Σε κάθειρξη 11 χρόνων καταδικάστηκε ο άνθρωπος που σκότωσε τον Ραφίκι, έναν από τους γνωστότερους γορίλες της Ουγκάντα.

 

Ο Felix Byamukama δήλωσε ένοχος για την παράνομη είσοδό του σε προστατευμένη περιοχή και τη θανάτωση του ζώου στο πλαίσιο «αυτοάμυνας», σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Άγριας Ζωής της Ουγκάντα (Uganda Wildlife Authority - UWA).

 

Επιπλέον, ο κυνηγός παραδέχτηκε την ενοχή του και για τη θανάτωση μιας μικρής αντιλόπης κι ενός ποταμόχοιρου των θάμνων καθώς και για παράνομη κατοχή του κρέατός τους.

 

Είχε παραδεχτεί στην UWA πως εκείνος και άλλοι τρεις είχαν πάει το εθνικό πάρκο Bwindi Impenetrable με σκοπό να κυνηγήσουν μικρότερα ζώα και πως σκότωσαν τον Ραφίκι αμυνόμενοι.

 

Κάθειρξη 11 χρόνων στον κυνηγό που σκότωσε τον Ραφίκι - Τον σπάνιο γορίλα της Ουγκάντα
UGANDA WILDLIFE AUTHORITY

 

Η έρευνα έδειξε πως ο σπάνιος ορεσίβιος γορίλας σκοτώθηκε από αιχμηρό αντικείμενο που διαπέρασε τα εσωτερικά του όργανα. Την πρώτη Ιουνίου άρχισαν να τον αναζητούν και την επόμενη μέρα μια ομάδα έρευνας τον εντόπισε νεκρό.

 

Ο Byamukama θα εκτίσει ταυτοχρόνως πολλές ποινές που αθροιστικά συνεπάγονται 11 χρόνια στη φυλακή - πολύ λιγότερο από την ισόβια κάθειρξη που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις.

 

Όπως εξήγησε στο BBC εκπρόσωπος της Αρχής Προστασίας Άγριας Ζωής της Ουγκάντα, αυτό συνέβη γιατί ο κατηγορούμενος δε δικάστηκε σε ειδικό ειδικαστήριο για την άγρια ζωή.

 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις λίγοι περισσότεροι από χίλιους γορίλες, με την UWA να χαρακτηρίζει τη δικαστική απόφαση ως «δικαίωση για τον Ραφίκι».

 

Ο ασημόραχος γορίλας, που πιστεύεται πως ήταν περίπου 25 ετών όταν βρέθηκε νεκρός στο εθνικό πάρκο Bwindi Impenetrable, ήταν αρχηγός μιας αγέλης από 17 ακόμη ορεσίβιους γορίλες, όλοι τους εξοικειωμένοι με την ανθρώπινη παρουσία.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr