ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Μα, πού έχει χαθεί τέλος πάντων η Γκρέτα Τούνμπεργκ; Facebook Twitter
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ συλλαμβάνεται από τις σουηδικές αρχές.
0

Είναι η δεύτερη δημοφιλέστερη Γκρετα στον κόσμο, σύμφωνα με την Google (πίσω από τη σκηνοθέτη της ταινίας Barbie, Γκρέτα Γκέργουικ).

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η δημοφιλέστερη ακτιβίστρια στον κόσμο για την ευαισθητοποίηση γύρω από την κλιματική αλλαγή, δεν κάνει πλέον τόσο έντονο θόρυβο όπως τα πρώτα χρόνια. Αλήθεια, όμως, γιατί απουσιάζει σε μια περίοδο που το περιβάλλον εκδικείται τους ανθρώπους και μάλιστα με πολύ άγριο τρόπο; 

Η αλήθεια είναι πως η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν σταμάτησε ποτέ τις «Παρασκευές για το μέλλον», απλά πλέον τα φώτα της δημοσιότητας δεν βρίσκονται πάνω της. Κάθε Παρασκευή βρίσκεται στους δρόμους. Είναι η 264η φορά που το κάνει, από τότε που ξεκίνησε τη σχολική απεργία για το κλίμα. Τον Αύγουστο του 2018, τρεις εβδομάδες πριν από τις σουηδικές εκλογές, διοργανώνει καθημερινές καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, απαιτώντας επείγουσα δράση για την κλιματική κρίση. 

Πλέον, το όνομά της δεν γίνεται πια πρωτοσέλιδο. To 2019 βρισκόταν ανάμεσα στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του κόσμου σύμφωνα με τους Times, ενώ προτάθηκε και για βραβείο Νόμπελ. Επίσης, η διαρκής διαμάχη που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, γνωστό πολέμιο της ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή, ανέβασε κι άλλο τη δημοτικότητά της και έκανε γνωστότερο το φλέγον πρόβλημα του 21ου αιώνα. Τον Σεπτέμβριο του 2021 απάντησε «μπλα μπλα μπλα» προς τους παγκόσμιους ηγέτες. Στην ουσία, δεν βρίσκεται πλέον στην επικαιρότητα, γιατί πέτυχε τον στόχο της από τα 14 της. Και ποιος ήταν αυτός; Να επικοινωνήσει την έλλειψη δράσης γύρω από ένα πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας. 

Εξάλλου, πλέον δεν είναι μαθήτρια. Υπενθυμίζεται, πως πήρε το απολυτήριο λυκείου της φέτος, στα 20 της χρόνια. Όμως, στην αποφοίτησή της τον Ιούνιο υποσχέθηκε ότι θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στις διαδηλώσεις τις Παρασκευές. Και τήρησε την δέσμευσή της. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει σταματήσει να διαδηλώνει. 

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η τελευταία εμφάνισή της

Την περασμένη Παρασκευή, η ακτιβίστρια για το κλίμα χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ανακοινώσει ότι το «Fridays for Future», το παγκόσμιο κίνημα απεργίας για το κλίμα, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του κινήματος, οι απεργοί απαιτούν τον τερματισμό της χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων, τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποζημιώσεις για τις κοινότητες που έχουν πληγεί από την κλιματική κρίση.

Η 20χρονη με μια φωτογραφία της στο Instagram, όπου την ακολουθούν σχεδόν 15 εκατ. άτομα παγκοσμίως, έκανε γνωστή την είδηση, γράφοντας πως «μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο ακραία καιρικά φαινόμενα και αρνητικά ρεκόρ, ο κόσμος εξακολουθεί να προετοιμάζεται για την κλιματική καταστροφή. Χρειαζόμαστε ακτιβιστές για το κλίμα τώρα, περισσότερο από ποτέ. Στις 15 Σεπτεμβρίου θα απεργήσουμε και πάλι για την κλιματική δικαιοσύνη, για το τέλος των ορυκτών καυσίμων». 

Η Γκρέτα δημοσίευσε και άλλη φωτογραφία στην οποία απαθανατίζεται να κρατά ένα πλακάτ που πάνω γράφει την εξής δήλωση του επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες: «Οι ακτιβιστές για το κλίμα απεικονίζονται μερικές φορές ως επικίνδυνοι ριζοσπάστες. Αλλά οι πραγματικά επικίνδυνοι ριζοσπάστες είναι οι χώρες που αυξάνουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Η επένδυση σε νέα ορυκτά καύσιμα είναι ηθική και οικονομική τρέλα». 

Τα «μπλεξίματα» με το νόμο και η αποστασιοποίηση

Τελευταία φορά που η Γκρέτα Τούνμπεργκ απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη ήταν στις 6 Ιουλίου όταν συνελήφθη από τις αρχές επειδή εμπόδιζε τάνκερ να κατευθυνθούν στο λιμάνι του Μάλμε και μάλιστα λίγες ώρες αφότου της επιβλήθηκε πρόστιμο για παρόμοια επεισόδια του περασμένου μήνα. 

Στο βίντεο του Reuters φαίνεται να μεταφέρεται από την αστυνομία στην άκρη του δρόμου και αργότερα να απομακρύνεται με αστυνομικό όχημα. Η Thunberg δήλωσε ότι δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του περιφερειακού δικαστηρίου του Μάλμε που της επέβαλε πρόστιμο για ανυπακοή στην αστυνομία, το οποίο επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης έξι μηνών. 

Άλλωστε, αυτή δεν ήταν η πρώτη διαμάχη της Τούνμπεργκ με τις αρχές επιβολής του νόμου. Τον Ιανουάριο, συνελήφθη από αστυνομικούς στη Γερμανία επειδή διαμαρτυρήθηκε κατά της κατεδάφισης χωριών με στόχο να γίνουν χώροι για την εξόρυξη άνθρακα. «Η Γερμανία ντροπιάζεται πραγματικά αυτή τη στιγμή», δήλωσε τότε στους δημοσιογράφους. 

Τον Μάρτιο, συνελήφθη επίσης από την αστυνομία επειδή διαμαρτυρήθηκε έξω από κυβερνητικά κτίρια της Νορβηγίας μετά την απόφασή της να κατασκευάσει δύο αιολικά πάρκα σε γη που παραδοσιακά χρησιμοποιείται από τον αυτόχθονα πληθυσμό Σάμι της χώρας.

Ο πραγματικός θρίαμβος της Γκρέτα Τούνμπεργκ

Αυτό, όμως, που θα μείνει στην ιστορία γύρω από το όνομα της 20χρονης Σουηδής που έχει διαγνωστεί με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, είναι πως επικοινώνησε σε ολόκληρο τον πλανήτη το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Κατάφερε, μάλιστα, να αλλάξει τις συνήθειες αρκετών κοινωνιών, χάρη στις καίριες παρεμβάσεις της,

Για παράδειγμα, στην Ελβετία, τρεις στους δέκα δήλωσαν ότι υιοθέτησαν πιο φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες εξαιτίας της Τούνμπεργκ, σύμφωνα με μελέτη του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Λωζάνης.

Η ελβετική μελέτη υποστήριξε ότι από τότε που η 20χρονη ξεκίνησε τις απεργίες της, οι άνθρωποι άρχισαν να αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους για να γίνουν πιο φιλικοί προς το περιβάλλον.

Οι μεταφορές, οι αγοραστικές συνήθειες και η ανακύκλωση προσδιορίστηκαν στη μελέτη ως οι τομείς στους οποίους οι άνθρωποι πίστευαν ότι είχαν αλλάξει την προσέγγισή τους.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Livia Fritz δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν «ότι οι άνθρωποι έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο η συμπεριφορά τους επηρεάζει το περιβάλλον».

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ήταν πιο πρόθυμοι να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, να αποφεύγουν τις πτήσεις όπου είναι δυνατόν και να αναζητούν περισσότερα βιολογικά τοπικά προϊόντα.

Και τώρα, τι;

Στις 15 Σεπτεμβρίου διεξάγεται η παγκόσμια διαμαρτυρία για το κλίμα. 

«Πρέπει να τερματίσουμε την εποχή των ορυκτών καυσίμων. Οι επιστήμονες μας έχουν προειδοποιήσει για τις ολέθριες συνέπειες της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα εδώ και πολλά χρόνια και οι κοινότητες που επηρεάζονται έχουν καταθέσει τις καταστροφικές επιπτώσεις τους. Ωστόσο, έχουν παραμεριστεί» αναφέρει το κίνημα σε ανακοίνωσή του. 

«Οι ηγέτες των πλουσιότερων εθνών μας απέτυχαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) και το πιο προνομιούχο 1% συνεχίζει να ζει υπέρμετρα, ενώ οι πιο ευάλωτοι παραμένουν στην πρώτη γραμμή μιας κρίσης που δεν δημιούργησαν. Οι ήδη περιθωριοποιημένες και μειονεκτούσες κοινότητες αντιμετωπίζουν τις χειρότερες επιπτώσεις, ενώ η ανθεκτικότητά τους έχει τεντωθεί» είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει. Και πρώτη το έκανε η Γκρέτα. 

«Εμείς οι νέοι δεν θα περιμένουμε αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε αυτήν τη βιομηχανία που καίει τη ζωή μας» δήλωσε σχετικά. 

Περιβάλλον
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τοτέμ, ταμπού και κακό συναπάντημα πάνω στη «μικρή Γκρέτα»

Δ. Πολιτάκης / Τοτέμ, ταμπού και κακό συναπάντημα πάνω στη «μικρή Γκρέτα»

Σήμερα όλος ο πλανήτης μοιάζει να καταθέτει με πάθος την άποψή του για την Γκρέτα Τούνμπεργκ, προβάλλοντας ο καθένας πάνω της τις δικές του ατζέντες, νευρώσεις, αγκυλώσεις, θεωρίες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
 Γιατί έχουμε λιγότερες φωτιές και περισσότερα καμένα;

Κ. Λαγουβάρδος / Γιατί φέτος έχουμε λιγότερες φωτιές και περισσότερα καμένα;

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγεί γιατί δεν έχουμε μάθει απολύτως τίποτα από τις καταστροφές των τελευταίων ετών και αναφέρεται στην ανύπαρκτη συνεργασία θεσμικών φορέων - πολιτείας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Τα πλοία εκτρέπουν την πορεία τους και εκπέμπουν διοξείδιο άνθρακα όσο 9 εκατ. αυτοκίνητα

Περιβάλλον / Ερυθρά Θάλασσα: Τα πλοία εκτρέπουν την πορεία τους και εκπέμπουν διοξείδιο άνθρακα όσο 9 εκατ. αυτοκίνητα

Αντί να περάσουν από τη διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, εκατοντάδες πλοία από τα μέσα Δεκεμβρίου πλέουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής
NEWSROOM
Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM