O Δρίτσας απαντά στις κατηγορίες για το ρόλο του και τις παρεμβάσεις στην τραγωδία της Αίγινας

O Δρίτσας απαντά στις κατηγορίες για το ρόλο του και τις παρεμβάσεις στην τραγωδία της Αίγινας Facebook Twitter
Ο κ. Δρίτσας είχε χαρακτηρίσει τον κατηγορούμενο και κυβερνήτη του μοιραίου ταχύπλοου ως «έμπειρο χειριστή» και γνώστη του χώρου. Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν υπάρχει νομικός περιορισμός σε ό,τι αφορά την ταχύτητα πλεύσης.
0

Απαντήσεις σε δημοσιεύματα και σε αιχμηρές ανακοινώσεις όπως αυτή του ΠΑΣΟΚ δίνει μέσα από συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Κληθείς να σχολιάσει τις φημολογίες που συνέδεαν κυβερνητικά στελέχη με την τραγωδία της Αίγινας, αλλά και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για εξωθεσμική παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης είπε: «Η ανευθυνότητα, η γελοιότητα, η εκμετάλλευση τόσο τραγικών γεγονότων έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

«Ανακαλύπτουν 48 ώρες μετά ανύπαρκτα πράγματα για να παρέμβουν σε ένα ζήτημα που δεν χωράει τέτοιες παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση σεβάστηκε απόλυτα όλους τους κανόνες. Και σεβάστηκε πάνω από όλα τον πόνο των ανθρώπων. Δεν έχει καμιά βασιμότητα οτιδήποτε απ' ότι έχει λεχθεί. Πρόκειται για κατασκευασμένες ειδήσεις από γνωστά ή άγνωστα κέντρα με απίθανους ισχυρισμούς, κυριολεκτικά απίθανους, απολύτως ανυπόστατους», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Ο κ. Δρίτσας σημειώνει ότι «ζήτησα από τον λιμενάρχη και τον υποναύαρχο - διευθυντή της λιμενικής περιφέρειας Αττικής που είχε φτάσει στην Αίγινα, να με ενημερώσουν για την εξέλιξη των ανακρίσεων, δηλαδή ότι έχει πράγματι τεθεί στην διάθεση των αρχών ο κυβερνήτης του σκάφους, ότι έχει αρχίσει η διαδικασία λήψης καταθέσεων. Η μόνη μου "παρέμβαση", αν είναι δυνατόν να θεωρηθεί παρέμβαση, ήταν να μη μείνει καμιά πτυχή αυτής της υπόθεσης ανεξερεύνητη. Πολύ περισσότερο που είχαν αρχίσει να τίθενται από μεριά δημοσιογράφων διάφορα ερωτήματα και διάφορες φήμες να κυκλοφορούν ότι άλλος ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι δικές μου "παρεμβάσεις" ήταν ακριβώς μόνο αυτές. Ζήτησα από τον κ. λιμενάρχη, που προΐσταντο των ανακρίσεων και από τον υποναύαρχο, να μην μείνει καμία πτυχή ανεξερεύνητη, να τεθούν τα ερωτήματα και να αναζητηθούν οι πραγματικές απαντήσεις. Κι αυτό έγινε με σχολαστικό τρόπο, όλη τη νύχτα, και τιμά το λιμενικό σώμα ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν όλη νύχτα και όλες τις επόμενες ώρες».

Μιλώντας πάντως νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δρίτσας χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο και κυβερνήτη του μοιραίου ταχύπλοου ως «έμπειρο χειριστή» και γνώστη του χώρου. Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν υπάρχει νομικός περιορισμός σε ό,τι αφορά την ταχύτητα πλεύσης.

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για «θεσμικά ανεπίτρεπτη» στάση του υπουργού Ναυτιλίας, ο κ. Δρίτσας κάνει λόγο για δήλωση «απίστευτης ανευθυνότητας και ευρηματικότητας». Όπως τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ποιες εγγυήσεις δίνει το σύστημα ελέγχου χορήγησης των αδειών διακυβέρνησης σκαφών, «είπα ότι αυτό είναι πράγματι ένα ζήτημα που το διερευνούμε έτσι κι αλλιώς εδώ και μήνες στο υπουργείο, ανεξάρτητα από το τραγικό συμβάν, έχουμε κινήσει μια διαδικασία διπλή: από τη μια μελετάμε όλα τα κενά του νομικού πλαισίου εδώ και μήνες και είμαστε σε μια διαδικασία αξιολόγησης των κατευθύνσεων που πρέπει να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις και από την άλλη έχουμε φτιάξει μια βάση δεδομένων που την εμπλουτίζουμε διαρκώς και από τα λιμεναρχεία, για την ασφάλεια παραλιών για τους κανόνες που τηρούνται για τις αδειοδοτήσεις για τα θαλάσσια σπορ».

«Αυτή η διαδικασία», επισήμανε ο κ. Δρίτσας, «είναι σε εξέλιξη και τα στοιχεία που συλλέγονται, καταχωρούνται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα αξιοποιηθούν συστηματικά το επόμενο διάστημα, οπότε θα υπογραφεί και ένα συμφωνητικό συνεργασίας. Αυτά ήταν οι πρωτοβουλίες που ανέφερα και σχολίασα, αυτή είναι η αφορμή για την οποία παρενέβη το ΠΑΣΟΚ. Μη έχοντας τι άλλο να πει το ΠΑΣΟΚ λέει κυριολεκτικά ανόητα πράγματα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, να αρθεί το απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών ο κ. Δρίτσας απάντησε ότι αυτό θα το διατάξει ο αρμόδιος εισαγγελέας, εφόσον το κρίνει απαραίτητο. «Ας το ζητήσει από τον εισαγγελέα. Ας το ζητήσει από τον ανακριτή. Η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών είναι κατ' εξοχήν ζήτημα της δικαιοσύνης και όχι της πολιτείας, της πολιτικής ηγεσίας και δεν ξέρω κι εκείνος πώς το σκέφτηκε αυτό το ευφάνταστο εύρημα να ζητήσει αυτό το πράγμα. Για ποιον λόγο δηλαδή, αλλά εν πάση περιπτώσει κάποιο λόγο θα έχει, κάτι θα σκέφθηκε. Αυτό που σκέφθηκε ας το απευθύνει στον εισαγγελέα. Ας τελειώνουμε με τους εντυπωσιασμούς και τις ανοησίες από κάθε πλευρά. Εάν ο εισαγγελέας κρίνει ότι πρέπει να κάνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου θα το κάνει».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM