Η δεκαετία που πέρασε ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ - Για νέα «ακραία φαινόμενα» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η δεκαετία που πέρασε ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ - Για νέα «ακραία φαινόμενα» προειδοποιεί ο ΟΗΕ Facebook Twitter
Για πολλά «ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα» τα επόμενα χρόνια προειδοποιεί ο ΟΗΕ
1

Η δεκαετία που πέρασε (2010-2019) ήταν η θερμότερη που έχει ποτέ καταγραφεί, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας το ανυποχώρητο φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που σηματοδοτείται από την αύξηση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.

Το 2019 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά παγκοσμίως, μετά το 2016, έγινε γνωστό από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό σε ένα δελτίο Τύπου και το 2020 δεν αναμένεται να αλλάξει η κατάσταση.

«Δυστυχώς, αναμένουμε να δούμε πολλά ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα το 2020 και τις επόμενες δεκαετίες, που θα τροφοδοτούνται από επίπεδα ρεκόρ των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα οποία θα διατηρήσουν τη ζέστη στην ατμόσφαιρα» υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Πέτερι Τάαλας.

«Το έτος 2020 ξεκίνησε εκεί όπου σταμάτησετο 2019, με μετεωρολογικά και κλιματικά γεγονότα μεγάλου αντίκτυπου», όπως στην Αυστραλία, που «γνώρισε το 2019 τη θερμότερη και την ξηρότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί» σημείωσε.

Η ζέστη ρεκόρ «προετοίμασε το έδαφος για τις γιγαντιαίες πυρκαγιές που είναι μέχρι στιγμής τόσο καταστροφικές» για τη χώρα, εξήγησε ο Τάαλας.

Οι τεράστιες πυρκαγιές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 28 ανθρώπους, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, καταστρέφοντας περισσότερα από 2.000 σπίτια και κατακαίοντας μια περιοχή 100.000 τετραγωνικών χλμ, μια επιφάνεια μεγαλύτερη από την έκταση της Νότιας Κορέας.

Παγκοσμίως, οι μέσες θερμοκρασίες των πέντε και δέκα τελευταίων ετών ήταν οι πλέον υψηλές που έχουν ποτέ καταγραφεί.

Από τη δεκαετία του 1980, κάθε δεκαετία υπήρξε ζεστότερη από την προηγούμενη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, που αναμένει να συνεχιστεί η συγκεκριμένη τάση.

Σύμφωνα με την ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ, η ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία το 2019 ξεπέρασε κατά 1,1 βαθμό Κελσίου τον μέσο όρο που είχε καταγραφεί την προβιομηχανική περίοδο (1850-1900).

«Σύμφωνα με την υπάρχουσα πορεία των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατευθυνόμαστε προς μια αύξηση της θερμοκρασίας από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα» προειδοποίησε ο Τάαλας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή πιθανόν συνέβαλε στα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2019 όπως τον καύσωνα στην Ευρώπη και τον κυκλώνα Ντόριαν που σκότωσε τουλάχιστον 50 ανθρώπους, όταν σάρωσε τις Μπαχάμες τον Σεπτέμβριο.

«Στο μέλλον μπορούμε εύκολα να περιμένουμε θερμότερα Ελ Νίνιο σε σύγκριση με τα προηγούμενα» δήλωσε ο επιστήμονας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Ομάρ Μπαντούρ, προσθέτοντας ότι αυτό θα οδηγήσει τις θερμοκρασίες σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα. «Μπορούμε να σηκώσουμε την κόκκινη σημαία τώρα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Περιβάλλον
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΚ - Πώς ένα μπλε λουλούδι αλλάζει το μέλλον των αγροτών στην Ινδία

Περιβάλλον / Πώς ένα μπλε λουλούδι άλλαξε το μέλλον των αγροτών στην Ινδία

Ένα μέχρι πρόσφατα «παραμελημένο» λουλούδι μετατρέπεται σε πηγή εισοδήματος και ελπίδας για χιλιάδες αγρότες στην Ινδία, δημιουργώντας νέες κοινότητες, επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης
THE LIFO TEAM
Το 1% των πλουσιότερων του πλανήτη έχει ήδη εξαντλήσει τον άνθρακα που του αναλογεί για το 2026

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εξαντλήσει τον άνθρακα που του αναλογεί για το 2026

Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη χρειάστηκε 10 ημέρες, ενώ το πλουσιότερο 0,1% μόλις τρεις ημέρες, για να εξαντλήσει το μερίδιο διοξειδίου του άνθρακα που του αναλογεί για ένα ολόκληρο έτος, χωρίς να ξεπεραστεί το ασφαλές κλιματικό όριο
THE LIFO TEAM
ΣΚ - Σε επιφυλακή οι επιστήμονες: Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Axial Seamount αναμένεται τελικά να εκραγεί το 2026

Περιβάλλον / Σε επιφυλακή οι επιστήμονες: Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Axial Seamount αναμένεται τελικά να εκραγεί το 2026

Το ηφαίστειο αναμένονταν να εκραγεί το 2025, αλλά σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα οι ερευνητές τώρα εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί έκρηξη προς τα μέσα ή τα τέλη του 2026
THE LIFO TEAM