Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τους πυρόπληκτους από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την αποψινή δευτερολογία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας. 

 

Έναν χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι, στον ειδικό λογαριασμό αρωγής των πληγέντων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατομμύρια ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά τα 31 εκατομμύρια ευρώ από αυτά «λιμνάζουν», όπως είπε ο πρωθυπουργός. «Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές» παρατήρησε και δεσμεύθηκε πως θα φροντίσει τα χρήματα αυτά να αποδοθούν για τα έργα για τα οποία προορίζονται. 

 

Όπως τόνισε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη ενέργεια τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

 

Απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για 5 χρόνια
«Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή» είπε ο πρωθυπουργός που προανήγγειλε την απαλλαγή των πυρόπληκτων στο Μάτι από τον ΕΝΦΙΑ, για πέντε χρόνια. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους και για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.

 

Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

 

Οι εκκρεμότητες 

Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση. Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.

Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342, επισήμανε ο πρωθυπουργός. 

 

Τέλος ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν «προβλήματα δεκαετιών». Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

  

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ