Καναδάς: Οι φετινές φωτιές απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις περισσότερες χώρες

Καναδάς: Οι φετινές φωτιές απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τις περισσότερες χώρες Facebook Twitter
0

Οι φωτιές που σάρωσαν τις δασικές εκτάσεις του Καναδά πέρυσι απελευθέρωσαν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από ορισμένες από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, αμφισβητώντας τους εθνικούς προϋπολογισμούς εκπομπών που βασίζονται στα δάση ως αποθήκες άνθρακα.

Με 647 μεγατόνους, ο άνθρακας που απελευθερώθηκε στις φωτιές του περασμένου έτους ξεπέρασε εκείνους των επτά από τις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα το 2022, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας, διαπίστωσε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Μόνο η Κίνα, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες απελευθέρωσαν περισσότερες εκπομπές άνθρακα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πράγμα που σημαίνει ότι εάν οι δασικές φωτιές του Καναδά ταξινομούνταν παράλληλα με τις χώρες, θα ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών στον κόσμο.

Οι τυπικές εκπομπές από τις φωτιές των δασών του Καναδά την τελευταία δεκαετία κυμαίνονται από 29 έως 121 μεγατόνους. Ωστόσο, η κλιματική κρίση, που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων, οδηγεί σε ξηρότερες και θερμότερες συνθήκες, οδηγώντας σε ακραίες πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές του 2023 έκαψαν 15 εκατομμύρια εκτάρια (37 εκατομμύρια στρέμματα) σε όλο τον Καναδά, ή περίπου το 4% των δασών του.

Τα ευρήματα ενισχύουν τις ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση από τα δάση του κόσμου ώστε να λειτουργούν ως μακροπρόθεσμες αποθήκες άνθρακα για τις βιομηχανικές εκπομπές, ενώ αντίθετα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το πρόβλημα καθώς πιάνουν φωτιά. Η ανησυχία είναι ότι ο παγκόσμιος προϋπολογισμός άνθρακα, ή η εκτιμώμενη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που μπορεί να συνεχίσει να εκπέμπει ο κόσμος, ενώ διατηρείται η θέρμανση στους 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, βασίζεται σε ανακριβείς υπολογισμούς.

«Αν ο στόχος μας είναι πραγματικά να περιορίσουμε την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, πρέπει να κάνουμε προσαρμογές στο πόσο άνθρακα επιτρέπεται να εκπέμπουμε μέσω της οικονομίας μας, ανάλογα με το πόσος άνθρακα απορροφάται ή δεν απορροφάται από τα δάση», είπε ο συγγραφέας της μελέτης, Brendan Byrne, επιστήμονας της ατμόσφαιρας στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που γνώρισε ο Καναδάς το 2023 προβλέπεται να είναι συνηθισμένες μέχρι τη δεκαετία του 2050, σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρές πυρκαγιές στα 347 εκατομμύρια εκτάρια (857 εκατομμύρια στρέμματα) δασικών εκτάσεων από τις οποίες εξαρτάται ο Καναδάς για την αποθήκευση άνθρακα.

Η επιδείνωση των δασικών πυρκαγιών και ο άνθρακας που απελευθερώνουν δεν υπολογίζονται στον ετήσιο κατάλογο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του Καναδά. Ο άνθρακας μετράται όταν εκπέμπεται από ανθρώπινες πηγές, όπως βιομηχανικές δραστηριότητες, όχι φυσικές διαταραχές στα δάση, όπως εστίες εντόμων ή πυρκαγιές, σύμφωνα με τη Στρατηγική Εθνικά Καθορισμένης Συνεισφοράς της χώρας για το 2021. «Η ατμόσφαιρα βλέπει αυτόν τον άνθρακα να αυξάνεται, ανεξάρτητα από το πώς διαμορφώνουμε το λογιστικό μας σύστημα», είπε ο Byrne.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM