Μια κάθετη «Όαση Πρασίνου» στη Σιγκαπούρη - Ουρανοξύστης 280 μέτρων με 80.000 δέντρα και φυτά

Μια κάθετη «Όαση Πρασίνου» στη Σιγκαπούρη - Ουρανοξύστης 280 μέτρων με 80.000 δέντρα και φυτά Facebook Twitter
Φωτ.: Finbarr Fallon/Bjarke Ingels Group
0

Όσο οι μεγαλουπόλεις του κόσμου επεκτείνονται και μεγαλώνουν σε πληθυσμό, τόσο η δημιουργία χώρων πρασίνου γίνεται δυσκολότερη ως πρόκληση. Στο κέντρο της Σιγκαπούρης, ωστόσο, όποιος ψάχνει ένα πάρκο για βόλτα, δεν έχει παρά να κοιτάξει ψηλά

Ο CapitaSpring, ο νέος ουρανοξύστης της Σιγκαπούρης και ένας από τους ψηλότερους στην Ασία, φιλοξενεί στα 280 μέτρα του μια «πράσινη όαση». 

Η πρόσοψή του όπου κυριαρχεί το γυαλί και το αλουμίνιο, αφήνουν ακάλυπτη τη θέα των δέντρων και των φυτών που ξεπροβάλλουν «εκρηκτικά» από το εσωτερικό του. 

Μια κάθετη «Όαση Πρασίνου» στη Σιγκαπούρη - Ουρανοξύστης 280 μέτρων με 80.000 δέντρα και φυτά Facebook Twitter
Φωτ.: Finbarr Fallon/Bjarke Ingels Group

Περαστικοί, επισκέπτες και εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν από το ισόγειό του τους ανελκυστήρες από το ισόγειό του, που τους μεταφέρουν στη λεγόμενη «Πράσινη Όαση», ένα σπειροειδές μονοπάτι οργιώδους βλάστησης στους ορόφους του. 

Το κτήριο είναι ιδιοκτησίας των γιγάντων κτηματομεσιτικών CapitaLand και Mitsubishi Estate, ενώ μεταξύ των «υψηλών» ενοικιαστών ορόφων και γραφείων του είναι και η επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan. Ωστόσο, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων που ανέλαβε την ανέγερση του ουρανοξύστη, ευθυγραμμιζόμενη με την κυβερνητική πολιτική για ανοιχτούς και προσβάσιμους χώρους στους πολλούς, άνοιξε τις πύλες του κτηρίου στο κοινό. 

Μια κάθετη «Όαση Πρασίνου» στη Σιγκαπούρη - Ουρανοξύστης 280 μέτρων με 80.000 δέντρα και φυτά Facebook Twitter
Φωτ.: Finbarr Fallon/Bjarke Ingels Group

Το πράσινο δεν εξαντλείται στους τέσσερις ορόφους της «Όασης»: Στον τελευταίο όροφο του κτηρίου, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν έναν κήπο 420 τ.μ με φρούτα, λαχανικά, βότανα και βρώσιμα λουλούδια που τροφοδοτεί τα τρία εστιατόρια. Υπολογίζεται πως κάθε μήνα από το «μποστάνι» αυτό παράγονται 70 με 100 κιλά προϊόντων. 

Μια κάθετη «Όαση Πρασίνου» στη Σιγκαπούρη - Ουρανοξύστης 280 μέτρων με 80.000 δέντρα και φυτά Facebook Twitter
Φωτ.: Finbarr Fallon/Bjarke Ingels Group

Συνολικά, το 51όροφο κτήρια φιλοξενεί πάνω από 80.000 δέντρα και φυτά, εκ των οποίων τα περισσότερα ενδημούν στη Σιγκαπούρη και άρα είναι προσαρμοσμένα στη ζέστη και την υγρασία καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου. 

Οι αρχιτέκτονες - ιθύνοντες νόες πίσω από το θεαματικό αυτό δημιούργημα, το χαρακτηρίζουν «βιοφιλικό», όρος ολοένα και πιο δημοφιλής που περιγράφει την αστική ενσωμάτωση φύσης και ντιζάιν. 

Μια κάθετη «Όαση Πρασίνου» στη Σιγκαπούρη - Ουρανοξύστης 280 μέτρων με 80.000 δέντρα και φυτά Facebook Twitter
Φωτ.: Finbarr Fallon/Bjarke Ingels Group

«Λόγω του μοναδικού χαρακτήρα της αστικοποίησης στη Σιγκαπούρη, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο κάθετης εξερεύνησης του τροπικού αστικού τρόπου ζωής» αναφέρει ο Bjarke Ingels, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της δανέζικης αρχιτεκτονικής εταιρείας Danish firm Bjarke Ingels Group (BIG), προσθέτοντας πως ο πύργος είναι «όπως ένα όραμα του μέλλοντος, στο οποίο μπορούν να συνυπάρχουν η πόλη και η ύπαιθρος, η κουλτούρα και η φύση». 

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Περιβάλλον / «Βόμβα» επιστημόνων: Θα αυξάνονται οι φωτιές από κεραυνούς - 20.000 θάνατοι ετησίως από καπνό μέχρι το 2050

Η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερους κεραυνούς και φωτιές: Νέα μελέτη προβλέπει 98% αύξηση στις φωτιές από κεραυνούς στη Δύση των ΗΠΑ – Τι σημαίνει για την υγεία και την κοινωνία
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM