Η λίστα με τις πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο- Η Βιέννη στην κορυφή

Η λίστα με τις πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο- Η Βιέννη στην κορυφή Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η αυστριακή πρωτεύουσα, επέστρεψε στην κορυφή της λίστας με τις πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Economist.

Η Βιέννη πήρε τα ηνία από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, η οποία με τη σειρά της έπεσε στο Ν. 34 μετά τους περιορισμούς λόγω του κορωνοϊού.

«Η Βιέννη που είχε πέσει στο νούμερο 12 της κατάταξης το 2021, κυρίως επειδή έκλεισαν τα εστιατόρια και τα μουσεία της, επέστρεψε στην 1η θέση, την οποία κατείχε το 2018 και 2019» αναφέρεται συγκεκριμένα.

«Η σταθερότητα και και καλές υποδομές είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της πόλης για τους κατοίκους της, με την στήριξη από ένα καλό σύστημα υγείας και αρκετές ευκαιρίες για τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία» συνεχίζει η αναφορά.

Η Μελβούρνη διατήρησε τη θέση της ως μία από τις πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση, ενώ άλλες πόλεις της Αυστραλίας βρέθηκαν εκτός δεκάδας. Πέρυσι το Μπρίσμπεϊν, η Αδελαΐδα και το Περθ ήταν όλες στο top 10, αλλά φέτος έπεσαν στην 27η, 30η και 32η αντίστοιχα.

Δεύτερη στη λίστα είναι η Κοπεγχάγη, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθούν μαζί Κάλγκαρι και Ζυρίχη.

Η λίστα με τις πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο- Η Βιέννη στην κορυφή Facebook Twitter
Φωτ.: Economist
Η λίστα με τις πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο- Η Βιέννη στην κορυφή Facebook Twitter

Την πρώτη πεντάδα κλείνει το Βανκούβερ ενώ ακολουθούν Γενεύη, Φρανκφούρτη και Τορόντο στις θέσεις 6,7, και 8. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η πρώτη δεκάδα, βρίσκεται το Άμστερνταμ στην 9η θέση ενώ Μελβούρνη και Οσάκα μοιράζονται την 10η θέση.

Το Παρίσι κατατάσσεται στην 19η θέση, 23 θέσεις πάνω από την προηγούμενη αναφορά. Οι Βρυξέλλες βρίσκονται στην 24η μία θέση μόλις πίσω από το Μόντρεαλ του Καναδά. Η Αθήνα βρίσκεται στην 73η θέση, 19 «σκαλιά» ψηλότερα σε σύγκριση με την περσινή λίστα του Economist για τις πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο. 

Η λίστα με τις πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο- Η Βιέννη στην κορυφή Facebook Twitter

Η πόλη του Κιέβου, δεν συμπεριλήφθηκε στην αναφορά λόγω της ρωσικής εισβολής ενώ οι ρωσικές Μόσχα και Αγία Πετρούπολη έπεσαν 15 και 13 θέσεις αντίστοιχα, λόγω της ρωσικής «λογοκρισίας» και των συνεπειών από τις κυρώσεις της Δύσης.

Επίσης όπως σημειώνεται στην αναφορά οι ρωσικές πόλεις έχουν περιορισμούς σε πολιτιστικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Η Μελβούρνη ήταν κάτοχος του τίτλου της πιο βιώσιμης πόλης στον κόσμο για 7 χρόνια από το 2011, μέχρι που το 2018 εκθρονίστηκε από την Βιέννη.

Η λίστα με τις πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο- Η Βιέννη στην κορυφή Facebook Twitter
Φωτ.: Economist

Στην φετινή αναφορά, το Λονδίνο είναι στην 33η θέση πέντε θέσεις πίσω από το Μάντσεστερ ενώ η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη κατατάσσονται στις θέσεις 35 και 43 αντίστοιχα.

Το Μιλάνο βρίσκεται στην 49η θέση, η Νέα Υόρκη στην 51η και το Πεκίνο στην 71η ενώ η Δαμασκός κατέχει τον τίτλο της λιγότερο βιώσιμης πόλης στον κόσμο.

Η λίστα με τις πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο- Η Βιέννη στην κορυφή Facebook Twitter

Με πληροφορίες του Economist/CNN/Guardian
 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Περιβάλλον / Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα του 2025 (X2.7) χτύπησε τη Γη προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ραδιοεπικοινωνιών στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Πιθανές νέες εκλάμψεις τις επόμενες ημέρες.
LIFO NEWSROOM