Ο Μητσοτάκης έθεσε θέμα δεδηλωμένης λόγω Καμμένου

Ο Μητσοτάκης έθεσε θέμα δεδηλωμένης λόγω Καμμένου Facebook Twitter
George Vitsaras / SOOC
0

Αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ,  για το θέμα της ΠΓΔΜ. Σε τρίτη παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι εγείρεται μείζον ζήτημα, με αφορμή αναφορές του Πάνου Καμμένου, και έθεσε θέμα δεδηλωμένης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε αναφορά στην απόφαση του 1992 για ονομασία χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό και απέρριπτε τη χρήση του ονόματος Μακεδονία. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η θέση της χώρας άλλαξε από την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή και μέχρι σήμερα κάνει λόγο για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

«Καταλαβαίνω απόλυτα την ανάγκη του κ. Καμμένου να διεκδικήσει ζωτικό πολιτικό και εκλογικό χώρο. Αυτό, όμως, κ. Καμμένε, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 2007 και ως υφυπουργός της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή είχατε τότε συνταχθεί δια της ψήφου σας με αυτό το οποίο είναι σήμερα η επίσημη θέση του υπουργείου Εξωτερικών. Και διαβάζω από το site του υπουργείου Εξωτερικών: "Η θέση μας είναι σαφής, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από την λέξη Μακεδονία, που θα ισχύει έναντι όλων, erga omnes  για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή". Έχετε δικαίωμα κ. Καμμένε να αλλάξετε γνώμη. Εγείρεται εδώ, όμως, ένα μείζον ζήτημα. Δεν γίνεται για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας - δεν θέλω να υποτιμήσω κάποιο άλλο κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, αλλά δεν μιλάμε εδώ πέρα για τον υπουργό Τουρισμού - ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  και ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός να έχουν διαφορετική άποψη. Εγείρεται μείζον ζήτημα, αυτή τη στιγμή, με την τοποθέτησή σας κ. Καμμένε. Μείζον ζήτημα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή η ετερόκλητη συμμαχία,  την οποία έχετε οικοδομήσει, είναι μια συμμαχία που - κατά την άποψή μας  - έχει ένα συνεκτικό παράγοντα  και αυτός είναι η παραμονή στην εξουσία, δεν μπορεί όμως να είναι μια συμμαχία α λα καρτ κ. πρωθυπουργέ. Εδώ, λοιπόν, για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής τίθεται επί της ουσίας ζήτημα δεδηλωμένης. Δεν γίνεται η Κυβέρνηση να μην εμφανίζεται με ενιαία θέση. Αναδεικνύεται μια βασική διαφορά  μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Κύριε πρωθυπουργέ, οφείλετε εσείς, όχι ο κ. Καμμένος να τοποθετηθείτε επ' αυτού του ζητήματος. Πως είναι δυνατόν να έχετε υπουργό Εθνικής Άμυνας, έναν πολιτικό ο οποίος αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε.

 

«Για πρώτη φορά ακούω ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ είναι σχέδια νόμου. Ουδέποτε έχω ψηφίσει διότι ουδέποτε ήρθε για ψηφοφορία κάτι τέτοιο. Δεν έχω ψηφίσει κ. Μητσοτάκη ποτέ αλλαγή της θέσεως αυτής που είπατε το 2008. Διαβάζατε μια ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, δεν είναι νόμος», είπε ο Πάνος Καμμένος, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


«Κύριε Μητσοτάκη, πρόβλημα υπαρξιακό πρέπει να έχετε εσείς γιατί όταν έριξε την κυβέρνησή σας ο Αντώνης Σαμαράς σειόταν τότε το στάδιο και φωνάζαν "αλήτη προδότη Σαμαρά". Εμείς θα τα βρούμε και ο υπουργός Εξωτερικών θα διαπραγματευθεί και η κυβέρνηση αυτή θα βγει πάλι νικητής όπως βγήκε στο Κυπριακό. Εμείς ούτε διαφωνίες είχαμε τύπου Ανάν που η αδελφή σας έλεγε άλλα και ο Καραμανλής άλλα, ούτε στο βέτο για το ΝΑΤΟ που ο Καραμανλής έλεγε άλλα και η αδελφή σας ήθελε να παραδώσει τη μισή Ελλάδα. Να είστε σίγουροι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα τα βρει μια χαρά», κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM
Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Πολιτική / Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χτες υπόμνημα στον Άρειο Πάγο με το οποίο ζητά με τη σειρά του να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές- Η επιστολή του Αλέξη Χαρίτση
NEWSROOM