Η κηδεία του παγετώνα - Δεκάδες Ελβετοί φόρεσαν μαύρα και πένθησαν για το χαμό του Πιτζόλ των Άλπεων

Η κηδεία του παγετώνα - Δεκάδες Ελβετοί φόρεσαν μαύρα και πένθησαν για το χαμό του Πιτζόλ των Άλπεων Facebook Twitter
0

Δεκάδες Ελβετοί έδωσαν το παρών στην «κηδεία του παγετώνα», που ήταν ουσιαστικά μια μεγάλη πένθιμη πορεία στο βουνό για την εξαφάνιση του Πιτζόλ, ενός παγετώνα των Άλπεων, που χάθηκε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πιτζόλ «έχει χάσει τόση από τη σύστασή του που από επιστημονική άποψη δεν θεωρείται πλέον παγετώνας», εξήγησε η Αλεσάντρα Ντετζιάκομι της Ελβετικής Ένωσης για την Προστασία του Κλίματος, μία από τις ΜΚΟ που οργάνωσε την «κηδεία» του παγετώνα.

Μερικοί ακτιβιστές, φορώντας πένθιμα ρούχα, έκαναν μαζί με άλλους συμμετέχοντες στην τελετή δίωρη πορεία στο βουνό Πιτζόλ στη βορειοανατολική Ελβετία και έφτασαν στους πρόποδες του παγετώνα που λιώνει με γοργούς ρυθμούς και βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 2.700 μέτρων κοντά στα σύνορα με το Λίχντεσταϊν και την Αυστρία.

Η κηδεία του παγετώνα - Δεκάδες Ελβετοί φόρεσαν μαύρα και πένθησαν για το χαμό του Πιτζόλ των Άλπεων Facebook Twitter
Η κηδεία του παγετώνα - Δεκάδες Ελβετοί φόρεσαν μαύρα και πένθησαν για το χαμό του Πιτζόλ των Άλπεων Facebook Twitter

Όταν φτάσουν στον παγετώνα ένας ιερέας και αρκετοί επιστήμονες θα εκφωνήσουν ομιλίες υπό τους ήχους ενός αλπικού κέρατος, του ογκώδους, ξύλινου πνευστού των 3,6 μέτρων.

Στο σημείο κατατέθηκε στεφάνι, αλλά όχι πλάκα στη μνήμη του Πιτζόλ, όπως είχαν κάνει στις 18 Αυγούστου οι Ισλανδοί στην μνήμη ενός άλλου παγετώνα, του Όκγιεκουλ, του πρώτου στη χώρα που εξαφανίστηκε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Από το 1850 εκτιμάμε ότι περισσότεροι από 500 παγετώνες στην Ελβετία εξαφανίστηκαν εντελώς», από τους οποίους μόνο οι 50 είχαν όνομα, εξήγησε ο Ματίας Χους, ειδικός στους παγετώνες στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Ζυρίχης. «Οπότε ο Πιτζόλ δεν είναι ο πρώτος. Όμως μπορούμε να τον θεωρήσουμε τον πρώτο παγετώνα στην Ελβετία που εξαφανίστηκε ο οποίος έχει μελετηθεί τόσο», πρόσθεσε.

Η κηδεία του παγετώνα - Δεκάδες Ελβετοί φόρεσαν μαύρα και πένθησαν για το χαμό του Πιτζόλ των Άλπεων Facebook Twitter
Η κηδεία του παγετώνα - Δεκάδες Ελβετοί φόρεσαν μαύρα και πένθησαν για το χαμό του Πιτζόλ των Άλπεων Facebook Twitter

Από το 2006 ο παγετώνας έχασε περίπου το 80 με 90% του όγκου του. Μένουν μόνο περίπου 26.000 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή «λιγότερα από τέσσερα του ποδοσφαίρου», σημείωσε ο Χους.

Όπως ο Πιτζόλ, έτσι και περίπου 4.000 παγετώνες στις Άλπεις, που παρέχουν νερό σε εκατομμύρια ανθρώπους, κινδυνεύουν να λιώσουν σε ποσοστό 90% ως το τέλος του αιώνα, αν δεν περιοριστεί η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης.

Ανεξαρτήτως των προσπαθειών για μείωση των αερίων αυτών, οι Άλπεις θα χάσουν τουλάχιστον τους μισούς παγετώνες τους. Ο παγετώνας Άλετς, ο μεγαλύτερος των Άλπεων που βρίσκεται επίσης στην Ελβετία, κινδυνεύει επίσης να εξαφανιστεί ως το 2100, αν δεν ανασχεθεί η κλιματική αλλαγή.

Η κηδεία του παγετώνα - Δεκάδες Ελβετοί φόρεσαν μαύρα και πένθησαν για το χαμό του Πιτζόλ των Άλπεων Facebook Twitter

Οπότε για τις ΜΚΟ η κηδεία του Πιτζόλ αποτελεί ευκαιρία να υπενθυμίσουν στους πολίτες ότι η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο και «τα μέσα επιβίωσής μας» και απειλεί «τον ανθρώπινο πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε στην Ελβετία και σε όλο τον κόσμο». Για τον λόγο αυτό η Ελβετική Ένωση για την Προστασία του Κλίματος ξεκίνησε την «Πρωτοβουλία για τους παγετώνες», που απαιτεί η Ελβετία να πετύχει ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050, και συγκέντρωσε τις απαραίτητες 100.000 υπογραφές ώστε να 

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Με τη βοήθεια λογιστικών τεχνασμάτων και αμφισβητούμενων μεθόδων πιστοποίησης, εταιρείες εμφανίζουν το πλαστικό ως «κυκλικό» και περιβαλλοντικά ουδέτερο, την ώρα που η πλειονότητά του εξακολουθεί να παράγεται από ορυκτές πρώτες ύλες
THE LIFO TEAM
«Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Ρεπορτάζ / «Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Από τα «καλαμπόκια-σκιάχτρα» της Greenpeace που σφράγισαν τις εκστρατείες κατά των μεταλλαγμένων στα τέλη του ’90 η Ευρώπη περνά στη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων φυτών που αναπτύσσονται μέσω των «νέων γονιδιωματικών τεχνικών». 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Περιβάλλον / Τέσσερα περιστατικά σε 48 ώρες: Πώς οι παραλίες στην Αυστραλία έγιναν «τέλεια καταιγίδα» για καρχαρίες

Τέσσερα περιστατικά με καρχαρίες μέσα σε 48 ώρες, τα τρία σε ακτογραμμή περίπου 15 χιλιομέτρων, έβαλαν τις παραλίες της ανατολικής Αυστραλίας σε κατάσταση συναγερμού
THE LIFO TEAM