Υποβλήθηκε στην UNESCO η υποψηφιότητα του Ζαγορίου ως πολιτιστικό τοπίο

Υποβλήθηκε στην UNESCO η υποψηφιότητα του Ζαγορίου ως πολιτιστικό τοπίο Facebook Twitter
0

Η υποψηφιότητα του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου κατατέθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Πρόκειται για την πρώτη υποψηφιότητα της Ελλάδας σε αυτή την κατηγορία.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο φάκελος υποψηφιότητας περιλαμβάνει όλα τα κεφάλαια που αναδεικνύουν «την εξέχουσα οικουμενική αξία του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου, εκτενείς αναφορές για τη βιοποικιλότητα, την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου, το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον με τα ποτάμια, τη χαράδρα του Βίκου, τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς.»

Υποβλήθηκε στην UNESCO η υποψηφιότητα του Ζαγορίου ως πολιτιστικό τοπίο Facebook Twitter

Περιλαμβάνει ακόμα κεφάλαια που αναφέρονται στην ιστορική αναδρομή της περιοχής, με έμφαση στον 17ο και 18ο αιώνα, στην πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά που εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον, στα μνημεία όλων των εποχών και περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τους υπεύθυνους φορείς προστασίας.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά όπως η μουσική, τα πανηγύρια και οι παραδόσεις. 

Υποβλήθηκε στην UNESCO η υποψηφιότητα του Ζαγορίου ως πολιτιστικό τοπίο Facebook Twitter

Ακολουθεί η αξιολόγηση, βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, από τα Συμβουλευτικά Όργανα του Διεθνούς Οργανισμού, ενώ η απόφαση της ένταξης ή μη του Ζαγορίου θα ληφθεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προβληματικά δέντρα μιας υπερβολικά τσιμενταρισμένης πόλης

Η Αθήνα φλέγεται / Τα προβληματικά δέντρα μιας υπερβολικά τσιμενταρισμένης πόλης

Έχει αρκετό πράσινο η Αθήνα; Έχει τα σωστά δέντρα και τι προσφέρουν αυτά; Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι πνεύμονες πρασίνου και τα πάρκα της πόλης; Τι γίνεται με τα δέντρα που θα κοπούν για το μετρό; Ο αρχιτέκτονας δρ. Θωμάς Δοξιάδης εξηγεί.
M. HULOT