15.000 απολύσεις στο Δημόσιο

15.000 απολύσεις στο Δημόσιο Facebook Twitter
0

Στην απόλυση 15.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά από νέο τελεσίγραφο της Τρόικα που δεν άφησε άλλα περιθώρια για αμφιταλαντεύσεις. Έτσι σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι απολύσεις αναμένεται να προέλθουν από καταργήσεις ζημιογόνων οργανισμών του Δημοσίου, ενώ από την κατάργηση ενός ΝΠΙΔ ή μίας ανώνυμης εταιρίας του Δημοσίου, οι υπάλληλοι αυτόματα θα οδηγούνται σε απόλυση, αφού πρώτα αποκλειστεί η δυνατότητα μετάταξής τους στο στενό δημόσιο τομέα.

Πηγές του υπουργείου διευκρίνισαν σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ότι το θέμα της μείωσης του προσωπικού αφορά όλα τα υπουργεία (άρα και αυτά που αφορούν ένστολους και εκπαιδευτικούς), τους εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.λπ. και επισήμαναν ότι κάθε υπουργείο πρέπει, αξιοποιώντας την Επιτροπή Αναδιάρθρωσης του άρ. 35 του ν. 4024/2011 (περί κατάργησης δομών και πλεονάζοντος προσωπικού), να εντοπίσει φορείς και υπηρεσιακές μονάδες που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας, επισήμανε ότι η μείωση προσωπικού κατά περίπου 15.000 εντός του 2012 τέθηκε για πρώτη φορά από την τρόικα, στην τελευταία συνάντηση την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου. Βεβαίως ο κ. Ρέππας επανέλαβε την αντίθεσή του σε «τυφλές» απολύσεις και την χρήση οριζόντιων κριτηρίων.

Πριν από λίγο ο κ. Ρέππας παρενέβη στο ΜΕΓΚΑ για να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με τις απολύσεις και επανέλαβε ότι είναι απολύτως απέναντι σε «τυφλές» απολύσεις. Τόνισε δε ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να μειώσει το κράτος, με διαδικασία αξιολόγησης. Ο κ. Ρέππας προσπάθησε να αποφύγει να προφέρει την απαγορευμένη για πολιτικούς λέξη, δηλαδή τη λέξη «απολύσεις». Υποστήριξε ότι οι απολύσεις αυτές είναι στο πλαίσιο της μέιωσης κατά 150 χιλιάδες των υπαλλήλων ως το 2015, αλλά, όπως είπε, δεν ανέμενε  ότι θα ζητηθεί να απολυθούν 15 χιλιάδες ως το τέλος του 2012. Η παρέμβαση είχε και ένταση καθώς ο υπουργός, "στριμωγμένος" ανάμεσα στις τώρα και στις προηγούμενες δηλώσεις του από τις ερωτήσεις των παρουσιαστών, αντέδρασε αφήνοντας υπονοούμενα για άλλους "που από συνήγοροι του Μνημονίου, έγιναν κατήγοροι του Μνημονίου". Η ωραία ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε με τον αποχαιρετισμό της Όλγας Τρέμη στον υπουργό, με ένα σαρδάμ: "Σας ευχαριστώ για την παρέμβαση σας στο δελτίο σας".

 

Σε απολύσεις αναμένεται να οδηγηθούν και οι Ο.Τ.Α μετά από τις περικοπές ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ που ζήτησε η Τρόικα. Τα μέτρα που θα οδηγήσουν στις περικοπές των 440 εκατ. ευρώ, αφορούν τον περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων κατά 100 εκατομμύρια ευρώ, τον περιορισμό των δαπανών για τις αποζημιώσεις των αιρετών κατά 50 εκατ. ευρώ, μείωση των συμβασιούχων από 18.000 σε 6.000 εποχικούς (που θα επιφέρει εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ), καθώς και μειώσεις κατά 50 εκατ. ευρώ στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ΚΑΠ .

Σε ότι αφορά μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, πηγές του υπουργείου Παιδείας τόνισαν σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον αριθμό των εκπαιδευτικών φέτος και αν υπάρξει μεταβολή, αυτή θα είναι από την επόμενη σχολική χρονιά, δεν θα ξεπερνά το 15% και θα αφορά σε έκτακτο προσωπικό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM