Τα αρσενικά δελφίνια σχηματίζουν συμμαχίες, που τους βοηθούν να βρουν ταίρι

Τα αρσενικά δελφίνια σχηματίζουν συμμαχίες, που τους βοηθούν να βρουν ταίρι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τα δελφίνια δημιουργούν δεσμούς- που κρατούν δεκαετίες- και συνεργάζονται σε κλίκες, προκειμένου να βοηθήσουν το ένα το άλλο να βρει ταίρι και να αντιμετωπίσουν τους ανταγωνιστές, σύμφωνα με έρευνα. Μια συμπεριφορά, που δεν είχε παρατηρηθεί έως τώρα στο ζωικό βασίλειο. 

«Αυτά τα δελφίνια έχουν μακροπρόθεσμες σταθερές συμμαχίες, όπως και συμμαχίες μεταξύ ομάδων», ανέφερε ο δρ. Ρίτσαρντ Κόνορ, του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Ντάρτμουθ, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. «Όμως, πριν από τη μελέτη μας, θεωρούνταν ότι οι συνεργατικές συμμαχίες ανάμεσα σε ομάδες ήταν κάτι που συνέβαινε μόνο στους ανθρώπους», συμπλήρωσε. 

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από το 2001 έως το 2006, κάνοντας εντατικές έρευνες με σκάφη, στο Shark Bay, της δυτικής Αυστραλίας. Παρακολουθούσαν και άκουγαν τα δελφίνια, χρησιμοποιώντας τα μοναδικά σφυρίγματά τους για να τα ξεχωρίσουν. Παρατήρησαν 202 δελφίνια, μεταξύ άλλων και στην περίοδο αποκορύφωσης του ζευγαρώματος, από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο. 

Στο εργαστήριο, εξέτασαν τα δεδομένα που εστίαζαν σε 121 από αυτά τα ενήλικα αρσενικά δελφίνια, για να παρατηρήσουν μοτίβα στα κοινωνικά δίκτυά τους. Και για την επόμενη δεκαετία συνέχισαν να αναλύουν τις συμμαχίες των ζώων. 

Οι κοινωνικές δομές των δελφινιών είναι ρευστές και πολύπλοκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν συμμαχίες ανάμεσα σε 2-3 αρσενικά δελφίνια, αυτό που σε ανθρώπινο επίπεδο θα λέγαμε «καλύτεροι φίλοι». Μετά, οι ομάδες επεκτείνονταν σε έως 14 μέλη. Μαζί, βοηθούσαν το ένα το άλλο να βρουν θηλυκά για να ζευγαρώσουν. Επίσης, βοηθούσαν να «κλέψουν» θηλυκά από άλλα αρσενικά δελφίνια, αλλά και να αποτρέψουν αντίστοιχες απόπειρες «αρπαγής» από αντιπάλους. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό είναι το μόνο παράδειγμα εκτός του ανθρώπινου είδους που έχουν παρατηρηθεί τέτοιου είδους πολυεπίπεδες συμμαχίες.

«Αυτά τα αρσενικά είχαν μια πάρα πολύ σαφή εικόνα για το ποιος είναι στην ομάδα τους», επεσήμανε η δρ. Στέφανι Κινγκ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και μία από τους συγγραφείς της μελέτης. 

Αυτές οι ομάδες μπορούν να κρατήσουν δεκαετίες και σχηματίζονται όταν τα δελφίνια είναι ακόμη νεαρά, παρότι δεν τείνουν να αναπαράγονται πριν από τα μισά της εφηβείας τους. «Είναι μια σημαντική επένδυση που ξεκινά όταν είναι ακόμη πολύ νέα. Και αυτές οι σχέσεις μπορεί να διατηρήσουν όλη τη ζωή τους», επεσήμανε η Κινγκ. 

Κάποιες φορές, ιδιαίτερα όταν οι ομάδες δελφινιών νιώθουν ότι υπάρχει κίνδυνος, καταφθάνουν δύο άλλες συμμαχίες, για να σχηματίσουν μια μεγαλύτερη ομάδα. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως, από τα ζώα που παρατήρησαν οι επιστήμονες, κάθε αρσενικό δελφίνι συνδεόταν ευθέως με έως 22-50 άλλα. 

Οι παρατηρήσεις των ερευνητών δείχνουν ότι όσο πιο στενή είναι η κλίκα- και όσο πιο ισχυροί οι δεσμοί ανάμεσα στα δελφίνια- τόσο μεγαλύτερη επιτυχία έχουν στην προσέλκυση των θηλυκών. Είναι οι σχέσεις της συνεργασίας τους- και όχι το μέγεθος της συμμαχίας- που δίνει μεγαλύτερη επιτυχία στην αναπαραγωγή στα αρσενικά, δήλωσε η Κινγκ.  

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο πιστεύει πως η νέα ταινία του θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του πλανήτη

Περιβάλλον / Ντέιβιντ Ατένμπορο: «Μετά από 100 χρόνια στον πλανήτη, το πιο σημαντικό μέρος βρίσκεται στη θάλασσα»

Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο παρουσιάζει τη νέα του ταινία Ocean η οποία υποστηρίζει ότι ο ωκεανός αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο της ανθρωπότητας απέναντι στην κλιματική καταστροφή
LIFO NEWSROOM
Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Περιβάλλον / Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι κροταλίες είχαν ρυθμίσει το δηλητήριό τους για να επιτίθενται σε πιο εξειδικευμένα θηράματα
LIFO NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Περιβάλλον / Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου κατηγορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση, θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων σε κίνδυνο
LIFO NEWSROOM