Λιοντάρια, ιαγουάροι και λεοπαρδάλεις στόχοι του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων

Λιοντάρια, ιαγουάροι και λεοπαρδάλεις στόχοι του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων Facebook Twitter
Λιοντάρια, ιαγουάροι και λεοπαρδάλεις στόχος του παράνομου εμπορίου - Μέρη τους πωλούνται ως υποκατάστατα τίγρης
0

Λιοντάρια, ιαγουάροι και λεοπαρδάλεις είναι τα νέα θηράματα των παράνομων εμπόρων της άγριας ζωής σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Για την ακρίβεια πρόκειται για μέλη σωμάτων των άγριων αυτών ζώων που αναζητούνται από τους παράνομους εμπόρους όλο και περισσότερο, ως υποκατάστατα παρασκευασμάτων από μέλη τίγρεων, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ. Η ίδια έκθεση σημειώνει πέσει σημαντικά στο παράνομο εμπόριο της άγριας ζωής η ζήτηση για ελεφαντόδοντο και κέρατο ρινόκερου.

Το εμπόριο άγριων ζώων συνεχίζει να αποτελεί μείζονα απειλή για τη φύση, την παγκόσμια βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, προειδοποίησε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), μετά από ανάλυση των τάσεων στον τομέα του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής, που αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο στην Ασία συνεχίζει να προκαλεί αύξηση στη ζήτηση για παράνομα φυτά και προϊόντα άγριας ζωής, με τις εγκληματικές ομάδες να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για την πώληση των αγαθών, σύμφωνα με τη δεύτερη Παγκόσμια Έκθεση για το Έγκλημα για την Άγρια Ζωή, την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι η κατακόρυφη πτώση του πληθυσμού των παγκολίνων στην Ασία έχει καταστήσει τη Δυτική και Κεντρική Αφρική το κέντρο του παράνομου εμπορίου για τα ζώα που διακινούνται περισσότερο στον πλανήτη.

Το εμπόριο παγκολινών έχει αυξηθεί δέκα φορέα μεταξύ 2014 και 2018, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της αγοράς.

Η UNODC ανέφερε ακόμα ότι οι κακοί έλεγχοι υγιεινής στις παράνομες αγορές σημαίνει ότι το εμπόριο άγριων ζώων ενέχει παγκόσμιο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, με ζωονόσους ασθένειες που αντιπροσωπεύουν έως και τα τρία τέταρτα όλων των νέων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού.

Η ανάλυση δεδομένων από 149 χώρες και εδάφη τις τελευταίες δύο δεκαετίες αποκάλυψε την ποικιλομορφία του παγκόσμιου εμπορίου άγριων ζώων, από ελεφαντόδοντο και κέρατο ρινόκερου ως παγκολίνους, ζωντανά ερπετά, μεγάλα αιλουροειδή και ευρωπαϊκά χέλια.

Η Angela Me, επικεφαλής της έρευνας και ανάλυσης τάσεων για το UNODC, δήλωσε ότι η υψηλή ζήτηση για προϊόντα άγριας πανίδας και άγριας ζωής στην Ασία δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από το γεγονός ότι το πρόβλημα επηρεάζει όλα τα μέρη του κόσμου.

«Πρέπει να θυμάστε ότι η μεγαλύτερη ζήτηση για τα πάντα είναι στην Ασία επειδή η Ασία είναι η πιο πυκνοκατοικημένη ήπειρος», είπε. «Αυτό που είναι εντυπωσιακό, δε, στην Ασία είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν πλέον να αγοράζουν πράγματα που πιθανότατα δεν μπορούσαν να αγοράσουν πριν.

Αλλά δεν πρέπει να θεωρούμε ότι αυτό, δεν μας αγγίζει όλους. Για τα περισσότερα από τα μισά, από αυτά τα εμπορεύματα, ισχύει η πορεία «από την παρανομία στη νομιμότητα» της αγοράς.

Για παράδειγμα, τα δέρματα από ερπετά ξεκινούν ως λαθραία από τη Μαλαισία, αλλά μετά μπαίνουν στην αλυσίδα εφοδιασμού πολυτελών τσαντών, παπουτσιών. Όλοι στον κόσμο μπορεί να φορούν κάτι που έχει παραδοθεί παράνομα».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση των κατασχέσεων προϊόντων τίγρης, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν οστά, με τα οποία φτιάχνεται το κρασί και η πάστα τίγρης στην Κίνα και το Βιετνάμ, σημαίνει ότι οι διακινητές προμηθεύονται όλο και περισσότερο μέρη από άλλα μεγάλα αιλουροειδή, τα οποία και περνούν ως  υποκατάστατα των προϊόντων τίγρης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η έκθεση εντόπισε στοιχεία για λεοπαρδάλεις διαφόρων ειδών, ιαγουάρους και λιοντάρια μέρη των οποίων χρησιμοποιούνται  για να εξυπηρετήσουν ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Πάνω από 12.000 τίγρεις εκτιμάται ότι ζουν σε εγκαταστάσεις αιχμαλωσίας σε όλο τον κόσμο, πολλές από αυτές δε, συνδέονται με δίκτυα παράνομης διακίνησης.

Από αυτές, οι 6.057 βρίσκονται στην Κίνα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον υπόλοιπο άγριο πληθυσμό στην Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη οι εθνικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν πέρα από τις κατασχέσεις ως η κύρια μέθοδος περιορισμού του εγκλήματος κατά της άγριας πανίδας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της δωροδοκίας.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Περιβάλλον / Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα του 2025 (X2.7) χτύπησε τη Γη προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ραδιοεπικοινωνιών στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Πιθανές νέες εκλάμψεις τις επόμενες ημέρες.
LIFO NEWSROOM
Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Περιβάλλον / Οι 25 πιο εντυπωσιακοί κήποι του κόσμου, σύμφωνα με τους New York Times

Από απόκοσμα τοπία μέχρι εγκαταλελειμμένα κτήματα και παλιές σιδηροδρομικές γραμμές, η φύση και η τέχνη συνυπάρχουν αρμονικά σε κήπους από κάθε γωνιά του κόσμου που ξεπερνούν τη φαντασία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ