Όταν το κολιμπρί παίρνει αποφάσεις για την τροφή του, την αποφυγή του κινδύνου ή επιλέγει ταίρι, βλέπει χρώματα που είναι αόρατα για το ανθρώπινο μάτι.

 

Πρόκειται για τα λεγόμενα μη φασματικά χρώματα- ή αποχρώσεις. Ο άνθρωπος μπορεί να δει μόνο ένα μη φασματικό χρώμα, το μοβ. Σε σύγκριση με πολλά άλλα ζώα, η έγχρωμη όραση του ανθρώπου έχει πολλές ελλείψεις.

 

Η αντίληψη των χρωμάτων βασίζεται στα κωνία κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, κάθε ένα από τα οποία ανταποκρίνεται διαφορετικά στο μήκος κύματος του φωτός. Ο άνθρωπος έχει τρία διαφορετικά είδη κωνίων, που στέλνουν σήματα, τα οποία συνδυάζονται με τον εγκέφαλο για να δημιουργήσουν την αντίληψη του κόκκινου, του πράσινου ή του κίτρινου. Όμως, τα πουλιά έχουν τέσσερα είδη κωνίων, ένα από τα οποία είναι ευαίσθητο στο υπεριώδες φως.

 

«Αν και οι βιολόγοι ήδη υπέθεταν πως τα πτηνά μπορούν να ξεχωρίσουν μια πλειάδα διαφορετικών, μη φασματικών, χρωμάτων, τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν ότι αυτό πράγματι ισχύει για το κολιμπρί», δήλωσε η Μέρι Κάσγουελ Στόνταρντ, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Πρίστον.

 

«Τα αποτελέσματά μας συνάδουν με την αντίληψη ότι τα πτηνά έχουν τετραχρωματική όραση και μπορούν να δουν μια τεράστια γκάμα χρωμάτων, τα οποία ο άνθρωπος μπορεί μόνο να φανταστεί», συμπλήρωσε η ίδια.

 

Η Στόνταρντ και οι συνάδελφοί της έκαναν πειράματα για τρία καλοκαίρια στο Rocky Mountain Biological Laboratory. Ανάμεσα σε λουλούδια έστησαν τρίποδα με ταΐστρα και συσκευές LED που έβγαζαν χρώματα. Επρόκειτο για συνδυασμούς ορατών- στον άνθρωπο- χρωμάτων με υπεριώδες φως. Στο ανθρώπινο μάτι, τα χρώματα έμοιαζαν πολλές φορές ίδια, αλλά στα μάτια των πτηνών ήταν διαφορετικά.

 

Γρήγορα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα πτηνά ξεχώριζαν τα χρώματα και ποιο από αυτά ήταν στην τροφή, που δεν αποτελούσε πρόβλημα για εκείνα. «Παρότι περιμέναμε ότι τα πτηνά θα μπορούν να ξεχωρίσουν αυτά τα χρώματα, το να το βλέπω με τα μάτια μου ήταν κάτι αξιοσημείωτο, γιατί αυτοί οι δύο λαμπτήρες σε εμένα φαίνονταν ίδιοι. Ήταν πραγματικά εκπληκτικό να παρακολουθώ τα πτηνά να μας αποκαλύπτουν κάποια από την πραγματικότητα για τον οπτικό κόσμο τους», παραδέχθηκε η Στόνταρντ.

 

Με μελλοντικές έρευνες, λέει η ίδια, ελπίζει να κατανοήσει περισσότερα για το πώς η συμπεριφορά ειδών σαν το κολιμπρί επηρεάζεται από την αντίληψη των χρωμάτων που ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει. «Αν τα πτηνά μπορούν να μάθουν καλύτερα να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα χρώματα επειδή τα βλέπουν αυτά σε μεγαλύτερο βαθμό στο περιβάλλον τους; Ίσως την εβδομάδα που ανθίζουν τα κόκκινα λουλούδια, το κολιμπρί μπορεί να μάθε και να ξεχωρίσει καλύτερα τις κόκκινες αποχρώσεις», ανέφερε ως παράδειγμα.

 

Με πληροφορίες από NYT, CNN

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr