Λίνα Μενδώνη - Ποια είναι η νέα υπουργός Πολιτισμού

Λίνα Μενδώνη - Ποια είναι η νέα υπουργός Πολιτισμού Facebook Twitter
Η αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη στα ηνία του Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη / Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη, επί δέκα συνεχόμενα χρόνια γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, είναι η υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η Λίνα Μενδώνη, πρόσωπο γνώριμο στην επικαιρότητα, έχει χαρακτηρισθεί ως η «σιδηρά κυρία» του υπουργείου Πολιτισμού. Παρούσα στις πιο δημιουργικές αλλά και συγκρουσιακές στιγμές του υπουργείου, αλλά και μια προσωπικότητα με πολιτικό λόγο, βρέθηκε συχνά στο στόχαστρο και η ίδια. Από την έγκριση των Ολυμπιακών Έργων, στην ολοκλήρωση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, στην ένταξη-ρεκόρ έργων στο ΕΣΠΑ, που έδωσαν πίσω στην πόλη εμβληματικά κτίρια, ως τις κλοπές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, τις συγκρούσεις με τους συνδικαλιστές, που δεν δίστασαν να ανέβουν πάνω στα Προπύλαια της Ακρόπολης, ο ρόλος της Λίνας Μενδώνη ήταν πάντα καθοριστικός.

Η Λίνα Μενδώνη είχε συνδεθεί και με την Αμφίπολη και η συνέντευξη που είχε δώσει στη Lifo σχετικά με το παρασκήνιο είχε προκαλέσει αίσθηση.

Η Λίνα Γ. Μενδώνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Το 1977 αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού, το 1981 πήρε το πτυχίο της από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1984 από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1988 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά προγράμματα, επιφανειακές έρευνες και συστηματικές ανασκαφές, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ από το 1983 έως το 1988 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις του Προγράμματος Νοτίου Ελλάδος του ΚΕΡΑ. Από το 1987 είναι επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας για την αρχαιολογική έρευνα της Κέας, Κυκλάδες. Από το 1989 κατέχει θέση ερευνητού στο ΚΕΡΑ.

Την περίοδο 1995-1998 είναι επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος «Ιστορία του Τοπίου και Τοπικές Ιστορίες. Από το φυσικό περιβάλλον στο πολιτιστικό τοπίο». Είναι μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών. Το διάστημα 1994-1999 διετέλεσε ειδική επιστημονική σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, και στο Υπουργείο Αιγαίου.

Από τον Δεκέμβριο του 2009 κατέχει τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία κατείχε, επίσης, μεταξύ Μαρτίου 1999 - Μαρτίου 2004. Εχει τιμηθεί με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarieta' Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Η Λίνα Μενδώνη είναι παντρεμένη με τον Παναγιώτη Ν. Δουκέλλη και έχουν ένα γιο, τον Νικόλα.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM