Χατζηδάκης: Οι καταναλωτές δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη διάσωση της ΔΕΗ

Χατζηδάκης: Οι καταναλωτές δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη διάσωση της ΔΕΗ Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
2

«Οι καταναλωτές δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη διάσωση της ΔΕΗ», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6.

Ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι η λύση που βρέθηκε με τα τιμολόγια του ρεύματος του προκειμένου να υπάρξει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες είναι «να ιστοσταθμίσουμε την ένεση ρευστότητας με μια μείωση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση στο ΦΠΑ για την ενέργεια και μια μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (το τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)».

«Έχω αποκλείσει τη λύση στρατηγικού επενδυτή. Στόχος μας αυτός είναι αλλά δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Έχω αποκλείσει τη λύση της μικρής ΔΕΗ γιατί όποιος την πάρει θα πάρει και τις ζημιές και δεν υπάρχει διαχωρισμός σε καλή και κακή ΔΕΗ γιατί την δεύτερη θα πρέπει να την πληρώνουν οι πολίτες», διευκρίνισε ο υπουργός Ενέργειας. «Μαγικός τρόπος» για την επίλυση των προβλημάτων δεν υπάρχει τόνισε υπογραμμίζοντας ότι «πέραν του ότι η ΔΕΗ είναι μεγάλη επιχείρηση και δεν μπορεί κανείς να εξαερώσει το πρόβλημα, οι λύσεις έχουν στερέψει γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες».

Εξήγησε, ακόμα, ότι «έχουμε αποκλείσει την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων γιατί θεωρούμε καλύτερα τη λύση του ΔΕΔΔΗΕ». Στα μέτρα μέτρα στήριξης επανέλαβε τα χρήματα από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Ακόμα ο Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για «προχειρότητα» εξηγώντας ότι «εγκατέλειψε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και συμφώνησε ως αντισταθμιστικό μέτρο να πάει στο 50% της αγοράς η ΔΕΗ με μηδενικό οικονομικό όφελος. Μόνο οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ κόστισαν πάνω από 600 εκατ. ευρώ».

Σκέψεις για μερική ιδιωτικοποίηση

Ερωτηθείς για τα σχεδιαζόμενα διαρθρωτικά μέτρα ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι «σκεφτόμαστε να περάσουμε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και να κάνουμε μερική ιδιωτικοποίηση ώστε η ΔΕΗ με την αποκάλυψη της κρυμμένης περιουσίας να βάλει χρήματα στο ταμείο». Απαντώντας, δε, σε όσους αντιδρούν σε κάθε κίνηση ότι «χωρίς ιδιωτικοποιήσεις και άλλες αλλαγές, ο μόνος τρόπος για να σώσω τη ΔΕΗ θα ήταν να αυξήσω την τιμή του ρεύματος. Αλλά αυτό και πάλι μπορούσε να γίνει πριν από 10 χρόνια και να είχε αποτέλεσμα. Άρα αυτό που κάνουμε είναι μετρημένο, δεν κατέβηκε από την κούτρα μας ξαφνικά ένα βράδυ».

«Ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να δώσει ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ. Το ποσοστό και το μοντέλο θα το δούμε με τους συμβούλους ανάλογα με το εύρος της αγοράς, την συγκυρία της στιγμής. Όπως ο ΟΤΕ δεν έβγαλε πόδια με την ιδιωτικοποίηση τότε, το ίδιο θα γίνει και με τον ΔΕΔΔΗΕ όπως γίνεται με τον ΑΔΜΗΕ που ιδιωτικοποίηθηκε εν μέρει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε ο υπουργός Ενέργειας. 

«Η κατάσταση είναι πολύ πιο άσχημη από ό,τι νομίζει κάποιος. Καλό είναι να συνεννοηθούμε για να σώσουμε την επιχείρηση. Εγώ από τη ΓΕΝΟΠ θα περίμενα ένα πράγμα να πει: αναγνωρίζουμε ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση η κατάργηση των ΝΟΜΕ που ήταν πάγιο αίτημά τους. Είμαι σίγουρος ότι ο απλός εργαζόμενος της ΔΕΗ καταλαβαίνει» πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας εκφράζοντας την ευχή «μέσα στην εβδομάδα να κλείσει το θέμα του μάνατζμεντ και να αντιμετωπιστεί το ίδιο επιτυχώς όπως με τον ΟΤΕ».

Πολιτική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις αποδοκιμασίες από κομματικές πηγές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ κυβέρνησης κοινής αποδοχής, με στόχο την κάθαρση
LIFO NEWSROOM
Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Πολιτική / Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε στην Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της «Ελευθερία» και μίλησε δημόσια για την πιο δραματική δεκαετία της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Πολιτική / Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Εμπλεκόμενοι ακούγονται να αναφέρονται με χυδαίους χαρακτηρισμούς σε πολιτικά πρόσωπα, να μιλούν για πιέσεις σε ελεγκτές, οικονομικά ανταλλάγματα και παρεμβάσεις σε ελέγχους
LIFO NEWSROOM
Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Πολιτική / Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται το απόγευμα από τον Παπασταύρου στη Βουλή προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία - Στόχος η προστασία τόσο των περιουσιακών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών όσο και της δημογραφικής προοπτικής της περιφέρειας
LIFO NEWSROOM
Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική / Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η έρευνα αφορά περισσότερα από 40 πρόσωπα –πολιτικά στελέχη, κρατικούς υπαλλήλους και συνεργαζόμενες εταιρείες– για ενδεχόμενα αδικήματα απάτης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ωραία, οι καταναλώτες δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπι.Μήπως όμως το βάλουν οι φορολογούμενοι? Δεδομένου ότι καταναλωτές και φορολογούμενοι είναι 99.9999% οι ίδιοι, απλώς βαφτίζουμε το ψάρι κρέας.