Κάθε καλοκαίρι, οι χελώνες καρέτα - καρέτα στη Ζάκυνθο κινδυνεύουν από την τουριστική δραστηριότητα.

 

Φιλοζωικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις χελώνες που τραυματίζονται και πολλές φορές σκοτώνονται από τα τουριστικά σκάφη αναψυχής που καταφτάνουν στο νησί. Οι καρέτα - καρέτα απειλούνται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιοκτητών σκαφών, που μεταφέρουν καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες στους χώρους που ζουν και αναπαράγονται, συχνά καταπατώντας τους κανονισμούς για συγκεκριμένο αριθμό σκαφών και όρια ταχύτητας. 

 

Τα ανυποψίαστα ζώα πέφτουν αρκετές φορές θύματα αφού πλησιάζουν τις προπέλες και τραυματίζονται, πολλές φορές θανάσιμα, σπάζοντας το καβούκι τους. Η WWF Ελλάδας και ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητούν αυστηρότερους ελέγχους από το λιμεναρχείο και την επιβολή υψηλών προστίμων σε όσους απειλούν τα προστατευόμενα αυτά ζώα, είτε από άγνοια είτε από αδιαφορία, με γνώμονα το οικονομικό τους συμφέρον.

 

Ζάκυνθος: Τουριστικά σκάφη σκοτώνουν στο πέρασμά τους χελώνες καρέτα - καρέτα

 

Το μεγαλύτερο «μαιευτήριο» της Μεσογείου

Από τις αρχές Μαΐου που ξεκίνησε η περίοδος ωοτοκίας, έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους οι πρώτες 1.000 φωλιές στις έξι παραλίες του Κόλπου Λαγανά. Πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ για τις φωλιές του συγκεκριμένου είδους που φιλοξενήθηκαν στις παραλίες της Ζακύνθου, αφού καταμετρήθηκαν συνολικά 1.464 φωλιές. Περισσότερες από τις μισές εντοπίστηκαν στην παραλία των Σεκανίων, γεγονός που επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό της συγκεκριμένης παραλίας ως το σημαντικότερο «μαιευτήριο» της καρέτα καρέτα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, όπως υπογραμμίζει η WWF.

 

Μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια επιβιώνει

Η καρέτα καρέτα αποτελεί ένα από τα πιο ευάλωτα είδη της Μεσογείου. Για να γεννήσει τα αυγά της, επιστρέφει πάντα στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκε. Mόνο ένα στα 1.000 χελωνάκια που γεννιούνται καταφέρνει να επιβιώσει και να ενηλικιωθεί, καθώς οι απειλές που αντιμετωπίζει το είδος παραμένουν πολλές.

 

Οι επιθέσεις από θηρευτές (γλάροι, ψάρια, τρωκτικά) είναι η «φυσική πλευρά του νομίσματος» αλλά υπάρχουν και οι ανθρωπογενείς απειλές, όπως είναι η υποβάθμιση των παραλιών ωοτοκίας από την τουριστική ανάπτυξη, τις παράκτιες υποδομές και φυσικά τη ρύπανση του περιβάλλοντος. 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr