Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση Κορκονέα

Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση Κορκονέα Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει πυροδοτήσει η αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, με την κυβέρνηση να επιρρίπτει τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και την Κουμουνδούρου να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για «συνειδητό ψεύδος». 

Πέτσας: Ευθύνεται ο νέος ποινικός κώδικας

Σχολιάζοντας την αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, συνέδεσε την έξελιξη με τον νέο ποινικό κώδικα που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις εκλογές. «Οι αιτίες που οδηγούν στην αποφυλάκιση Κορκονέα είναι δύο και αφορούν στο νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε μόνος του και εσπευσμένα ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εθνικές εκλογές».

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως «η πρώτη είναι η αλλαγή των προϋποθέσεων για την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως του προτέρου εντίμου βίου, που ανοίγει το δρόμο για να την αξιοποιήσουν ακόμη και δράστες ειδεχθών εγκλημάτων. Η δεύτερη είναι η αλλαγή του ανώτατου ορίου της ποινής που θα μπορούσε να επιβληθεί μετά την αναγνώριση της ελαφρυντικής περιστάσεως, το οποίο περιορίζεται πλέον από τα 20 στα 15 έτη».

Χαρίτσης: Προβληματική ετυμηγορία του δικαστηρίου

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, διέψευσε κατηγορηματικά τις δηλώσεις Πέτσα και έκανε λόγο για «προβληματική ετυμηγορία» του δικαστηρίου και για «συνειδητό ψεύδος» από πλευράς ΝΔ. «Πρέπει επιτέλους να μπει ένα στοπ στον κυβερνητικό αυτό κατήφορο. Ο νέος Ποινικός Κώδικας δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την προβληματική ετυμηγορία του δικαστηρίου που αναγνώρισε το ελαφρυντικό "του πρότερου σύννομου βίου" και οδήγησε στην αποφυλάκιση Κορκονέα».

«Η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό αλλά επιλέγει τη λασπολογία. Οπως γνωρίζει ότι η απόφαση του δικαστηρίου προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα των δημοκρατικών πολιτών», πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης και καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει να υπεκφεύγει και να τοποθετηθεί επί της ουσίας».

Δικηγόρος Κορκονέα: Η αποφυλάκιση σχετίζεται άμεσα με τον νέο ποινικό κώδικα

Ο συνήγορός του Κορκονέα, Ε. Ανδρούλας εξέφρασε την άποψη πως η αποφυλάκιση του πελάτη του συνδέεται άμεσα με τους νέους ποινικούς κώδικες.

«Είναι 11 χρόνια μέσα στη φυλακή, έχει εκτίσει το σύνολο της ποινής για αυτό και βγήκε κατευθείαν. Όταν ένας καταδικασμένος έχει εκτίσει την ποινή είναι υποχρεωμένος ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης να τον απολύσει αμέσως», είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολικά». 

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο σχετίζεται η συγκεκριμένη απόφαση με τους νέους ποινικούς κώδικες, απάντησε: «Θα μπορούσε κανείς να πει ότι σχετίζεται άμεσα επειδή άκουσα και σχόλια που στρέφονται κατά της δικαστικής αποφάσεως αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να πούμε ότι η απόφαση αυτή στηρίχτηκε στο νόμο. Δεν του έβγαλε το δικαστήριο τον Κορκονέα, δεν του επέβαλλε το δικαστήριο τα 13 χρόνια κάθειρξης, τα 13 χρόνια κάθειρξης τα επέβαλε ο νόμος».

Και πρόσθεσε: «Για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με τον παλαιό ποινικό κώδικα προβλέπονταν στο άρθρο 299 μόνο ισόβια κάθειρξη, με τον νέο ποινικό κώδικα προβλέπεται ότι μπορεί το δικαστήριο να καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη αλλά και σε πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών δηλαδή 10 ως 15. Ο προηγούμενος νόμος ήταν πιο αυστηρός... Στην περίπτωση του πελάτη μου έχουμε άμεσο δόλο, αν δεν του είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομού βίου τότε θα είχαμε ισόβια κάθειρξη. Από τη στιγμή που του αναγνωρίζει το ελαφρυντικό το δικαστήριο τότε μεταβάλλεται το πλαίσιο ποινής και η ισόβια κάθειρξη μετατρέπεται σε πρόσκαιρη κάθειρξη και αυτό όχι με την τωρινή νομοθετική μεταβολή αλλά και με το προισχύσαν Δίκαιο. Ενώ με το προγενέστερο Δίκαιο θα έπρεπε να αξιολογήσει την ατομική, οικογενειακή επαγγελματική και κοινωνική συμπεριφορά του καταδικασθέντος τώρα έρχεται με το νέο νόμο και λέει ότι το μόνο που οφείλεις να αξιολογήσεις είναι η προηγούμενη σύννομη δηλαδή να μην έχει παραβιάσει το νόμο».

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Η νέα διάταξη για ελαφρυντικό πρπτερου συννομου (και όχι απλά εντιμου) βίου, που πρέπει να δίδεται πλεον απλά κ μόνο αν ο κατηγορούμενος δεν έχει άλλες ποινικές καταδίκες (δείτε αιτιολογικη έκθεση) σε συνδυασμό με τα νέα πλαίσια ποινών με ελαφρυντικό επί ανθρωποκτονιας από πρόθεση, ειναι οι αιτίες του τοιαυτου υπολογισμου της ποινής. Πρόκειται για αλλαγές του νέου Ποινικού Κωδικα.