Η εντυπωσιακή στιγμή της έκρηξης ενός ηφαιστείου όπως φάνηκε από το διάστημα

Η εντυπωσιακή στιγμή της έκρηξης ενός ηφαιστείου όπως φάνηκε από το διάστημα Facebook Twitter
Φωτογραφία: NASA
0

Η στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου στο νησί Raikoke του Ειρηνικού Ωκεανού το Σάββατο, αποτυπώθηκε από αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Η εντυπωσιακή εικόνα, στην οποία φαίνεται ένας τεράστιος όγκος καπνού να περιβάλλεται από λευκά σύννεφα, δόθηκε στη δημοσιότητα από τη NASA. Αρκετοί δορυφόροι, όπως και αστροναύτες, έγιναν μάρτυρες του φαινομένου και είδαν τον πυκνό καπνό να κατευθύνεται δυτικά καθώς εισήλθε στο σύστημα μιας καταιγίδας. Το ηφαίστειο βρίσκεται στο ακατοίκητο νησί Raikoke στις Κουρίλες Νήσους, στον βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. 

Ο δακτύλιος από τα σύννεφα είναι υδρατμός, σύμφωνα με τον διαστημικό οργανισμό. Οι επιστήμονες εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η τέφρα θα μπορούσε να φθάσει σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 8 ως 10 μίλια, δηλαδή 12,8 ως 16 χιλιόμετρα. Οι δορυφόροι παρακολουθούν τις στάχτες του ηφαιστείου καθώς ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους για τη αεροπλοΐα. Παράλληλα οι δορυφόροι παρακολουθούν και τα αέρια που απελευθερώθηκαν από την έκρηξη καθώς αυτά κατευθύνθηκαν προς τη δύση. Επιστήμονας της ΝASA εκτιμά πως τα αέρια αυτά μπορεί να έφτασαν στην στρατόσφαιρα. 

Το μικρό νησί του Ειρηνικού Ωκεανού εξερευνήθηκε το 1778 και το 1924. Πρόκειται για την πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου εδώ και 100 χρόνια.

Mε πληροφορίες από NY Post, space.com

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ