Ήθελαν να στοιχηματίσετε πάνω σε καρχαρίες - Οι πιθανότητες ήταν εναντίον τους

Ήθελαν να στοιχηματίσετε πάνω σε καρχαρίες - Οι πιθανότητες ήταν εναντίον τους Facebook Twitter
Φωτογραφία: Rob Snow/Ocearch
0

Τα στοιχήματα για τη μετανάστευση των καρχαριών θα μπορούσαν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση αναφέρουν ορισμένοι ειδικοί. Θα μπορούσαν όμως να μετατρέψουν τα ζώα αυτά σε «απλούς διασκεδαστές». 

Την περασμένη Τετάρτη, το διαδικτυακό πρακτορείο στοιχημάτων MyBookie, κάλεσε τους παίκτες να στοιχηματίσουν στα μοτίβα της θερινής μετανάστευσης εννέα μεγάλων λευκών καρχαριών. Όπως αναφέρουν σε αναλυτικό τους ρεπορτάζ οι New York Times, ο ιστότοπος έδωσε διαφορετικές πιθανές εκδοχές για το ταξίδι του κάθε καρχαρία χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Ocearch, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρακολουθεί τις κινήσεις των θαλάσσιων αυτών πλασμάτων εδώ και χρόνια.

Ένας διαδραστικός χάρτης στον ιστότοπο της Ocearch που καταγράφει τη μετανάστευση των καρχαριών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, παρείχε στους παίκτες υλικό για στοιχήματα που θύμιζαν αυτά μίας εικονικής «ιπποδρομίας» στη θάλασσα.

Η αγορά των στοιχημάτων έχει αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες καθώς πολλά αθλήματα δεν διεξάγονται λόγω κορωνοϊού. 


Τα στοιχήματα στους καρχαρίες θα μπορούσε να αποτελέσουν μία διέξοδο για τους παίκτες και ορισμένοι επιστήμονες αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν να ανακατασκευάσουν τα αρνητικά στερεότυπα για τους λευκούς καρχαρίες. Άλλοι ωστόσο ανησυχούν για τις συνέπειες της συγχώνευσης αυτών των δύο διαφορετικών πεδίων, ενώ μια ταραχώδης εβδομάδα συνομιλιών αποκαλύπτει ότι το MyBookie πιθανόν εκμεταλλεύεται τους καρχαρίες.

Σε συνέντευξή του, ο Chris Fischer, ιδρυτής της Ocearch, αποκάλυψε ότι δεν γνώριζε για τη δράση του MyBookie μέχρι να διαβάσει σχετικό άρθρο στο Forbes. Παρότι οι εκπρόσωποι του MyBookie είχαν επικοινωνήσει με τον οργανισμό, μέσω Facebook, στις αρχές αυτού μήνα, επίσημη συνάντηση με στόχο τη συνεργασία δεν έχει επιτευχθεί και τα στοιχήματα «άνοιξαν» χωρίς να το γνωρίζει η Ocearch.

Σύμφωνα με τον Fischer το MyBookie απέσυρε τη δυνατότητα διεξαγωγής στοιχημάτων το απόγευμα της Τετάρτης μετά από παραίνεση της Ocearch. Ο ίδιος υποστηρίζει πως στην αρχή πίστευε πως τυχερά παιχνίδια και επιστήμη δεν πηγαίνουν μαζί. «Αλλά αυτό πρόκειται για κάτι εντελώς έξω από το κουτί». 


Όπως μεταδίδουν οι New Υork Times, δεν είναι η πρώτη φορά που στοιχήματα και άγρια ζωή «συνυπήρξαν» και παραθέτουν δύο παραδείγματα, από το 2007 και το 2015 όπου διενεργήθηκαν στοιχήματα για θαλάσσιες χελώνες και κούκους. Στη δεύτερη περίπτωση υπήρξε δωρεά ποσού σε ορνιθολογική εταιρεία της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα ο εμπνευστής του στοιχήματος με τους καρχαρίες πιστεύει πως θα μπορέσει να αποτελέσει μια διασκεδαστική εναλλακτική λύση. «Χωρίς σπορ, πρέπει να γίνουμε πιο δημιουργικοί από το συνηθισμένο», είπε. «Ο καρχαρίας είναι ένα ιδανικό ζώο (...) ακολουθεί μερικά από τα ίδια μεταναστευτικά μοτίβα και  έτσι μπορείτε να ορίσετε πιθανότητες. Γνωρίζουμε πού θα πάει, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα φτάσει».

Όπως αναφέρουν οι New York Times οι επιστήμονες είναι διχασμένοι. Άλλοι πιστεύουν πως τα στοιχήματα θα μπορούσαν να είναι ένας νέος τρόπος για να «αλληλεπιδράσει» το κοινό με τους καρχαρίες εκφράζουν αμφιβολίες αναφέροντας ότι οι ζωές των καρχαριών πρέπει να θεωρούνται κάτι περισσότερο από «ένα παιχνίδι στοιχημάτων». 

Η MyBookie έχει εκφράσει την πρόθεση να προσφέρει οικονομική χορηγία στην Ocearch, αν και δεν πιστεύει ότι τα στοιχήματα θα αποφέρουν στην ίδια μεγάλα κέρδη. Ο οργανισμός Ocearch, από το 2007 που δημιουργήθηκε, παρακολουθεί περισσότερους από 100 μεγάλους λευκούς καρχαρίες. Προς το παρόν εξετάζει αναλυτικά την πιθανότητα συνεργασίες με το MyBookie.

Με πληροφορίες από New York Times

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιοχές Natura και αιγιαλός ροκανίζονται στο πολυνομοσχέδιο σκούπα

Ρεπορτάζ / Περιοχές Natura και αιγιαλός ροκανίζονται στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα

Βίλες πάνω στο κύμα και ροκάνισμα της προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 προβλέπει το νομοσχέδιο-μαμούθ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, το οποίο κρύβει δεκάδες ακόμη φωτογραφικές διατάξεις που θα αλλάξουν τη ζωή μας και την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τέσσερις ανεπιθύμητοι «ξένοι» στις θάλασσές μας

Περιβάλλον / Τέσσερις «εξωγήινοι» εισβολείς στις ελληνικές θάλασσες

Σαρδελόγαυρος, λεοντόψαρο, αγριόσαλπα, γερμανός: Τέσσερα εισαγόμενα είδη ψαριών κατακτητικά, ανταγωνιστικά, άρα επιβλαβή για τα ντόπια, πλην όμως χρήσιμα τόσο ως δείκτες των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής όσο και ως πρωτότυπες γκουρμέ γεύσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ