Τσίπρας: Στηρίζουμε τα θύματα της βίας, πολεμάμε τις διακρίσεις και τον αυταρχισμό

Τσίπρας: Στηρίζουμε τα θύματα της βίας, πολεμάμε τις διακρίσεις και τον αυταρχισμό Facebook Twitter
3

Μηνύματα για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών απέστειλαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η 25η Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, μας υπενθυμίζει τον καθημερινό αγώνα που οφείλουμε να δίνουμε απέναντι στη λεκτική, ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Στηρίζοντας τα θύματα που βρήκαν τη δύναμη και το θάρρος να καταγγείλουν τη βαρβαρότητα που υπέστησαν, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις, να μην σιωπούν» αναφέρει στο μήνυμα του για τη σημερινή παγκόσμια ημέρα ο πρωθυπουργός και επισημαίνει: «Στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης και της ανόδου της ακροδεξιάς που φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον αυταρχισμό και το φασισμό, τον σεξισμό και την πατριαρχία, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «στη χώρα μας, η έξοδος από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση ήταν και παραμένει μια παράλληλη διαδρομή, με την θεσμική διεύρυνση των δικαιωμάτων πολιτών και την ενίσχυση της έμφυλης ισότητας» και προσθέτει: «Η Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, η αναβάθμιση των υποστηρικτών δομών για τις κακοποιημένες γυναίκες, η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της μητρότητας, τις άνεργες γυναίκες και τις μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και η ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης στα θέματα ισότητας και άρσης των έμφυλων διακρίσεων, αποτελούν τον πυρήνα των πρωτοβουλιών της σημερινής κυβέρνησης».

ΣΥΡΙΖΑ: Μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών

 

«Η 25η Νοέμβρη κηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Όμως αυτή η μέρα δεν είναι μόνο μια επέτειος μνήμης, αλλά αποτελεί μία μέρα διεκδίκησης και αγώνα ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Η μέρα αυτή είναι υπόμνηση για το σύγχρονο παρόν της βίας κατά των γυναικών και την επείγουσα ανάγκη να ανατραπούν και να εξαλειφθούν οι συνθήκες ανοχής και αναπαραγωγής της έμφυλης βίας. Γυναικοκτονίες. Βιασμοί. Σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στις φοιτητικές εστίες. Διακίνηση γυναικών με σκοπό την πορνεία» αναφέρει σε γραπτό μήνυμα το τμήμα φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας τονίζει «εκμετάλλευση, οικονομική και σεξουαλική, προσφυγισσών και μεταναστριών. Ενδοοικογενειακή βία. Σεξισμός και υποτίμηση των γυναικών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διακρίσεις και τη συναντάμε παντού: στο σπίτι, στο δρόμο, στη δουλειά, στο σχολείο, στην πολιτική, στην τηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη μέρα και τη νύχτα, σε ανήλικες, ενήλικες και ηλικιωμένες, σε πλούσιες και φτωχές. Έχει τις ρίζες της στις πατριαρχικές αντιλήψεις εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα που επιβιώνουν μέχρι σήμερα και αποτελούν επίδειξη κυριαρχίας και ελέγχου του γυναικείου σώματος».

«Η έμφυλη βία έχει πολλές αποχρώσεις. Μας αφορά εξίσου η ρατσιστική, σεξιστική, τρανσφοβική και ομοφοβική βία που στρέφεται εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αναπαραγόμενη σε ακροδεξιούς θύλακες που δεν διστάζουν να λιντσάρουν σε δημόσια θέα τον Ζακ Κωστόπουλο, ακτιβιστή του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος. Η χώρα μας ψήφισε τον περασμένο Μάρτιο στο ελληνικό κοινοβούλιο τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κάνοντας νόμο του κράτους την πρώτη διεθνή συνθήκη που ορίζει και κατονομάζει την έμφυλη βία, την βία με βάση το φύλο. Τη Σύμβαση με την οποία δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για την ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών αλλά και για την θέσπιση της συντονισμένης δράσης της πολιτείας για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και κατά των κοριτσιών» προσθέτει.

Καταλήγοντας στο μήνυμα του υπογραμμίζει:

«Δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για να σπάσει η σιωπή και η ανοχή απέναντι στις πολλαπλές μορφές της έμφυλης βίας. Για να σπάσει η σιωπή για:

- τις γυναικοκτονίες,

- τους βιασμούς,

- τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων,

- τους αναγκαστικούς γάμους και τις αναγκαστικές στειρώσεις,

- τα εγκλήματα στο όνομα της «τιμής»

- την ενδοοικογενειακή βία και τη βία μεταξύ συντρόφων,

- την σωματική, ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση των γυναικών,

- την σεξουαλική παρενόχληση

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε μαζί, ενώνοντας δυνάμεις, για να σπάσει το φράγμα της σιωπής και να υπάρξει μηδενική ανοχή στη βία κατά των γυναικών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Α και κατι αλλο ο πρεσβης μετατεθηκε Βενεζουελα αλλα εκει καλοπερναει. Με τοση πεινα και αστυνομικο κρατος θα εχει αφθονο "κρεας" να χορτασει - το ιδανικο της αριστερας μια ζωη μιζεριας εκτος αν εισαι μελος της φωτισμενης νομεκλατουρας.
Η 25η Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, μας υπενθυμίζει .....Πηγή: www.lifo.grΚλασσικό λογίδριο αριστερού φαφλατά, το οποίο θα έπρεπε να περάσει στη χειρότερη ασχολίαστο, στην καλύτερη με εύσημα για τα αντανακλαστικά και την διαχρονική θέση της αριστεράς δίπλα στις γυναίκες και μπλαμπλαμπλα...αλλά όχι ρε παιδιά, δεν μπορεί να περνάει στο ντούκου αυτό:https://www.lifo.gr/now/politics/163399Το άρθρο αφορά το πόρισμα για τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκαν εργαζόμενες στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα το 2013, τις οποίες μάλιστα είχε προσπαθήσει να αποσιωπήσει ο Αλέξης Τσίπρας.Στο δια ταύτα, αντί να τρίψετε στη μούρη του Τσίπρα το πορισμα, αντί κάθε τέτοια μέρα όπου και αν βρίσκεται ο τσιπράκος να βλέπει έστω μια σιωπηρή παράσταση διαμαρτυρίας απέναντί του, αντιθέτως διαδίδετε τα λογύδρια υποκρισίας του!Αναγούλα!