Λαγουβάρδος για την ανομβρία: Σε κάποια νησιά έχει να βρέξει έξι μήνες

anomvria sta nisia Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: pixabay.com
0

Τα νησιά του Αιγαίου έχουν πρόβλημα με το νερό εδώ και δύο χρόνια, καθώς διανύουμε περιόδους ανομβρίας, επισημαίνει ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος εκτιμά ότι η ανομβρία θα συνεχιστεί στη χώρα μας και την επόμενη εβδομάδα, παράλληλα με ψύχρα και βοριάδες.

Τα δύο τελευταία χρόνια τα νησιά του Αιγαίου έχουν πρόβλημα με τη βροχή και τη λειψυδρία, καθώς έχουν δεχθεί πολύ μικρές ποσότητες όμβριων υδάτων και δεν έχουν άλλες πηγές από όπου να προμηθεύονται νερό, εξηγεί. Τονίζει επίσης ότι, από την άλλη πλευρά, στα νησιά, αυξάνεται πάρα πολύ η ζήτηση λόγω του τουρισμού, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι οριακή.

Σε κάποια νησιά του Αιγαίου έχει να βρέξει έξι μήνες και οι βροχές που έπεσαν τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ήταν πολύ περιορισμένες.

Είμαστε σε ασφαλές επίπεδο, αλλά όλα εξαρτώνται από το φετινό φθινόπωρο και χειμώνα, επισήμανε ο ίδιος, τονίζοντας πως το «κλειδί» να πέσουν βροχές αλλά αυτές να πέσουν σταδιακά: «Δεν θέλουμε βροχές με μεγάλα ύψη σε σύντομο χρονικό διάστημα, διότι έτσι το νερό θα χαθεί μέσω των χειμάρρων στη θάλασσα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3. «Βασικά, θέλουμε χιόνια διότι με το αργό λιώσιμο των χιονιών, τα νερά αυτά αξιοποιούνται καλύτερα», είπε.

Κλείνοντας, ο κ. Λαγουβάρδος επισήμανε πως οι θερμοκρασίες και τον Οκτώβριο θα είναι κατά μέσο όρο λίγο πάνω από τις κανονικές και πως αυτή είναι η τάση που διαφαίνεται για τον Νοέμβριο σε πολλές περιοχές της Ευρώπης - και στη χώρα μας. 

«Έχουμε χάσει ήδη τους δύο από τους τρεις μήνες του φθινοπώρου, ας ελπίσουμε ο Νοέμβριος που είναι και ο πιο βροχερός, να αντισταθμίσει τα δεδομένα», κατέληξε ο ίδιος.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΓΓΛΙΑ ΨΑΡΙΑ ΥΠΕΡΑΛΊΕΥΣΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Περιβάλλον / «Εθνικό σκάνδαλο»: Ακτιβιστές κατά της υπεραλίευσης σε προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές της Αγγλίας

Για «θάλασσες προστατευμένες μόνο στα χαρτιά» μιλούν οι ακτιβιστές - Καταγγέλλουν ότι «τεράστια βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη καταστρέφουν περιοχές ζωτικής σημασίας»
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ

Περιβάλλον / Ισπανία: Η «θάλασσα από πλαστικό» που τροφοδοτεί την Ευρώπη και φαίνεται από το διάστημα

Το μεγαλύτερο σύμπλεγμα θερμοκηπίων στον κόσμο βρίσκεται στην Ανδαλουσία, καλύπτει περισσότερα από 300.000 στρέμματα και παράγει εκατομμύρια τόνους λαχανικών ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Περιβάλλον / Ο νέος σταρ της βρετανικής κηπουρικής δεν πουλά μόνο φυτά, αλλά έναν ολόκληρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο

Με το άνοιγμα του Field Nursery, ο Jonny Bruce αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα της βρετανικής κηπουρικής, φέρνοντας μαζί του μια ιδέα του κήπου που ενώνει αισθητική, οικολογία και τρόπο ζωής.
THE LIFO TEAM