Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ο δήμαρχος του μήνα, για τον Οκτώβριο του 2012, σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Τον Μπουτάρη ανακήρυξε, δια ψηφοφορίας, καλύτερο δήμαρχο το σάιτ citymayors.com, το οποίο είχε ανακηρύξει τους προηγούμενους μήνες καλύτερους δημάρχους, αυτούς της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.

 

Σύμφωνα με το σάιτ, «άν όλοι οι Έλληνες πολιτικοί ήταν σαν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, δεν θα υπήρχε το οικονομικό χάος που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, σχολίαζαν γερμανικές εφημερίδες έπειτα από την επίσκεψη του κ. Μπουτάρη στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο του 2012».

 

Το citymayors.com αναφέρεται επίσης στις  μεταρρυθμίσεις και τις πρωτοβουλίες που προωθεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην πόλη και που έχουν επικροτηθεί από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως σε ό,τι αφορά στη μείωση του λειτουργικού κόστους του δήμου και στη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοτικών υπηρεσιών.

 

«Από τη στιγμή που δεν έχεις τα χρήματα, για να εξαγοράσεις ψήφους, οι πολιτικοί θα πρέπει να παράγουν αποτελέσματα», λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μεταξύ σοβαρού και αστείου, εξηγώντας πώς η οικονομική κρίση τον βοήθησε να αλλάξει τη νοοτροπία στην πόλη του.