Πλαστικά μιας χρήσης: Ποια προϊόντα αποσύρονται και πότε - Πρόστιμα και μέτρα

Πλαστικά μιας χρήσης: Ποια προϊόντα αποσύρονται και πότε - Πρόστιμα και μέτρα Facebook Twitter
Πλαστικά μιας χρήσης: Ποια προϊόντα αποσύρονται και πότε - Πρόστιμα και μέτρα
0

Την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης ορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αναμένεται να ψηφιστεί φέτος και να τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2021.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η απαγόρευση συγκεκριμένων πλαστικών μιας χρήσης αλλά και η επιβολή προστίμων.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που φέρνει προς εναρμόνιση το σύνολο της οδηγίας έναν χρόνο νωρίτερα από την προθεσμία εφαρμογής του τον Ιούλιο του 2021, ώστε η αγορά και οι πολίτες να προσαρμοστούν ομαλά στα νέα δεδομένα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας πριν λίγη ώρα σε εκδήλωση στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θεσπίζεται μεταξύ άλλων εισφορά 4 λεπτών για τα πλαστικά μιας χρήσης. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις στον τομέα της μαζικής εστίασης υποχρεώνονται να κάνουν χρήση εναλλακτικών προϊόντων.

Αναλυτικότερα από τον Ιούλιο του 2021 σταματούν να διατίθενται:

Καλαμάκια

Μαχαιροπίρουνα
Πιάτα από φελιζόλ
Κύπελλα από φελιζόλ
Περιέκτες ποτών από φελιζόλ
Αναδευτήρες
Μπατονέτες
Στηρίγματα μπαλονιών
Πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα).

Για όσα προϊόντα απαγορεύονται, θα υπάρχουν και διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις, με σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ η απαγόρευση θα ξεκινήσει 6 μήνες νωρίτερα για τον δημόσιο τομέα.

Το θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει μείωση της κατανάλωσης σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και κατά 60% μέχρι το 2026.

Πρόστιμα για τους παραβάτες

 

Το νομοσχέδιο προβλέπει κυρώσεις για τη διάθεση προϊόντων που υπόκεινται σε απαγόρευση:

-Στον παραγωγό –1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμενο έτος

-Στην επιχείρηση εστίασης: 5 ευρώ ανά τεμάχιο προϊόντος που διέθεσε στην αγορά (ελάχιστο πρόστιμο 500€).

Για τη μη απόδοση της Εισφοράς από τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων:

-Στην επιχείρηση εστίασης – 200 έως 5.000 ευρώ ανά παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμός (όπως και στην πλαστική σακούλα).

Για τη διάθεση προϊόντων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές σχεδιασμού για ανακυκλωμένο περιεχόμενο:

-Στον παραγωγό –1% επί του κύκλου εργασιών του, το προηγούμενο έτος

Επανασχεδιασμός προϊόντων

Επίσης, προωθείται ο επανασχεδιασμός προϊόντων. Ειδικότερα, όλα τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα στα μπουκάλια τους έως το 2024. Τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο το 2025 και από 30% το 2030.

Μάλιστα, όσο περισσότερο ανακυκλωμένο περιεχόμενο έχουν τα προϊόντα τόσο θα μειώνονται οι υποχρεωτικές εισφορές όσων τα παράγουν στα συστήματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, στα οποία συμμετέχουν υποχρεωτικά (eco-modulation).

Για πλαστικά ποτήρια, υγρά μαντηλάκια, είδη προσωπικής υγιεινής και καπνικά προϊόντα από τον Ιούλιο του 2021, θα τεθούν νέες απαιτήσεις σήμανσης αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.

Παράλληλα, τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής πλαστικών μπουκαλιών 77% για το 2025 και 90% για το 2023, ο οποίος θα επιτευχθεί με την εφαρμογή ενός συστήματος επιστροφής εγγύησης. Από 05.01.2023 οι πολίτες που θα επιστρέφουν στα σημεία πώλησης τα πλαστικά μπουκάλια, για τα οποία θα έχουν επιβαρυνθεί με λίγα λεπτά κατά την αγορά των προϊόντων, θα παίρνουν πίσω τα επιπλέον χρήματα που δαπάνησαν, ως ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου και τον καθορισμό της εγγύησης θα πραγματοποιηθεί μελέτη εφαρμογής έως τον Ιούλιο του 2021.

Διευρυμένη ευθύνη παραγωγού

 

Έως τον Ιανουάριο του 2023 προβλέπεται ότι θα έχουν θεσπιστεί συστήματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού για δύο νέες ομάδες προϊόντων όπως τα καπνικά προϊόντα και τα αλιευτικά εργαλεία, καθώς και για άλλες οκτώ κατηγορίες προϊόντων (κυπελλάκια ποτών, περιέκτες τροφίμων, περιέκτες ποτών, πακέτα και περιτυλίγματα, λεπτές σακούλες μεταφοράς, υγρά μαντηλάκια και μπαλόνια).

Τα συγκεκριμένα συστήματα θα είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση των αποβλήτων των συγκεκριμένων προϊόντων και για τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων και ακτών από τα απόβλητά τους.

Κίνητρα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης

 

Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης θα πρέπει υποχρεωτικά από 01.01.2022:

- να διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενα εναλλακτικά προϊόντα στα σημεία πώλησης,
- να μην χρησιμοποιούν σκεύη μίας χρήσης στους καθήμενους πελάτες
- να μη σερβίρουν σε πλαστικά μίας χρήσης cateringκαι καντίνες.

Προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση πλαστικών φιαλών νερού, θεσπίζεται υποχρέωση δωρεάν παροχής νερού σε δημόσιες βρύσες μέσω των Ο.Τ.Α., σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές, από τον Ιούλιο του 2021.

Προκειμένου να περιοριστεί η χρήση σε πλαστικά ποτήρια και περιέκτες τροφίμων, θα επιβάλλεται περιβαλλοντική εισφορά από 01.01.2022. Τα χρήματα που θα συλλέγονται θα συγκεντρώνονται στο Πράσινο Ταμείο και θα επιστρέφονται σε Δήμους και Περιφέρειες για δράσεις καταπολέμησης της ρύπανσης.

Όλα τα πλαστικά μίας χρήσης που εμπίπτουν στην οδηγία 2019/904/ΕΕ από 03.01.2022 θα έχουν ειδική σήμανση ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ποια προϊόντα προορίζονται για επαναχρησιμοποίηση, για ανακύκλωση και για κομποστοποίηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Χατζηδάκης, εκπονείται ένα ειδικό Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου ενώ καταρτίζεται και πρόταση για χρηματοδοτική ενίσχυση των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την ομαλή μετάβασή τους στις νέες απαιτήσεις κυκλικής οικονομίας.

Όσον αφορά στην ενημέρωση της αγοράς, θα εκδοθούν θεματικοί οδηγοί με κατευθύνσεις για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, μαζικής εστίασης και τις τουριστικές σχετικά με τα ασφαλή εναλλακτικά προϊόντα, τις ορθές πρακτικές και την αποφυγή της παραπλάνησης.

Για τους πολίτες έχει ξεκινήσει εκστρατείας ενημέρωσης, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα ΑΚ. Λασκαρίδη.

Η διαδικτυακή παρουσία της πρωτοβουλίας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης» είναι η εξής:

• Website: https://supfree.gr/
• Facebook: Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης
• Instagram: supfreegreece
• Email: [email protected]

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα στον κόσμο

Περιβάλλον / «Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα

Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία, μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη ζωντανά στις βραδινές ειδήσεις- Γιατί, όμως, κάνει καλύτερη τη ζωή μας
LIFO NEWSROOM