Οι ΗΠΑ επέστρεψαν επίσημα στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα - Μετά από 107 ημέρες

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν επίσημα στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα - Μετά από 107 ημέρες Facebook Twitter
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν επίσημα στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα - Μετά από 107 ημέρες (Pixabay)
0

Μόλις 107 ημέρες μετά την αναχώρησή τους από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, απόφασή που έλαβε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ επέστρεψαν σήμερα επίσημα.

Αν και η επιστροφή αυτή είναι έντονα συμβολική, οι παγκόσμιοι ηγέτες περιμένουν από τις ΗΠΑ να αποδείξουν τη σοβαρότητά τους μετά από τέσσερα χρόνια, ουσιαστικής απουσίας κατά τη διοίκηση Τραμπ.

Είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι δε, να ακούσουν μια ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον τους επόμενους μήνες σχετικά με τον στόχο των ΗΠΑ για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων έως το 2030.

Η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού επισημοποιήθηκε σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν στον ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να επανενταχθούν.

«Η κραυγή για επιβίωση προέρχεται από τον ίδιο τον πλανήτη», δήλωσε ο Μπάιντεν στην εναρκτήρια ομιλία του. «Μια κραυγή που δεν μπορεί να είναι πλέον πιο απελπισμένη ή πιο ξεκάθαρη».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε την εκτελεστική εντολή ήδη από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το αξίωμα, αντιστρέφοντας πολλές από τις τακτικές που είχε διατάξει ο προκάτοχός του.

Με ανάρτησή του ο Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να καλωσορίσει την απόφαση.

Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει την αποχώρησή της από τη συμφωνία του Παρισιού το 2019, αλλά αυτή τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2020, την επομένη των εκλογών, λόγω των διατάξεων της συμφωνίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε την Πέμπτη ότι η επίσημη επανένταξη των ΗΠΑ «είναι από μόνη της πολύ σημαντική», όπως και η ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην παροχή κλιματικής βοήθειας σε φτωχότερες χώρες, όπως υποσχέθηκε το 2009.

«Είναι το πολιτικό μήνυμα που αποστέλλεται», δήλωσε η Christiana Figueres, πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Ήταν μια από τις ηγετικές δυνάμεις στη δημιουργία της συμφωνίας του 2015, όπου οι χώρες έθεσαν τους δικούς τους στόχους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Με την αποχώρηση των ΗΠΑ, υπήρξε έντονη ανησυχία ότι ενδεχομένως θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες εγκαταλείποντας την μάχη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Ωστόσο, καμία δεν το έκανε» είπε η διπλωμάτης από την Κόστα Ρίκα. Πρόσθεσε δε, πως το πραγματικό ζήτημα ήταν τα τέσσερα χρόνια αδράνειας από την κυβέρνηση Τραμπ.

Πόλεις, πολιτείες και μεμονωμένες επιχειρήσεις των ΗΠΑ εργάστηκαν για να μειώσουν το διοξείδιο του άνθρακα που παγιδεύει τη θερμότητα, αλλά χωρίς καμία συμβολή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Από την άποψη του πολιτικού συμβολισμού, είτε πρόκειται για 100 ημέρες είτε για τέσσερα χρόνια, είναι βασικά το ίδιο πράγμα», σημείωσε. «Δεν έχει σημασία το πόσες μέρες. Είναι ο πολιτικός συμβολισμός, όπου η μεγαλύτερη οικονομία αρνείται να δει την ευκαιρία για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Χάσαμε πάρα πολύ χρόνο», κατέληξε η Figueres.

Περισσότερες από 120 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο, έχουν δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές άνθρακα γύρω στα μέσα του αιώνα.

Ο καθηγητής περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, Nathan Hultman, ο οποίος εργάστηκε υπό τη κυβέρνηση Ομπάμα για τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, δήλωσε ότι αναμένει σε πρώτη φάση να επιτευχθεί ο στόχος του 2030 για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ 40% και 50% από τα βασικά επίπεδα του 2005.

Βασικός αλλά μακροχρόνιος διεθνής στόχος, που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Παρισιού, είναι ο πλανήτης να συνεχίσει να θερμαίνεται λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Από τότε όμως, η Γη, έχει ήδη θερμανθεί περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ