Εκλογές 2019: Τα νέα πρόσωπα στη βουλή για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2019: Τα νέα πρόσωπα στη βουλή για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
0

Νέα πρόσωπα, αλλά και παλαιά πρόσωπα της πολιτικής ζωής που είχαν απουσιάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια από το Κοινοβούλιο, εισέρχονται στη βουλή μετά τις εκλογές, ιδιαίτερα για τη  Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο αριθμός των βουλευτών έχει διπλασιασθεί, ενώ η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδυναμωθεί κατά το ένα τρίτο περίπου. Οι έδρες του ΚΙΝΑΛ - που στην προηγούμενη κοινοβουλευτική σύνθεση έφερε την ονομασία «Δημοκρατική Συμπαράταξη» - αυξήθηκαν κατά 3 (από 19 έγιναν 22) και του ΚΚΕ έμειναν σταθερές.

Νέα πρόσωπα στη κοινοβουλευτική σύνθεση της ΝΔ

Διπλάσιος είναι ο αριθμός των βουλευτών που εξελέγησαν με τη ΝΔ κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Ο αριθμός των βουλευτών της ΝΔ αυξήθηκε από 78 σε 158 βουλευτές, με 80 βουλευτές να εκλέγονται για πρώτη φορά ή να επανεκλέγονται, έχοντας απουσιάσει από τη σύνθεση της Βουλής τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο Παναγιώτης Πικραμένος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, είναι το νέο πρόσωπο σε αυτή την κοινοβουλευτική σύνθεση σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. «Νέο», καθώς δεν συμμετείχε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όμως γνωστό πρόσωπο και υψηλού κύρους. Ο κ. Πικραμένος είχε αναδειχθεί στον δικαστικό κλάδο και είχε θητεύσει πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2009 έως τον Μάιο του 2012, οπότε και ορίσθηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός, διαδεχόμενος τον Λουκά Παπαδήμο.

Οι καθηγητές Πανεπιστημίου Γιώργος Γεροπετρίτης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Χρήστος Ταραντίλης και Άγγελος Συρίγος, εκλέγονται για πρώτη φορά στη Βουλή.

Οι Θάνος Πλεύρης και Φωτεινή Πιπιλή, που δεν είχαν εκλεγεί το 2015, επανεκλέγονται στην Α' Αθηνών. Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών εκλέγεται ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή την περίοδο 2004-2008. Επίσης, στο Βόρειο Τομέα εκλέγεται η δικηγόρος Ζωή Ράπτη, η οποία έχει υπάρξει υποψήφια ευρωβουλευτής και βουλευτής και έχει ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ από τον Σεπτέμβριο του 2016, εκλέχθηκε στο Νότιο Τομέα Αθήνας. Οι προερχόμενοι από το Ποτάμι: Ο Θεοχάρης Θεοχάρης, που τον Σεπτέμβριο 2015 είχε εκλεγεί με το ΠΟΤΑΜΙ, αυτή τη φορά εξελέγη με τη ΝΔ. Το ίδιο συμβαίνει με τον Ιάσωνα Φωτήλα που εκλέγεται στην Αχαΐα και τον Γιώργο Αμυρά στα Ιωάννινα.

Ο Γιάννης Τραγάκης, τελικά εισέρχεται στο Κοινοβούλιο, καθώς ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει την έδρα στο Δυτικό Τομέα Αθήνας, οπότε δεν εκλέγεται βουλευτής ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Έτερο νέο πρόσωπο, που εξελέγη στη Β' Πειραιώς, είναι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος. Στα Δωδεκάνησα εκλέγεται η Μίκα Ιατρίδη, η οποία το 2012, μετά την απόφασή της να μην ψηφίσει τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, διαγράφηκε από τη ΝΔ και λίγο αργότερα εντάχθηκε στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Στις εκλογές του 2012 εξελέγη για δεύτερη φορά με τους ΑΝΕΛ, αλλά στις 30 Δεκεμβρίου 2014 (ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου 2015) επέστρεψε στη ΝΔ. Τον Σεπτέμβριο 2015 δεν είχε εκλεγεί.

Στη Β' Θεσσαλονίκης εκλέχθηκε ο καθηγητής Ψυχιατρικής Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που υπηρέτησε ως υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011-2012 και συνέχισε ως επικεφαλής της γενικής γραμματείας Συντονισμού της Κυβέρνησης το 2012.

Στα Ιωάννινα επανεκλέγεται ο Σταύρος Καλογιάννης, υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, με αρμοδιότητα το Περιβάλλον τηνπερίοδο 2004-2009, που είχε στο παρελθόν επανεκλεγεί στις εκλογές του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009.

Στην Καβάλα εξελέγη ο δημοσιογράφος Μακάριος Λαζαρίδης, που είναι πάνω από μια δεκαετία συνεργάτης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Στη Μαγνησία εκλέγεται ο Γενικός Χειρουργός Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, όπως επίσης και η Ζέττα Μακρή, που είχε διατελέσει και βουλευτής της ΝΔ την περίοδο 2000-2007, αλλά και υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Επίσης, η ΝΔ κέρδισε και τις επτά μονεδρικές περιφέρειες (Γρεβενά, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία, Λευκάδα, Σάμος, Φωκίδα). Επανεκλέγονται οι δυο βουλευτές των μονοεδρικών που είχε κερδίσει και τον Σεπτέμβριο 2015 η ΝΔ (Κων/νος Κοντογιώργης - Ευρυτανία και Αθανάσιος Καββαδάς - Λευκάδα) όπως επίσης και πέντε νέοι βουλευτές στις υπόλοιπες.

Στη Ροδόπη επανεκλέγεται ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πολιτικός που έχει θητεύσει σε πολλές κυβερνήσεις: υφυπουργός Εξωτερικών (2004), υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2007), υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (2009), υπουργός Εσωτερικών (2014).

Από τον αυτοδιοικητικό χώρο εκλέγονται τρεις επιτυχημένοι για χρόνια αυτοδιοικητικοί: ο πρώην δήμαρχος Π. Φαλήρου Διονύσιος Χατζηδάκης, η πρώην δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βριζίδου και ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

Νέα πρόσωπα από τον δημοσιογραφικό χώρο που εξελέγησαν με τη ΝΔ είναι οι: Δημήτρης Μαρκόπουλος, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Γιάννης Λοβέρδος και ο μετερεολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Οι νέοι βουλευτές για τον ΣΥΡΙΖΑ 

Νέα πρόσωπα στη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά 58 βουλευτές είναι μειωμένη η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Από 144 βουλευτές τον Σεπτέμβριο 2015, η εκλογική δύναμη μειώνεται στους 86 βουλευτές.

Ο Βασίλης Βασιλικός είναι το νέο εμβληματικό πρόσωπο που εκλέγεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βραβευμένος συγγραφέας είναι ένας από τους 10 πλέον μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Από το 2015 διατέλεσε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού και γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου. Την 5η Νοεμβρίου του 2016 διορίστηκε υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρώτη σε ψήφους και πρώτη φορά βουλευτής, εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη η Κατερίνα Νοτοπούλου, που διετέλεσε υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019. Ο Χριστόφορος Βερναδάκης δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί τον Ιανουάριο 2015 και τον Σεπτέμβριο 2015 ορκίσθηκε βουλευτής Α' Αθηνών, διαδεχόμενος τον παραιτηθέντα Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Πλέον, εκλέγεται στην Α' Αθηνών.

Ο Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από το ιδρυτικό συνέδριο του 2013. Ήταν διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Οκτώβρη του 2015 έως και την ημερομηνία προκήρυξης των εθνικών εκλογών του 2019.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εκλέγεται τώρα για πρώτη φορά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είχε για πρώτη φορά εκλεγεί βουλευτής το 2004 και είχε αναλάβει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Διετέλεσε υπουργός Υγείας (2009) και αναπληρώτρια ΥΠΕΞ (2010). Τον Φεβρουάριο 2012 παραιτήθηκε, λόγω διαφωνίας με το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο καταψήφισε με συνέπεια να διαγραφεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Τον Αύγουστο του 2018 ανέλαβε υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρώην υφυπουργός για θέματα Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας και η Ραλλία Χρηστίδου, είναι νεοεκλεγέντες στο Νότιο Τομέα Αθηνών. Για πρώτη φορά εκλέγεται στη Β' Πειραιώς ο Τρύφων Αλεξιάδης, ο πρώην εξωκοινοβουλευτικός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τη θέση αυτή είχε αναλάβει τον Ιούλιο 2015 μετά την παραίτηση της Νάντιας Βαλαβάνη και την διατήρησε μέχρι τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου 2016.

Με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη στη Β' Πειραιώς ο Γιάννης Ραγκούσης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει θητεύσει υπουργός Εσωτερικών (2009-2011) και συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2019. Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ προέρχεται και ο Θάνος Μωραϊτης, που εξελέγη για στην Αιτωλοακαρνανία. Διετέλεσε υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών (2019) ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2011).

Στη Λάρισα εξελέγη ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης. Στη εκλογική περιφέρεια της Βοιωτίας εξελέγη η νυν δήμαρχος Λειβαδέων Γιώτα Πούλου.

Στη Λέσβο εκλέγεται ο Ιωάννης Μπουρνούς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της γραμματείας του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του κόμματος. Από το 2010 εκπροσωπεί το ΣΥΡΙΖΑ στην Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ).

Για πρώτη φορά εκλέγεται βουλευτής και ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο κ. Χαρίτσης εκλέγεται στη Μεσσηνία. Έχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, υπουργός Εσωτερικών από τον Αύγουστο 2018.

Οι δημοσιογράφοι Χρήστος Γιαννούλης και Δώρα Αυγέρη εκλέγονται αντίστοιχα στην περιφέρεια Α' Θεσσαλονίκης και στην περιφέρεια Β' Θεσσαλονίκης .

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δήλωσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

Πολιτική / ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δηλώσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

«Αν είχαμε επικεντρωθεί στον νότο δεν θα υπήρχε πια νότος ή βορράς και η Κύπρος θα ήταν εξ ολοκλήρου δική μας» υποστήριξε ο Ερντογάν 
NEWSROOM