμματείες), οι οποίες είχαν παλαιότερα καταργηθεί. Την ίδια ώρα, καταργείται η Διεύθυνση Επιτελικού Σχεδιασμού της κεντρικής υπηρεσίας της ΕΥΠ. Τέλος, διευκρινίζεται ότι ο προϋπολογισμός της ΕΥΠ εξακολουθεί να αποτελεί ειδικό φορέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «φωτογραφική» την τροπολογία για τον νέο διοικητή της ΕΥΠ ενώ η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη «εργαλειοποιώντας» τον ευαίσθητο τομέα της εθνικής ασφάλειας.

Εισηγούμενος την τροπολογία για την ΕΥΠ στην Ολομέλεια, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη ρύθμιση αφού επιχειρείται αποκατάσταση του κύρους της Υπηρεσίας, η οποία και επιβάλλεται να διέπεται από διαφάνεια στις συνεργασίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Επισήμανε ότι αποδίδεται μεγάλη σημασία στην επαγγελματική εμπειρία του επικεφαλής της Υπηρεσίας, ενώ τόνισε ότι έως σήμερα ουδέποτε ασκήθηκε από κοινοβουλευτικό κόμμα ουσιαστική κριτική σχετικά με το θέμα των διοικήσεων της ΕΥΠ.

 
Παίρνοντας τον λόγο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στην «επίμαχη διάταξη» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει σήμερα να βγάλει μικροπολιτικό μεροκάματο με τα όσα ισχυρίζεται. «Τι έλεγε η αρχική διάταξη; Έλεγε πως ο επιλεγόμενος πρέπει να έχει πτυχίο. Τι λέει η δική μας; Να έχει πτυχίο ή 10ετή επαγγελματική εμπειρία. Και η μια και η άλλη αφήνουν ευρύτατη διακριτική ευχέρεια στον νομοθέτη να επιλέξει το πρόσωπο που θέλει. Εσείς που λέτε ότι πρέπει απλά να έχει ένα πτυχίο δεν βάζετε θέμα ουσίας. Εσείς συζητάτε για να πλήξετε εκ των προτέρων μια επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.

«Το κύριο ζήτημα είναι ότι με πρωτοβουλία του κ. Γεραπετρίτη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έχουμε σκανδαλώδη τροπολογία. Σας το είχαμε επισημάνει. Ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ χωρίς να κατέχει τους απαραίτητους από το νόμο τίτλους είναι παράνομη», ανέφερε για την τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική / Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η έρευνα αφορά περισσότερα από 40 πρόσωπα –πολιτικά στελέχη, κρατικούς υπαλλήλους και συνεργαζόμενες εταιρείες– για ενδεχόμενα αδικήματα απάτης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
LIFO NEWSROOM
Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η προσπάθειά μου να βοηθήσω τους συμπολίτες μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με παράνομες πράξεις

Πολιτική / Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η προσπάθειά μου να βοηθήσω δεν έχει καμία σχέση με παράνομες πράξεις»

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

«Η Ελλάδα έχει ήδη κινητοποιήσει και της Ένοπλες Δυνάμεις έτσι ώστε να υπάρχει μια αποστολή επιτήρησης των λιβυκών αρχών έξω από τα χωρικά ύδατα» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Πολιτική / Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μνημόνιο «παράνομο, ανυπόστατο και απαράδεκτο», τονίζοντας ότι «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια