Οι φονικές γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες προκαλούν ανησυχία και στον Καναδά - ΒΙΝΤΕΟ

Οι φονικές γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες προκαλούν ανησυχία και στον Καναδά - ΒΙΝΤΕΟ Facebook Twitter
0

Μετά την προειδοποίηση της Ουάσινγκτον οι φονικές γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες προκαλούν ανησυχία και στον δυτικό Καναδά καθώς αξιωματούχοι έλαβαν τα απομεινάρια ενός εντόμου στα τέλη Μαΐου.

Το έντομο παρέδωσε ένας κάτοικος και σύντομα διαπιστώθηκε πως ήταν αναμφίβολα μια ασιατική σφήκα, ένα επιθετικό αρπακτικό γνωστό για την επικινδυνότητά του και την καταστροφική για τις μέλισσες δράση του.

Έχουν αυξηθεί οι φόβοι ότι η σφήκα εξαπλώνεται σε όλο τον βορειοδυτικό Ειρηνικό και η τελευταία ανακάλυψη δείχνει ότι το είδος έχει φτάσει πολύ βαθύτερα στη Βρετανική Κολομβία από ό, τι πιστεύονταν έως τώρα. Σε μια επιστολή προς τους μελισσοκόμους, ο Paul van Westendorp, ο επικεφαλής μελισσοκόμος της επαρχίας, δήλωσε ότι αναμένονταν περισσότερα στοιχεία και ζήτησε επιφυλακή καθώς οι σφήκες εμφανίζονται.

Η ομάδα του σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ανάλυση DNA στη νεκρή σφήκα για να προσδιορίσει εάν ήταν βασίλισσα ή εργάτης. Μια νεκρή βασίλισσα θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο εύρημα, που σημαίνει ότι τυχόν προσπάθειες να αποκτήσει θέση στην περιοχή έχουν επιβραδυνθεί. Αλλά, ένας νεκρός εργάτης θα σήμαινε ότι είχε ήδη δημιουργηθεί μια υπόγεια φωλιά.

Ως κορυφαίο αρπακτικό με μέγεθος όσο ένας αντίχειρας ενηλίκου, η σφήκα είναι ενδημικό σε δασικές και ορεινές περιοχές στην Ασία - ένα τοπίο παρόμοιο με μεγάλο μέρος της παράκτιας Βρετανικής Κολομβίας και της πολιτείας της Ουάσιγκτον. Το 2019, οι μελισσοκόμοι εντόπισαν και στη συνέχεια κατέστρεψαν, μια φωλιά κοντά στην πόλη Nanaimo του Βανκούβερ, έχοντας δεχθεί πολλά επώδυνα τσιμπήματα κατά τη διαδικασία.

Οι φονικές γιγαντιαίες ασιατικές σφήκες προκαλούν ανησυχία και στον Καναδά - ΒΙΝΤΕΟ Facebook Twitter


Λίγο αργότερα, οι μελισσοκόμοι κοντά στην αμερικανική συνοριακή πόλη Μπλέιν βρήκαν επίσης χιλιάδες νεκρές μέλισσες, μια πρώτη ένδειξη ότι οι σφήκες είχαν εξαπλωθεί στις ΗΠΑ.

«Έχουν τεράστια κεφάλια και με τις δαγκάνες τους, τις κόβουν στη μέση», δήλωσε ο Gard Otis, ειδικός μελισσών στο Πανεπιστήμιο του Guelph στον καναδικό Τύπο. «Απλώς έκοψαν τα κεφάλια τους, έκοψαν το σώμα τους στη μέση και άφησαν πίσω τους μια σφαγή στην κυψέλη», αναφέρει ο Guardian μεταδίδοντας τις δηλώσεις του.

Οι μελισσοκόμοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι το είδος θα μπορούσε να συνεχίσει την εξάπλωσή του, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις μέλισσες των οποίων ο μειούμενος πληθυσμός είναι μια ορατή απειλή. Οι ειδικοί λένε ότι ο εκτεταμένος πολλαπλασιασμός των σφηκών μπορεί να περιοριστεί εάν εντοπιστούν εγκαίρως  σε μια φωλιά.

Η παρουσία των σφηκών προκαλεί φρενίτιδα

Οι θάνατοι ανθρώπων που κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ασία, οφείλονται κυρίως σε επιθέσεις λόγω της τυχαίας διαταραχής των θαμμένων φωλιών τους.

Το πρώτο δημοσίευμα των New York Times για τις σφήκες στις ΗΠΑ προκάλεσε φρενίτιδα στο διαδίκτυο με την είδηση να μεταδίδεται διεθνώς και τις αναζητήσεις στη Google για το πώς να εξοντωθούν τα έντομα να έχουν αυξηθεί.

Οι αναζητήσεις για το "πώς να σκοτώνετε σφήκες", ήταν 20 έως 30 φορές περισσότερες από τα συνηθισμένα επίπεδα για αυτήν την περίοδο του έτους. Παρομοίως, οι αναζητήσεις για ψεκασμό και παγίδες σφήκας ήταν τριπλάσιες έως δεκαπλάσιες. Το "πώς να σκοτώσεις σφήκες" άρχισε να αυξάνεται στις 3 Μαΐου, μια ημέρα μετά τη δημοσίευση του αρχικού άρθρου των New York Times.

 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM