Η Ελλάδα αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας

 

Με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα προστέθηκε επισήμως, σήμερα, στον κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό.


Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ «η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».

 

«Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».

Ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 11 Ιανουαρίου 2019 από την Εθνοσυνέλευση που κήρυξε παράνομη την ορκωμοσία του Νικολάς Μαδούρο. Αρχικά αναγνωρίστηκε ως υπηρεσιακός πρόεδρος από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Πουέρτο Ρίκο, την Κολομβία, και τη Χιλή. Στις 13 Ιανουαρίου συνελήφθη από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών της SEBIN και τέθηκε υπό κράτηση αλλά απελευθερώθηκε έπειτα από τρία τέταρτα της ώρας. Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών καταδίκασε τη σύλληψή του.