Η Κίνα ανακοίνωσε το τέλος πολλών πλαστικών μιας χρήσης

Η Κίνα ανακοίνωσε το τέλος πολλών πλαστικών μιας χρήσης Facebook Twitter
1

Η Κίνα, ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες πλαστικού παγκοσμίως ανακοίνωσε ένα σημαντικό σχέδιο για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι μη-βιοαποικοδομήσιμες σακούλες θα απαγορευτούν στις μεγάλες πόλεις μέχρι το τέλος του 2020 και σε όλες τις μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις μέχρι το 2022. Επίσης στη βιομηχανία εστιατορίων θα απαγορευθεί να χρησιμοποιούνται πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης μέχρι τα τέλη του 2020, καθώς η Κίνα επιδιώκει να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας.

Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κατατάξει τα πλαστικά μιας χρήσης ως μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις του κόσμου, η Κίνα προσπαθεί εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσει τα σκουπίδια που παράγουν οι 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες της. Η μεγαλύτερη χωματερή σκουπιδιών της χώρας έχει μέγεθος περίπου 100 γηπέδων ποδοσφαίρου και είναι ήδη γεμάτη, 25 χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Μόνο το 2017, η Κίνα συγκέντρωσε 215 εκατομμύρια τόνους αστικών οικιακών αποβλήτων. Ωστόσο, τα εθνικά στοιχεία για την ανακύκλωση δεν είναι διαθέσιμα.

Η Κίνα παρήγαγε 60 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων το 2010, ενώ οι ΗΠΑ είναι στη δεύτερη θέση με 38 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης αποκάλυψε την Κυριακή τη νέα πολιτική, η οποία θα εφαρμοστεί τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι πλαστικές σακούλες θα απαγορευτούν σε όλες τις πόλεις το 2022, αν και οι αγορές που πωλούν φρέσκα προϊόντα θα πάρουν παράταση για εφαρμογή μέχρι το 2025. Η παραγωγή και πώληση πλαστικών σακουλών που έχουν πάχος μικρότερο από 0,025 mm θα απαγορευτεί επίσης. Η βιομηχανία εστιατορίων πρέπει να μειώσει τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης κατά 30%. Τα ξενοδοχεία έχουν ενημερωθεί ότι δεν πρέπει να προσφέρουν δωρεάν πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης έως το 2025.


Αυτή δεν είναι η πρώτη εκστρατεία της Κίνας κατά της χρήσης πλαστικών. Το 2008, η χώρα απαγόρευσε στους εμπόρους λιανικής πώλησης να παραδίδουν ελεύθερες πλαστικές σακούλες και απαγόρευσε την παραγωγή υπερβολικά λεπτών πλαστικών σακουλών. Και το 2017, η Κίνα -δηλαδή ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πλαστικών απορριμμάτων στον κόσμο- ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την εισαγωγή ξένων πλαστικών απορριμμάτων. Η Κίνα ενισχύει ήδη τα ποσοστά ανακύκλωσης και δημιουργεί δεκάδες βάσεις επεξεργασίας για να εξασφαλίσει την επαναχρησιμοποίηση περισσότερων προϊόντων στο πλαίσιο του πολέμου κατά των αποβλήτων.

Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μακάρι, αλλά η Κίνα είναι η πλέον αναξιόπιστη χώρα. Πρέπει να είναι πολύ αφελής κάποιος για να πιστέψει οτιδήποτε λέει το κινέζικο κόμμα.