Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει στην Ευρώπη 500 δισ. € τα τελευταία 40 χρόνια

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει στην Ευρώπη 500 δισ. € τα τελευταία 40 χρόνια Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Οι σφοδρές πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει στην Ευρώπη περίπου μισό τρισεκατομμύριο ευρώ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. 

Από 90.000 έως 142.000 θάνατοι αποδίδονται στο καιρό και σε φαινόμενα που σχετίζονται με το κλίμα για την περίοδο 1980-2020. Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων αποδίδονται σε κύματα καύσωνα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει στην Ευρώπη 500 δισ. € τα τελευταία 40 χρόνια Facebook Twitter

Σε απόλυτους όρους, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία είναι οι χώρες που έχουν υποστεί τη χειρότερη οικονομική ζημιά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. 

Οι υψηλότερες κατά κεφαλήν οικονομικές απώλειες καταγράφηκαν στην Ελβετία, τη Σλοβενία και τη Γαλλία. Οι μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με την έκταση ήταν εκείνες που υπέστησαν η Ελβετία, η Γερμανία και η Γαλλία, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος συνέκρινε τα στοιχεία για την οικονομική ζημιά με ασφαλιστές και άλλες εμπορικές πηγές, που έχουν ελαφρώς διαφορετικές μεθοδολογίες και κατέληξε ότι το ποσό των απωλειών ανέρχεται από 450 έως 420 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογα με τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη. 

Οι χειρότερες οικονομικές ζημιές προκλήθηκαν από υδρολογικά φαινόμενα- σε μεγάλο βαθμό πλημμύρες- που αποτελούν το 44% των απωλειών. Τα μετεωρολογικά φαινόμενα- κυρίως καταιγίδες- αποτελούν το 39%. 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει στην Ευρώπη 500 δισ. € τα τελευταία 40 χρόνια Facebook Twitter

Περίπου το 3% των ακραίων καιρικών φαινομένων ευθύνονται για το 60% των οικονομικών ζημιών. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος δεν δείχνουν ξεκάθαρη τάση αύξησης στις απώλειες με την πάροδο των δεκαετιών, από τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης. 

Όμως, αυτό δεν πρέπει να εφησυχάσει τους ανθρώπους, υπογράμμισε ο Wouter Vanneuville, ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει στην Ευρώπη 500 δισ. € τα τελευταία 40 χρόνια Facebook Twitter

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της προσαρμογής των υποδομών και της προετοιμασίας για ακραία καιρικά φαινόμενα, που είναι πιθανό να γίνουν συχνότερα και εντονότερα, καθώς προχωρά η κλιματική κρίση και αυξάνεται η θερμοκρασία. 

«Ο λόγος που δεν βλέπουμε μία τάση δεν είναι ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι αληθινή, αλλά επειδή γίνονται πολλές ενέργειες κατά της κλιματικής αλλαγής. Ολοένα περισσότερες χώρες εφαρμόζουν στρατηγικές προσαρμογής», επεσήμανε. 

Οι χώρες θα πρέπει να επενδύσουν περαιτέρω στην προσαρμογή, τόνισε, καθώς η πρόοδος στην προστασία από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης ποικίλει από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη. «Ακόμη και αν πετύχουμε τον στόχο για μηδενικές εκπομπές αερίων πριν από το 2050, ακόμη θα χρειάζεται προσαρμογή προκειμένου να παραμείνει μικρός ο αντίκτυπος», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Περιβάλλον / «Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερους κεραυνούς και φωτιές: Νέα μελέτη προβλέπει 98% αύξηση στις φωτιές από κεραυνούς στη Δύση των ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την υγεία και την κοινωνία
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM