Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Έλον Μασκ, δεσμεύτηκε χθες ότι θα προσφέρει βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 100 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της καλύτερης τεχνολογίας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

 

Ο ιδρυτής και CEO της Space X και της Tesla Inc έγραψε στο Twitter: «Κάνω δωρεά 100 εκατ. δολάρια για ένα βραβείο για την καλύτερη τεχνολογία αιχμαλώτισης άνθρακα» και υποσχέθηκε περισσότερες «λεπτομέρειες την ερχόμενη εβδομάδα». Αξιωματούχοι της Tesla δεν έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα για παροχή πρόσθετων πληροφοριών.

 

Η αιχμαλώτιση των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θεωρείται κρίσιμος στόχος για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά πολύ λίγη πρόοδος έχει γίνει στην τεχνολογία αυτή μέχρι σήμερα, καθώς οι προσπάθειες επικεντρώνονται προς το παρόν στη μείωση των εκπομπών και όχι στην αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα.


Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε στα τέλη της περσινής χρονιάς ότι χρειάζεται να υπάρξει μια σημαντική αύξηση στην ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμαλώτισης του άνθρακα αν οι χώρες θέλουν να επιτύχουν τους στόχους τους για μηδενικές εκπομπές.


Ο Μασκ, ξεκίνησε ιδρύοντας και πουλώντας την εταιρεία πληρωμών μέσω Διαδικτύου PayPal Holdings Inc και πλέον ηγείται της Tesla, της εταιρείας διαστημικών σκαφών SpaceX και της Neuralink, μιας νεοφυούς εταιρείας ανάπτυξης διεπαφών ανθρωπίνου εγκεφάλου-μηχανής, για τη σύνδεση του ανθρωπίνου εγκεφάλου με υπολογιστές.


Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα στο πλαίσιο του σαρωτικού του σχεδίου για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Την Πέμπτη, διόρισε την Τζένιφερ Γουίλκοξ, μια ειδική στις τεχνολογίες απομάκρυνσης άνθρακα, κύρια υφυπουργό αρμόδια για τις ορυκτές πηγές ενέργειας στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

 

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr