«Τα δάση γίνονται καπνός σε ΗΠΑ, Ελλάδα, Πορτογαλία, Βραζιλία» αναφέρει μελέτη του βρετανικού Met Office

Στο επίκεντρο μελέτης της βρετανικής Ε.Μ.Υ. οι φωτιές στην Ελλάδα για τον αντίκτυπο των δασικών πυρκαγιών Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Με μια φωτογραφία από τις προσπάθειες κατάσβεσης φωτιάς στην Κορινθία, ο Guardian παρέθεσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας, για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στο δημοσίευμα, περιλαμβάνεται η μελέτη του Met Office, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, που εξέτασε τον αντίκτυπο των δασικών πυρκαγιών στο περιβάλλον και την αδυναμία του πλανήτη να διατηρήσει τον περιορισμό της υπερθέρμανσης.

«Τα δάση γίνονται καπνός στη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, ακόμη και στον Αρκτικό Κύκλο, εν μέσω των δύο θερμότερων ετών στην ιστορία της Γης» γράφει ο Guardian και συνεχίζει με όσα εξέτασε η μελέτη.

Αρχικά, εστιάζουν στις δασικές πυρκαγιές και τον προϋπολογισμό άνθρακα, εξηγώντας πως οι πυρκαγιές καταναλώνουν την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) που έχει οριστεί ως «προϋπολογισμός» για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι καθώς οι πυρκαγιές καίνε τα δάση, απελευθερώνουν περισσότερο CO₂ στην ατμόσφαιρα και μειώνουν την ικανότητα των δασών να απορροφούν CO₂, επιδεινώνοντας την κλιματική κρίση, που έχει ήδη επιβαρυνθεί από την καύση φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα. Αυτό επιδεινώνεται παράλληλα, από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδιαίτερα στη Νότια Αμερική, όπου οι εκτάσεις δασών εκκαθαρίζονται για αγροτική χρήση.

«Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται», Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με πλήγματα όπως το λιώσιμο των πάγων να μοιάζουν πιο κρίσιμα από ποτέ. Οι ριζικές αλλαγές, όπως η μείωση της καύσης ορυκτών καυσίμων, κρίνονται απαραίτητες, έστω για να έλθει ισορροπία.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη: Τι πρέπει να προσέχουμε στην κουζίνα

Τech & Science / Πετάξτε από την κουζίνα τα μαύρα πλαστικά μαγειρικά σκεύη

Σε ποιες περιπτώσεις το μαύρο πλαστικό στα μαγειρικά σκεύη μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία μας - Τι να προσέχουμε με μαύρες σπάτουλες και κουτάλια με πλαστικό από πολυβρωμιωμένους διφαινυλαιθέρες
LIFO NEWSROOM
Μεγάπτερη φάλαινα «έσπασε» το ρεκόρ ταξιδεύοντας από τη Νότια Αμερική στην Αφρική

Περιβάλλον / Μεγάπτερη φάλαινα ταξίδεψε 13.000 χιλιόμετρα από Νότια Αμερική μέχρι Αφρική

Πώς καταγράφηκε το ταξίδι - Η φάλαινα κάλυψε την διπλάσια απόσταση από την τυπική μετανάστευση του είδους της - Είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί να διανύει μια φάλαινα, λένε ερευνητές
LIFO NEWSROOM
«Κλιματική βόμβα»: Οι νέες mega επενδύσεις σε πρότζεκτ LNG πιο επιζήμιες από τον άνθρακα

Περιβάλλον / «Κλιματική βόμβα»: Οι νέες mega επενδύσεις σε πρότζεκτ LNG πιο επιζήμιες από τον άνθρακα

Νέα έργα LNG θα μπορούσαν να παράγουν εκπομπές αερίων μεγέθους 10 γιγατόνων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σχεδόν όσες οι ετήσιες εκπομπές όλων των εργοστασίων άνθρακα
LIFO NEWSROOM