Οι ΗΠΑ επέστρεψαν επίσημα στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα - Μετά από 107 ημέρες

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν επίσημα στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα - Μετά από 107 ημέρες Facebook Twitter
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν επίσημα στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα - Μετά από 107 ημέρες (Pixabay)
0

Μόλις 107 ημέρες μετά την αναχώρησή τους από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, απόφασή που έλαβε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ επέστρεψαν σήμερα επίσημα.

Αν και η επιστροφή αυτή είναι έντονα συμβολική, οι παγκόσμιοι ηγέτες περιμένουν από τις ΗΠΑ να αποδείξουν τη σοβαρότητά τους μετά από τέσσερα χρόνια, ουσιαστικής απουσίας κατά τη διοίκηση Τραμπ.

Είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι δε, να ακούσουν μια ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον τους επόμενους μήνες σχετικά με τον στόχο των ΗΠΑ για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων έως το 2030.

Η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού επισημοποιήθηκε σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν στον ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να επανενταχθούν.

«Η κραυγή για επιβίωση προέρχεται από τον ίδιο τον πλανήτη», δήλωσε ο Μπάιντεν στην εναρκτήρια ομιλία του. «Μια κραυγή που δεν μπορεί να είναι πλέον πιο απελπισμένη ή πιο ξεκάθαρη».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε την εκτελεστική εντολή ήδη από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το αξίωμα, αντιστρέφοντας πολλές από τις τακτικές που είχε διατάξει ο προκάτοχός του.

Με ανάρτησή του ο Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να καλωσορίσει την απόφαση.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει την αποχώρησή της από τη συμφωνία του Παρισιού το 2019, αλλά αυτή τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2020, την επομένη των εκλογών, λόγω των διατάξεων της συμφωνίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε την Πέμπτη ότι η επίσημη επανένταξη των ΗΠΑ «είναι από μόνη της πολύ σημαντική», όπως και η ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην παροχή κλιματικής βοήθειας σε φτωχότερες χώρες, όπως υποσχέθηκε το 2009.

«Είναι το πολιτικό μήνυμα που αποστέλλεται», δήλωσε η Christiana Figueres, πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Ήταν μια από τις ηγετικές δυνάμεις στη δημιουργία της συμφωνίας του 2015, όπου οι χώρες έθεσαν τους δικούς τους στόχους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Με την αποχώρηση των ΗΠΑ, υπήρξε έντονη ανησυχία ότι ενδεχομένως θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες εγκαταλείποντας την μάχη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Ωστόσο, καμία δεν το έκανε» είπε η διπλωμάτης από την Κόστα Ρίκα. Πρόσθεσε δε, πως το πραγματικό ζήτημα ήταν τα τέσσερα χρόνια αδράνειας από την κυβέρνηση Τραμπ.

Πόλεις, πολιτείες και μεμονωμένες επιχειρήσεις των ΗΠΑ εργάστηκαν για να μειώσουν το διοξείδιο του άνθρακα που παγιδεύει τη θερμότητα, αλλά χωρίς καμία συμβολή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Από την άποψη του πολιτικού συμβολισμού, είτε πρόκειται για 100 ημέρες είτε για τέσσερα χρόνια, είναι βασικά το ίδιο πράγμα», σημείωσε. «Δεν έχει σημασία το πόσες μέρες. Είναι ο πολιτικός συμβολισμός, όπου η μεγαλύτερη οικονομία αρνείται να δει την ευκαιρία για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Χάσαμε πάρα πολύ χρόνο», κατέληξε η Figueres.

Περισσότερες από 120 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο, έχουν δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές άνθρακα γύρω στα μέσα του αιώνα.

Ο καθηγητής περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Nathan Hultman, ο οποίος εργάστηκε υπό τη κυβέρνηση Ομπάμα για τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, δήλωσε ότι αναμένει σε πρώτη φάση να επιτευχθεί ο στόχος του 2030 για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ 40% και 50% από τα βασικά επίπεδα του 2005.

Βασικός αλλά μακροχρόνιος διεθνής στόχος, που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Παρισιού, είναι ο πλανήτης να συνεχίσει να θερμαίνεται λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Από τότε όμως, η Γη, έχει ήδη θερμανθεί περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαγουβάρδος για φωτιές: Τι σημαίνει ότι ξεσπούν κοντά σε πόλεις - Γιατί φέτος είναι η 5η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών

Περιβάλλον / Λαγουβάρδος για φωτιές: Τι σημαίνει ότι ξεσπούν κοντά σε πόλεις - Γιατί φέτος είναι η 5η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών

Όπως εξηγεί, λόγω των πυρκαγιών, αυξάνεται η θερμοκρασία στις καμένες περιοχές που γίνονται και πιο ευάλωτες στις πλημμύρες – O ρόλος της κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Οι Καμηλοπαρδάλεις δεν είναι πια ένα είδος: Είναι τέσσερα διαφορετικά και τα τρία κινδυνεύουν

Περιβάλλον / Οι καμηλοπαρδάλεις δεν είναι πια ένα είδος: Είναι τέσσερα διαφορετικά και τα τρία κινδυνεύουν

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι καμηλοπαρδάλεις ανήκουν σε τέσσερα ξεχωριστά είδη - Τρία από αυτά απειλούνται με εξαφάνιση, τονίζοντας την ανάγκη για εντατική προστασία και διατήρηση στην Αφρική
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»

Περιβάλλον / Η ΕΕ επενδύει 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα «για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων»

Η επένδυση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», το οποίο αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσεων σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Ηλιακά πάνελ στο Διάστημα «θα μπορούσαν να καλύψουν το 80% της ανανεώσιμης ενέργειας της Ευρώπης έως το 2050»

Περιβάλλον / Ηλιακά πάνελ στο Διάστημα «θα μπορούσαν να καλύψουν το 80% της ανανεώσιμης ενέργειας της Ευρώπης»

Ερευνητές προτείνουν επίσης ότι το σύστημα θα μπορούσε να λύσει προβλήματα που συνδέονται με την ακανόνιστη και εξαρτώμενη από τις καιρικές συνθήκες παραγωγή ενέργειας στη Γη
LIFO NEWSROOM
Αρκτική: Επιβραδύνθηκε ανέλπιστα η τήξη των πάγων τα τελευταία 20 χρόνια – Οι επιστήμονες μιλούν για «προσωρινή ανάπαυλα»

Περιβάλλον / Αρκτική: Επιβραδύνθηκε ανέλπιστα η τήξη των πάγων τα τελευταία 20 χρόνια – Οι επιστήμονες μιλούν για «προσωρινή ανάπαυλα»

Η τήξη των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική έχει επιβραδυνθεί από το 2005, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν: πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο, καθώς η κλιματική κρίση παραμένει υπαρκτή και απειλητική
LIFO NEWSROOM
Η έκτη μαζική εξαφάνιση: Τι μας διδάσκει η ιστορία της Γης για το CO₂ και τον κίνδυνο αφανισμού

Περιβάλλον / Η έκτη μαζική εξαφάνιση: Τι μας διδάσκει η ιστορία της Γης για το CO₂ και τον κίνδυνο αφανισμού

Οι μαζικές εξαφανίσεις της Γης συνδέονται όχι μόνο με αστεροειδείς, αλλά κυρίως με τεράστιες ηφαιστειακές εκρήξεις που απελευθέρωσαν ακραίες ποσότητες CO₂. Σήμερα, η ανθρώπινη δραστηριότητα μιμείται αυτά τα καταστροφικά σενάρια με ανησυχητικά ταχύτερο ρυθμό.
LIFO NEWSROOM