«Πρέπει να καταψύξουμε σπέρμα κοάλα για να σωθεί το είδος» λένε οι επιστήμονες

«Πρέπει να καταψύξουμε σπέρμα κοάλα για να σωθεί το είδος» λένε οι επιστήμονες Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Η κατάψυξη του σπέρματος κοάλα θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος για να σωθεί το απειλούμενο με εξαφάνιση είδος, σύμφωνα με ερευνητές στην Αυστραλία.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στη Νέα Νότια Ουαλία προτείνουν τη δημιουργία ενός βιοεργαστηρίου συλλογής σπέρματος, για τη βελτίωση της γενετικής ποικιλότητας στα κοάλα.

Η διαδικασία ονομάζεται βιοτραπεζική και περιλαμβάνει κατάψυξη των αναπαραγωγικών κυττάρων και ιστών για τη χρήση τους στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η τεχνολογία είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται και στον άνθρωπο.

«Αυτά τα εργαλεία θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στα προγράμματα αναπαραγωγής σε είδη που βρίσκονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας, μειώνοντας τα ποσοστά ενδογαμίας και ενισχύοντας τη γενετική ποικιλότητα», δήλωσε στο ABC Australia ο Δρ Lachlan Howell, Επίτιμος Αναπληρωτής Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.

Το άλλο πλεονέκτημα είναι το κόστος, όπως λέει.

«Η εκτροφή σε αιχμαλωσία είναι πολύ ακριβή. Είναι, κατά μέσο όρο, περίπου 136.000 ευρώ ετησίως για τα αυστραλιανά είδη. Και αυτό μπορεί να απαιτείται για δεκαετίες».

Ο Howell εξηγεί ότι οι οικολόγοι δεν έχουν τους πόρους για να κρατήσουν τους πληθυσμούς αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, γι' αυτό και η κατάψυξη του σπέρματος θα μπορούσε να είναι μια οικονομικά αποδοτική λύση για την επιβίωσή τους.

«Έχουμε εντοπίσει 16 χώρους περίθαλψης άγριας ζωής και ζωολογικούς κήπους σε όλη την Αυστραλία που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κόμβοι για τη συλλογή σπέρματος κοάλα» συμπληρώνει.

«Αν ο πληθυσμός των κοάλα πεθάνει σε τέτοιου είδους πυρκαγιές, όπως το 2019 -2020 δεν υπάρχει τρόπος να τα φέρουμε πίσω ή να διατηρήσουμε τη γενετική τους» τονίζει.

Σημειώνεται δε, ότι σύμφωνα με τους ερευνητές έχουν γεννηθεί κοάλα μετά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή χρησιμοποιώντας φρέσκο ή κατεψυγμένο σπέρμα.

Με πληροφορίες του Euronews./ABC/BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Περιβάλλον / Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα του 2025 (X2.7) χτύπησε τη Γη προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ραδιοεπικοινωνιών στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Πιθανές νέες εκλάμψεις τις επόμενες ημέρες.
LIFO NEWSROOM
Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Περιβάλλον / Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Από απόκοσμα τοπία μέχρι εγκαταλελειμμένα κτήματα και παλιές σιδηροδρομικές γραμμές, η φύση και η τέχνη συνυπάρχουν αρμονικά σε κήπους από κάθε γωνιά του κόσμου που ξεπερνούν τη φαντασία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ