Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους: Μία νέα σελίδα για την Ευρώπη - Μία ευκαιρία για την Ελλάδα

Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους Facebook Twitter
Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άνοιξε το πρώτο συνέδριο του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους.
0

«Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους έχει να κάνει με την ελπίδα, την έμπνευση, τις νέες δυνατότητες και τις πρακτικές δράσεις ενάντια στην Kλιματική Aλλαγή. Η πολιτική και η οικονομία είναι απαραίτητη αλλά όχι αρκετή. Χρειαζόμαστε κάτι ακόμη. Χρειαζόμαστε ένα κοινό αφήγημα που να αγγίζει όχι μόνο το μυαλό μας αλλά την καρδιά μας και την ψυχή μας» 

Αν πριν λίγα χρόνια μας έλεγαν ότι αυτά τα λόγια έρχονται από την κεφαλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μας φαινόταν απίστευτο. Όμως κάτι αλλάζει… και πριν μερικές μέρες η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αυτή την εισαγωγή ξεκίνησε το πρώτο συνέδριο του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε να προσθέσουμε μία πολιτιστική διάσταση στην οικονομική και τεχνολογική μεταμόρφωση ώστε να φθάσουμε μέχρι το 2050 τον στόχο μας να γίνει η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος, συμφιλιώνοντας έτσι τον τρόπο ζωής μας με την φύση. […] Χρειαζόμαστε […] έναν δημόσιο διάλογο για το πως μπορούμε να ζούμε με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πλανήτη μας.»

Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους Facebook Twitter

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους έχει στόχο να δώσει λύσεις και να ευαισθητοποιήσει γύρω από το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί το δομημένο περιβάλλον φέροντας την ευθύνη για 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα! Ο μεγάλος ξεχασμένος παράγοντας στην μάχη που πρέπει να δοθεί κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η προσπάθεια ξεκινά άμεσα με ένα ανοιχτό κάλεσμα για να κινητοποιηθεί και να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή κοινωνία στο σύνολο της. Δέκα κατηγορίες βραβείων προκηρύχθηκαν για ήδη υπάρχουσες πρωτοβουλίες (30.000€) αλλά και για πρωτοπόρες ιδέες από νέους κάτω των 30 ετών (15.000€) που αφορούν στο τρόπο που χτίζουμε τα σπίτια μας, στον τρόπο που ζούμε μέσα στις πόλεις μας, στα υλικά που χρησιμοποιούμε και στα προϊόντα που καταναλώνουμε. Στην σχέση σεβασμού και συμβίωσης που χρειάζεται να ξαναδημιουργήσουμε με την φύση.


Η προθεσμία υποβολής αίτησης λήγει στις 31 Μαΐου. (Δείτε εδώ)

Aλεξάνδρα Μητσοτάκη Facebook Twitter
Aλεξάνδρα Μητσοτάκη. Φωτ.: Ηλίας Κοσίντας

«Βιωσιμότητα και αισθητική πρέπει απαραίτητα να πάνε χέρι χέρι χωρίς να αφήσουν κανέναν στο περιθώριο. Η κίνηση αυτή ενώ ξεκινά από την κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζει ότι θα πετύχει μόνο εάν συνδεθεί με τις κινήσεις πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση.  Κινήσεις και ιδέες που ήδη υπάρχουν στην καρδιά της κοινωνίας και διαρκώς πολλαπλασιάζονται. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει πληθώρα τέτοιων πρωτοβουλιών που συμβάλλουν αθόρυβα χωρίς να έχουν ποτέ αναγνωριστεί» λέει η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος και συνιδρύτρια του World Human Forum, η οποία επιλέχθηκε μαζί με άλλες 17 διεθνείς προσωπικότητες όπως ο διακεκριμένος Ισλανδός καλλιτέχνης Όλαφουρ Έλιασον και ο βραβευμένος Ιάπωνας αρχιτέκτων Σιγκέρου Μπαν.

Προσοχή η δεύτερη φάση της επιλογής θα γίνει από τους ίδιους τους Ευρωπαίους Πολίτες. Για να ψηφίσει κάποιος πρέπει πρώτα γραφτεί στο newsletter του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους.

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους θα δώσει ουσιαστικά πολιτιστική και συμμετοχική ταυτότητα στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλαφουρ Ελίασον: 24 ώρες στη «φύση» του μουσείου σε μια εγκατάσταση του πιο συνειδητοποιημένου οικολογικού καλλιτέχνη

Εικαστικά / O Όλαφουρ Ελίασον πλημμύρισε ένα μουσείο και άνοιξε τις πόρτες του για να μπει μέσα η φύση

Μέσα από τις μυρωδιές των φυτών και του νερού, τους ήχους του περιβάλλοντος χώρου, την υγρασία στον αέρα, οι επισκέπτες καλούνται πάντα να χρησιμοποιούν περισσότερα από το όραμά τους για να εξερευνήσουν το έργο τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Four Seasons Astir Palace

Design / doxiadis+: Δημιουργώντας τοπία και αρχιτεκτονική με πραγματικό σεβασμό στους ανθρώπους και στη φύση

To γραφείο που ίδρυσε ο Θωμάς Δοξιάδης ήταν από τα πρώτα που έστρεψαν το βλέμμα τους στη σύνδεση αρχιτεκτονικής και φύσης και κατάφερε να δημιουργήσει πρωτοποριακά έργα, που θα έπρεπε να αποτελούν ήδη πρότυπο για τον χώρο. 
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Νέα Υόρκη ως τη Φλόριντα η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βυθίζεται

Περιβάλλον / Από τη Νέα Υόρκη ως τη Φλόριντα η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βυθίζεται

Μελέτη που βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες της NASA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρή καθίζηση του εδάφους στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ - Αιτίες η κλιματική αλλαγή, η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων και η πυκνότητα πληθυσμού και υποδομών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ