Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξαπέλυσε σε αποψινή του συνέντευξη, ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. 

 

«Είναι πρωτοφανές να λέει ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχει σημασία τι λέει ο κ. Νίμιτς σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Να σοβαρευτούν επιτέλους, είναι άσχετοι με το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Kontra.

 

Ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι παρακολουθεί τη συμφωνία των Πρεσπών «σαν να ήταν ένα εσωτερικό κείμενο».

 

«Είναι πρωτοφανές από καθηγητή, τον κ. Γεραπετρίτη, να λέει ότι ο κ. Νίμιτς δεν παίζει ρόλο. Ο Νίμιτς είναι που θα εισηγηθεί στον ΟΗΕ τα πάντα για τη Συμφωνία. Η ΝΔ δεν έχει διεθνολόγους. Οι σύμβουλοι της ηγεσίας της δεν έχουν σχέση με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.


Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, ποτέ δεν έγινε ένσταση στον ΟΗΕ για την μακεδονική γλώσσα στους πίνακες του. «Αυτοί που δεν έκαναν τίποτα φωνάζουν σήμερα για τα αποτελέσματα των πράξεων τους. Εμείς το διορθώσαμε αυτό προσθέτοντας ότι είναι σλαβική γλώσσα».

 

«Μας έκανε έγγραφο ο ΟΗΕ και o ISO, το 1993, και μας καλούσε να απαντήσουμε μέσα σε διάστημα 2 ετών για τις συντμήσεις και την "μακεδονική" γλώσσα. Δεν γνωρίζω να έχουμε απαντήσει. Τι μας κουνάνε τώρα το δάκτυλο;» ανέφερε ο τέως ΥΠΕΞ.

 

«Συμβιβασμό κάναμε. Μήπως νικήσαμε σε πόλεμο για να τους επιβάλλουμε ό,τι θέλουμε; Άραγε, κάθε συμβιβασμός είναι ήττα, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση; Οι συνταγματικές αλλαγές που έκανε η φίλη χώρα είναι αλλαγές που δεν έκανε ποτέ καμία άλλη χώρα. Πρέπει να είσαι πολύ κακοπροαίρετος για να μην το αναγνωρίζεις. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε ζητήσει συνταγματικές αλλαγές, εμείς το πετύχαμε.

 

»Ο Αντώνης Σαμαράς παλιότερα έλεγε ότι η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ το συνταγματικό της όνομά και αυτό να είναι erga omnes (...) Είναι και κάποιοι που δεν θέλουν να υπάρχει αυτό το κράτος. Δεν τους ενδιαφέρει το όνομα, αυτό είναι πρόφαση, θέλουν να το διαμελίσουν. Αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι από όλους. Για να αποφύγουμε λοιπόν τους μεγαλοϊδεατισμούς η ύπαρξη αυτού του κράτους είναι θείο δώρο για μας. Αντί να τους φέρουμε κοντά μας, λοιπόν, κάποιοι θέλουν να τους σπρώξουν στην αγκαλιά άλλων».

 

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μετακινηθεί από «ακροδεξιούς συμβουλάτορες». «Η ΝΔ αποκόπτεται έτσι από την κεντροδεξιά. Με ανησυχεί που η ΝΔ δεν αυτοπροστατεύεται», πρόσθεσε. 

 

«Μεγάλο κομμάτι της αντιπολίτευσης είναι ευχαριστημένο με τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν θέλει να το παραδεχτεί γιατί την λύση την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς», συνέχισε ο τέως υπουργός. «Στο Βουκουρέστι δεν ετέθη κανένα βέτο. Πήρε το υποτιθέμενο βέτο της ΝΔ η Βόρεια Μακεδονία και μας καταδίκασε στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης».

 

Την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 δεν την ενέκριναν οι τότε κυβερνήσεις.

 

«Και έχουν το θράσος να υψώνουν τη φωνή τους αυτές τις μέρες. Να πάψουν να το λένε κρατίδιο. Είναι κράτος. Η Κύπρος είναι εξίσου μικρή, αλλά είναι κράτος. Δεν δρούμε εν κενώ. Μην κάνουν τις μωρές παρθένες κάποιοι» .

 

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε πως με βάση τα δεδομένα που «πήραμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα: αλλαγή ονόματος, erga omnes και με συνταγματικές αλλαγές . Ισχυρός δεν είναι εκείνος που κάνει πόλεμο. Γιατί υπάρχουν ισχυρότεροι που θα του κάνουν πόλεμο. Ισχυρός είναι εκείνος που χειρίζεται με ευθύνη τη δύναμή του. Και έτσι πρέπει να είμαστε εμείς».

 

Κατά τον ίδιο, η στάση στο Βουκουρέστι ήταν «εθνικά ωφέλιμη και πατριωτική». 

 

«Δρούμε με βάση αυτό που βρήκαμε. Αν είχαμε κάνει εμείς τη συμφωνία του 1992 νομίζω θα ήταν καλύτερη. Αλλά τώρα βρήκαμε πάγια στερεότυπα εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθήθηκε 25 χρόνια. Μην κάνουν λοιπόν, τις μωρές παρθένες κάποιοι. Κάνανε κακό» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ