ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Η πυροπροστασία της Πεντέλης και το μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια και τα μπάζα

Η πυροπροστασία της Πεντέλης και το μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια και τα μπάζα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στις αρχές του μήνα ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος και ήδη δήμοι της Αττικής γύρω από το βουνό της Πεντέλης προετοιμάζονται για τους μήνες υψηλού κινδύνου. 

Μιλώντας για τον γενικότερο σχεδιασμό πυροπροστασίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) Βλάσσης Σιώμος, τονίζει οι δήμοι φοβούνται περισσότερο για τον αστικό ιστό και ρίχνουν εκεί το μεγαλύτερο βάρος. 

«Θα γίνει και η κοπή των χόρτων στα σημεία που μας υπέδειξαν [...] όμως εμείς μεριμνούμε για ολόκληρο το βουνό. Τα χόρτα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και από την 1η Ιουνίου προσλαμβάνουμε 30 άτομα, που τον πρώτο ενάμιση μήνα θα εργαστούν ως χορτοκόπτες και μετά ως πυροφύλακες».

Το μεγαλύτερο εμπόδιο όμως παραμένει η παράνομη και καταστροφική δραστηριότητα επιτήδειων στο βουνό: «Τα σκουπίδια είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε λαθρομπαζάδες και λαθροτόμους. Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος απαιτεί μεγάλη ενέργεια και χρειαζόμαστε ειδικά μηχανήματα, γιατί τα ρίχνουν σε μεγάλα βάθη», λέει ο κ. Σιώμος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στην Πεντέλη κάποιες εργασίες έχουν ξεκινήσει από την αρχή του έτους και ήδη έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση των υδατοδεξαμενών πυροσβεστικών ελικοπτέρων ανοικτού τύπου, που έχει εγκαταστήσει ο ΣΠΑΠ σε επιλεγμένα σημεία του βουνού.

Οι δεξαμενές έχουν γεμίσει με νερό ενώ επιχειρείται και η αποκατάσταση των δασικών δρόμων σύμφωνα με τις οδηγίες του Δασαρχείου. Τη Δευτέρα ξεκινά η σύμβαση προσωπικού χορτοκοπτών και πυροφυλάκων.

«Οι υδατοδεξαμενές πλήρωσης πυροσβεστικών ελικοπτέρων είναι ένα σημαντικό εργαλείο στον τομέα της συνδρομής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς το Πυροσβεστικό Σώμα. Για τον λόγο αυτό ο ΣΠΑΠ έχει εγκαταστήσει έναν σημαντικό αριθμό δεξαμενών, 14 συνολικά, σε διάφορα σημεία του Πεντελικού, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία των δήμων-μελών του, με συνολική χωρητικότητα 850.000 λίτρων νερού. Οι υδατοδεξαμενές δημιουργούν σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, γιατί δίνουν τη δυνατότητα στα ελικόπτερα να λαμβάνουν νερό τάχιστα, χωρίς να απομακρύνονται από την εστία πυρκαγιάς, κερδίζοντας χρόνο συνεχούς επέμβασης στο σημείο του συμβάντος».

Απαραίτητη όμως κρίνεται και η αποκατάσταση των δασικών δρόμων, καθώς αρκετοί καταστράφηκαν τον χειμώνα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. «Αν και το μπάτζετ είναι 20.000 ευρώ, αποτελεί μεγάλο στοίχημα αυτό για εμάς, αφού σε περίπτωση πυρκαγιάς η πρόσβαση των οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΣΠΑΠ και των άλλων φορέων της Αυτοδιοίκησης, είναι αδύνατη σε κατεστραμμένο δασικό δίκτυο».

Με τη συντήρηση των δρόμων, θα γίνει προσβάσιμο μεγαλύτερο τμήμα του Πεντελικού, βοηθώντας στην ταχύτερη καταστολή σε περίπτωση ανάγκης. 

Κλείνοντας, ο κ. Σιώμος μιλά και για όλους όσοι προσφέρουν αφιλοκερδώς την βοήθειά τους: «Κατευθύνω τους εθελοντές κυρίως προς τις ομάδες των δήμων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ΣΠΑΠ δεν διατηρεί τις δικές του εθελοντικές ομάδες. Θέλουμε να πιστοποιούνται οι εθελοντές, σύμφωνα με τις δυνατότητες του καθενός και τον χρόνο που διαθέτουν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Τα πλοία εκτρέπουν την πορεία τους και εκπέμπουν διοξείδιο άνθρακα όσο 9 εκατ. αυτοκίνητα

Περιβάλλον / Ερυθρά Θάλασσα: Τα πλοία εκτρέπουν την πορεία τους και εκπέμπουν διοξείδιο άνθρακα όσο 9 εκατ. αυτοκίνητα

Αντί να περάσουν από τη διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, εκατοντάδες πλοία από τα μέσα Δεκεμβρίου πλέουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Νότιας Αφρικής
NEWSROOM
Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM