Πετρώματα με διαμάντια αποκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος μιας χαμένης ηπείρου

Πετρώματα με διαμάντια αποκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος μιας χαμένης ηπείρου Facebook Twitter
Η Γη του Μπάφιν το 2013 σε φωτογραφία της NASA
0

Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν «θραύσματα» μίας πανάρχαιας ηπείρου που ίσως αποκαλύπτουν ότι ήταν 10% μεγαλύτερη σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς. 

Η επιστημονική ομάδα μελετούσε δείγματα διαμαντιών από τη Γη του Μπάφιν, που αποτελεί το μεγαλύτερο νησί του Καναδά και το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο, όταν πρόσεξαν ένα υπόλειμμα από την κρατονική μάζα του Βορείου Ατλαντικού. Οι κρατονικές μάζες αποτελούν σταθερά τμήματα του στερεού φλοιού τής Γης. Η κρατονική μάζα του Βορείου Ατλαντικού εκτεινόταν από τη σημερινή Σκοτία ως τη Βόρεια Αμερική και διαχωρίστηκε πριν 150 εκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν τα νέα δεδομένα ενώ εξέταζαν κιμπερλίτη, ένα πέτρωμα που συχνά περιέχει διαμάντια, από το Γη του Μπαφίν. Η Maya Kopylova, γεωλόγος του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, παρομοιάζει τον κιμπερλίτη με υπόγεια ρουκέτα που μεταφέρει επιβάτες κατά την ανοδική του πορεία. «Οι επιβάτες είναι στερεά κομμάτια του τοιχώματος των βράχων που φέρουν πληθώρα λεπτομερειών για τις συνθήκες πολύ κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη μας μέσα στον χρόνο», αναφέρει η Maya Kopylova.

Η ίδια και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι το δείγματα που μελέτησαν φέρουν «μια ορυκτή υπογραφή» που ταιριάζει με άλλα τμήματα της κρατονικής μάζας του Βορείου Ατλαντικού. «Το να βρούμε αυτά τα στοιχεία είναι σαν να βρίσκουμε τα χαμένα κομμάτια ενός παζλ», αναφέρει η Kopylova σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου. Τα δείγματα λήφθηκαν στο νότιο τμήμα της Γης του Μπάφιν. 

Προηγούμενες ανακατασκευές των τεκτονικών πλακών της Γης βασίστηκαν σε δείγματα ρηχών πετρωμάτων που σχηματίστηκαν σε βάθη ενός έως δέκα χιλιομέτρων. Η Kopylova υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη προσθέτει περίπου το 10% στο ήδη γνωστό μέγεθος της κρατονικής μάζας του Βορείου Ατλαντικού. «Η γνώση μας είναι πραγματικά και συμβολικά βαθύτερη», είπε.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ